Vilniaus diplomatai įkliuvo į Maskvos spąstus

Rusijos televizija surengė išpuolį prieš Gruziją ir Lietuvą.

Žinomo rusų politikos komentatoriaus Michailo Leontjevo laidoje „O vis dėlto” („Odnako”) per Pirmąjį kanalą pirmadienį buvo paskelbti intriguojantys pokalbiai telefonu.

Gruzijos parlamento Gynybos ir saugumo komiteto vadovas Givis Targamadzė su lietuviais Albinu ir Renatu esą tariasi apie tai, kad vertėtų užmušti Baltarusijos opozicijos lyderį Aleksandrą Milinkevičių.

Klausantis įrašą girdėti, kad G.Targamadzė asmeniui, vadinamam Albinu, sako, jog A.Milinkevičius šlaistosi visur po Europą ir užsiima tik savo viešųjų ryšių kampanija.

Albinui pritarus, kad „taip, deja, taip”, G.Targamadzė pareiškia: „Pasirodo, dabar jis (A.Milinkevičius. – Red.) važiavo į Turiną, o ten mano sesuo gyvena. Dabar susitarsiu su svainiu, kad jį užmuštų”.

Rusijos televizijos pateiktame pokalbio su Renatu įraše girdėti, kad G.Targamadzė tęsia šią temą: „Tiesiog į Turiną dabar vyksta Georgijus, ten bus Milinkevičius, ten mano sesuo gyvena. Aš Albinui jau pasakojau, kad svainiui pasakiau: duosiu jam 10 ar 20 tūkstančių dolerių, kad jis jį užmuštų.

Žinai, aš iki šiol negaliu atsigauti ir, prisiekiu vaiku, kiekvieną naktį tik tai ir sapnuoju”.

Gruzinas piktinasi ir kaltina

Vėliau pasiūloma pasiklausyti G.Targamadzės pokalbio su JAV esančia kažkokia Irina, kuri laidoje pristatyta kaip A.Milinkevičiaus aplinkos žmogus.

Gruzijos parlamentaras piktinasi Baltarusijos lyderio neryžtingumu, kaltina, kad, paraginęs žmones nutraukti protestus, jis sužlugdė visą reikalą.

Laidoje dar paskelbtas nerišlaus pokalbio įrašas su Renatu. Girdėti, kaip gruzinas vakarų europiečius vadina ožiais todėl, kad jie nepakankamai remia Gruziją, kuriai Rusija paskelbė ekonominę blokadą, uždrausdama įvežti gruzinišką vyną.

Rusijos televizija Albiną įvardijo kaip Lietuvos užsienio reikalų ministerijos darbuotoją.

Taip pat buvo paskelbti G.Targamadzės pašnekovų mobiliųjų telefonų numeriai.

Diena sukeista su naktimi

„Lietuvos rytas” vakar paskambino Rusijos televizijos paskelbtu ir Albinu vadinamo asmens telefono numeriu.

Atsiliepė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos sekretorius Albinas Januška.

– Šį jūsų privatų telefono numerį sužinojau iš Rusijos televizijos laidos.

– Taip, žinau, tai Rusijos specialiųjų tarnybų provokacija. A.Milinkevičių mes remiame, o rusai aiškina, kad norime užmušti. Visiškas absurdas. Diena sukeista su naktimi.

– Tačiau ar toks jūsų pokalbis su Gruzijos parlamentaru iš tikrųjų įvyko?

– Pasikalbame su G.Targamadze. Esame seni pažįstami. Ne kartą kalbėjomės apie tai, kaip galime padėti Baltarusijos opozicijai, bet ne apie kažkokius A.Milinkevičiaus nužudymo planus.

Beje, gruzinai įtarė, kad Rusijos specialiosios tarnybos klausosi jų pokalbių.

– Tuomet kodėl G.Targamadzė su jumis taip kalbėjosi?

– Tai tiesiog pokalbio montažas. Girdėti mano balsas, bet sumontuota taip, kad iškreipiama visa pokalbio esmė. Manyčiau, kad ši provokacija pirmiausia skirta Rusijos vidaus vartojimui.

– Norite pasakyti, kad G.Targamadzė net juokais nepasakė, jog ragina svainį tapti užsakomuoju žudiku.

– Tokie žodžiai net juokais – bent jau per mūsų pokalbius – niekuomet nebuvo pasakyti. Garantuoju 100 procentų. Apie jo seserį gal ir kalbėjomės, bet ne apie tai, kad kažkas užmuštų Baltarusijos opozicijos lyderį.

Rusijos televizija pagarsino vos kelis mano žodžius, bet net ir tai – montažas. Mėginama sudaryti įspūdį, kad aš neva gailiuosi, jog A.Milinkevičius užsiima viešaisiais ryšiais.

Tai visiškai nelogiška, nes mes padedame jam tai daryti. Galima sakyti, kad mes jį patys reklamuojame.

Įtariu, kad šia laida, be kita ko, norėta išgąsdinti A.Milinkevičių. Matyt, siekiama, kad Baltarusijos lyderis manytų, jog neva jį išdavė ir net nori nužudyti jo draugai. Tai – absurdų absurdas.

G.Targamadzė jau pareiškė, jog tokio absurdo neįmanoma net komentuoti. Pasak jo, rusai jį greitai apkaltins, kad jis rengė net Johno Kennedy nužudymą.

Iš tiesų ar verta kalbėti apie tokį Rusijos specialiųjų tarnybų falsifikatą? Negi dabar čia turime aiškintis, kad nesame kupranugariai?

– O ką daryti? Negi geriau tylėti?

– Nieko nedaryti. Geriau nereaguoti į absurdą. Vis dėlto kai kurias išvadas galime padaryti.

Dabar akivaizdu, kad Rusijos specialiosios tarnybos įrašinėja pokalbius tarp valstybių pareigūnų.

– Nejaugi jūs to neįtarėte anksčiau?

– Įtarti įtarėme, bet dabar gavome įrodymų. Maža to, įsitikinome, kad provokaciniais sumetimais šie pokabiai gali būti visaip montuojami. Todėl reikia pasirūpinti, kaip būtų galima garantuoti pokalbių saugumą.

– Kas tuo turėtų užsiimti?

– Valstybės saugumo departamentas. Matyt, reikėtų papildomai skirti ir lėšų.

– Bet, kaip galima suprasti iš Rusijos televizijos nurodyto numerio, jūs kalbėjotės ne tarnybiniu, o savo privačiu mobiliuoju telefonu.

– Šiuo konkrečiu atveju saugumo garantuoti beveik nebuvo įmanoma.

Beje, tokių pokalbių skenavimas ir užrašymas yra labai brangus. Rusija negaili tam pinigų.

Rusijos televizijos jau ne pirmą kartą griebiasi tokių juodųjų technologijų. Aišku, kad mums keršijama už paramą Baltarusijos opozicijai.

– Laidoje dar minimas Renatas. Gal žinote, kas jis?

– Tai mūsų ministerijos Užsienio politikos analizės ir planavimo departamento patarėjas Renatas Juška. Jis užsiima Baltarusijos klausimais.

Šis pareigūnas neatsiliepė nei „Lietuvos rytui” jam skambinant stacionaraus tarnybinio, nei Rusijos televizijos nurodytu mobiliojo telefono numeriu.

Patarė laikytis taisyklių

„Lietuvos rytas” pasidomėjo, kaip Rusijos televizijos akibrokštą Lietuvai vertina Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius.

– Ar aiškinatės, kaip Rusijos televizija galėjo įrašinėti Lietuvos diplomatų pokalbius?

– Negalime paneigti, kad šis faktas atkreipė mūsų dėmesį. Tačiau Valstybės saugumo departamentas niekuomet nekomentavo ir nekomentuos, kas kalbama užsienio televizijų kūrybinėse laidose.

Šiuo atveju galime pareikšti tik tai, kad turime reikiamas technines priemones, leidžiančias garantuoti saugų ryšį tarp Vilniuje esančių valstybės įstaigų ir Lietuvos atstovybių užsienyje. Tačiau kai kalbama privačiais telefonais, pokalbių saugumo užtikrinti neįmanoma.

– Ar patariate Lietuvos pareigūnams, kokių saugumo reikalavimų dera laikytis kalbantis su užsienyje esančiais pašnekovais?

– Jie turėtų atkreipti dėmesį į tai, kokiomis ryšių linijomis naudojasi. Visiems pareigūnams galioja tos pačios naudojimosi slapta informacija taisyklės. Reikia tiksliai jų laikytis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Vilniaus diplomatai įkliuvo į Maskvos spąstus"

  1. Pingback: Дипломатический скандал в Литве: все те же люди, что хотели “убивать Милинкевича” | Балтыка, навука і інш.

  2. Pingback: Дипломатический скандал в Литве: все те же люди, что хотели “убивать Милинкевича” |

  3. Pingback: Дипломатический скандал в Литве: все те же люди, что хотели “убивать Милинкевича” |

  4. Pingback: Дипломатический скандал в Литве: все те же люди, что хотели “убивать Милинкевича” |

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.