Pivašiūnų pelikano laukia Graikijos saulė

Prieš Velykas Pivašiūnų apylinkių žmonės atsisveikino su pelikanu, užklydusiu į Lietuvą kartu su sugrįžusiais gandrais.

Alytaus apskrities valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje apsilankė Lietuvos gyvūnų globos draugijos, įsikūrusios Kaune, veterinarijos gydytojo asistentas Julius Morkūnas ir išsivežė čia beveik savaitę gyvenusį Europoje saugomą paukštį – pelikaną, rašo „Alytaus naujienos”.

Pelikanas į specialias gyvūnų tyrimams skirtas tarnybos patalpas buvo atgabentas balandžio 8-ąją iš Alytaus rajono Pivašiūnų seniūnijos Čižiūnų kaimo. Manoma, kad paukštis čia atskrido kartu su grįžtančiais gandrais.

Gandrai jau seniai kasmet įsikuria Čižiūnų gyventojų Birutės ir Juozo Stumbrų kaimynystėje susisuktame lizde. Tačiau šiemet kartu su gandrais buvo pastebėtas ir pelikanas. Kadangi šis paukštis yra šiltųjų kraštų gyventojas, netrukus jis atėjo apšilti į Stumbrų sodybą.

Žmonės atidarė priesvirnio duris, ir pelikanas tuoj čia įsikūrė. Įnamis buvo uždarytas, o apie jį pranešta Alytaus apskrities valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Stumbrai baiminosi, kad atklydęs paukštis nesušaltų ar nenustiptų iš bado, nes minta tik žuvimis. Per dieną jam tarnyboje buvo sušeriama maždaug po 2 kilogramus šviežių strimėlių.

Iš pelikano buvo paimta kraujo tyrimams dėl paukščių gripo. Paaiškėjus, kad 8-9 kilogramus sveriantis irklakojis paukštis sveikas, veterinarijos specialistai ėmė rūpintis saugia jo prieglauda.

Aplinkos ministerijos sekretorius Aleksandras Spruogis Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nurodė, kad Europoje saugomas paukštis – rožinis pelikanas – būtų paimtas iš Alytaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir perduotas Lietuvos gyvūnų globos draugijai palaikyti, iki bus paruoštos priemonės išvežti į perimvietę.

Vakar draugija išgabeno paukštį į Veterinarijos akademijos klinikas, kuriose jam įrengtos specialios patalpos su guminiu baseinu.

Kaip „Alytaus naujienoms” sakė Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis, šiuo metu su ornitologais, Europoje veikiančiomis gyvūnų globos organizacijomis derinama, į kokią perimvietę išvežti pelikaną. Jo kelionę pažadėjo finansuoti Anglijos gamtos stebėjimo fondas.

Anot B.Noreikio, paukštis greičiausiai bus išvežtas į Viduržemio jūros pakrantę Graikijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.