Dvi žvaigždės – su Klaipėdos kameriniu orkestru

Robertas Šervenikas, kuriam šiemet buvo įteiktas garbingiausias apdovanojimas – Lietuvos nacionalinė premija, festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris” koncerte uostamiesčio Koncertų salėje balandžio 20-ąją, ketvirtadienį, 18 val. vėl diriguos Klaipėdos kameriniam orkestrui. Pirmą kartą drauge muzikuos talentingas smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekeris.

Diriguos 76 kartą

Pasak orkestro meno vadovės Liudos Kuraitienės, tai bus 76-asis dirigento R.Šerveniko pasirodymas su klaipėdiečių kolektyvu. Jų glaudus bendradarbiavimas tęsiasi jau visą dešimtmetį. Kartu daug sykių dalyvauta festivaliuose „Klaipėdos muzikos pavasaris”, „Marių klavyrai”, Šiaulių religinės muzikos festivalyje, koncertuota Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje bei kitose šalies salėse, atstovauta Lietuvai Heseno žemėje (Vokietija) surengtose Lietuvos kultūros dienose, Baltijos šalių miestų festivalyje Ščecine (Lenkija) bei Gdynės (Lenkija) sakralinės muzikos festivalyje.

Daugiausiai dirbdamas antruoju Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro dirigentu R.Šervenikas taip pat vadovauja Lietuvos muzikos akademijos studentų simfoniniam orkestrui, diriguoja spektaklius Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Aukštai vertinama intensyvi ir įvairialypė dirigento kūrybinė raiška, lietuvių kompozitorių stambių simfoninių veikalų premjeros, ryškios ir brandžios klasikinės bei šiuolaikinės muzikos interpretacijos.

„Roberto Šerveniko dirigavimas pulsavo šviežumu ir intensyvumu, pasižymėjo tvirta disciplina”; „retai tenka išgirsti tokią turiningą ir emociškai subalansuotą interpretaciją”, – rašė užsienio kritikai apie šį itin gabų ir profesionalų dirigentą.

Kaitrus smuiko solo

Prieš kelerius metus į Lietuvą sugrįžęs smuikininkas M.Švėgžda von Bekeris vis dažniau pastebimas ir mūsų miesto koncertiniame gyvenime. Didelio dėmesio sulaukė praėjusią vasarą Klaipėdos koncertų salėje vykęs jo rečitalis kartu su pianiste Indre Baikštyte bei rudeninis pasirodymas su Vilhelmu Čepinskiu ir ansambliu „Camerata Klaipėda”.

Plati ir įvairi šio smuikininko meninė veikla: festivaliai „Alternatyva”, koncertai su orkestrais, kompaktinė plokštelė su paties atlikėjo kūryba „Le son at la parole”. Be to, M.Švėgžda sėkmingai dirba kaip smuiko klasės pedagogas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir jau ne kartą vedė meistriškumo klasę Klaipėdos S.Šimkaus konservatorijoje.

Pasak muzikologės Vytautės Markeliūnienės, „M. Švėgždos interpretacinis savitumas priklauso pirmiausia nuo jo artistiškumo ir muzikalumo, kurie apima puikų frazavimą, eskizišką subtilumą, taip pat mokėjimą įtaigiai suformuluoti, prabilti kone dienoraštiškai atvira intonacija. Kita svarbi šio smuikininko savybė – išpuoselėtas temperamento bei lyrikos pojūtis, gebąs kartais, sakytum, iš nieko įskelti kaitrias kūrybos žiežirbas”.

Jų neturėtų pristigti ir pavasario koncerte, kuriame smuikininkas atliks virtuoziškus F.Šuberto ir N.Paganinio kūrinius. Apskritai koncerte skambės labai graži romantinė muzika – J.Bramsas, E.Grigas, o lietuvis neoromantikas V.Bartulis garsiai muzikos garsais prisipažins „I like Shubert…”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.