Amerikos viceprezidento laukiama Vilniuje

Po poros savaičių Lietuvos sostinėje įvyks didelis demokratijos forumas, kuriame dalyvaus gausybė aukštų svečių

Mažiau nei po dviejų savaičių Lietuvoje turėtų apsilankyti Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidentas Dikas Čeinis. Jis, kaip ir dar keliolika aukštų svečių, dalyvaus gegužės pradžioje Vilniuje organizuojamame demokratijos forume.

Susirinks keliolika prezidentų

„Kauno diena” dar sausio pradžioje rašė, kad į Lietuvos sostinėje numatomą surengti Baltijos ir Juodosios jūrų regioninio bendradarbiavimo forumą yra pakviestas ir D.Čeinis. Šiomis dienomis iš Vašingtono gautas teigiamas atsakymas dėl jo dalyvavimo.

Oficialiai šis faktas dar nepatvirtinamas ir neskelbiamas, bet neoficialiai diplomatai jau patvirtina gavę žinių, jog JAV viceprezidentas turėtų dalyvauti rengiamame Vilniaus forume. Jis turėtų pasakyti kalbą apie JAV puoselėjamas bei ginamas demokratijos vertybes ir šios šalies suinteresuotumą demokratiniu Baltijos ir Juodosios jūrų regiono valstybių pasirinkimu bei vystymuisi.

Į demokratijos forumą Lietuvos sostinėje susirinks dar keliolika prezidentų ir kitų aukštų svečių iš maždaug dviejų dešimčių šalių. Gegužės pirmosiomis dienomis įvyksiančiame renginyje turėtų dalyvauti Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Moldovos, Bulgarijos, Rumunijos, Armėnijos, Gruzijos, Azerbaidžano prezidentai, Vokietijos, Skandinavijos valstybių, galbūt Rusijos ir Turkijos aukšto rango pareigūnai.

Kvietimas atvykti į Vilnių išsiųstas ir Europos Sąjungos įgaliotiniui užsienio ir saugumo politikai Chavjerui Solanai.

Forume taip pat dalyvaus įvairių valstybių ir tarptautinių nevyriausybinių, jaunimo organizacijų atstovai, žurnalistai.

„Vilniaus dvasia”

Tikimasi, kad šis demokratijos forumas taps savotišku Vilniaus konferencijos, surengtos 1997 metais ir skirtos geram kaimyniniam bendradarbiavimui, tęsiniu. Tuomet į Lietuvos sostinę susirinko vienuolikos valstybių ir vyriausybių vadovai.

Kaip ir prieš devynerius metus, šįkart į Lietuvos sostinę suvažiavę gausybė aukštų svečių, bendraudami tarpusavyje, pasidalys patirtimi, kaip vystosi „naujosiomis demokratijomis” vadinamos dviejų jūrų regiono valstybės, kaip toliau eiti reformų keliu, kaip kalbėtis tarpusavyje sprendžiant dvišalio arba regioninio bendradarbiavimo problemas.

Po 1997 metų rugsėjo mėnesį įvykusios vienuolikos valstybių ir vyriausybių konferencijos gimė vadinamoji Vilniaus dvasia. Jos esmė, pasak Lietuvos diplomatų, – demokratijos ir reformų kelią pasirinkusios valstybės neturi nutraukti tarpusavio geranoriško bendravimo, ypač jeigu tarp jų būna dvišalių santykių problemų.

„Vilniaus dvasia” buvo pasitelkta siekiant bendrų tikslų. Pavyzdžiui, 1999 metais Lietuvos sostinėje įvykusio dešimties Rytų ir Vidurio Europos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime gimė vadinamasis Vilniaus dešimtukas, kuris savo pagrindiniu tikslu pasirinko posovietinių Rytų ir Vidurio Europos valstybių priėmimą į NATO.

Ministras turi išlikti

Tikimasi, kad naujas forumas Vilniuje padės įvairių problemų vis dar turinčioms „naujosioms demokratijoms” spręsti aktualius tarpusavio bendravimo klausimus. Pavyzdžiui, didele sėkme bus laikoma vien tai, kad prie vieno stalo turėtų susėsti dėl Kalnų Karabacho problemos nesutariančių Armėnijos ir Azerbaidžano prezidentai. Galbūt kitų valstybių bendravimo patirtis padės šioms valstybėms pagaliau rasti bendrą kalbą.

Apie būsimą renginį Vilniuje Prezidentas Valdas Adamkus turėjo kalbėti su aukštais Azerbaidžano pareigūnais, šiomis dienomis lankydamasis šioje Kaukazo valstybėje. Tačiau dėl įtemptos vidinės politinės situacijos Lietuvoje šis Prezidento vizitas buvo atidėtas. Dar neskelbiama, ar jis įvyks iki gegužės pradžios konferencijos Lietuvos sostinėje.

V.Adamkus yra pareiškęs, kad dėl Vilniuje rengiamo demokratijos forumo užsienio reikalų ministras Antanas Valionis turi kol kas toliau eiti savo pareigas. Kaip žinoma, šiuo metu į ilgalaikę kelionę po Azijos valstybes išvykęs A.Valionis turi atsistatydinti iš ministrų, kadangi yra Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovas Vyriausybėje. Naujoji sąjunga praėjusią savaitę pareiškė išeinanti iš valdančiosios koalicijos ir atšaukianti savo deleguotus ministrus, nes Seimas triuškinančia balsų dauguma pareiškė nepasitikėjimą parlamento pirmininku Artūru Paulausku, kuris yra ir socialliberalų lyderis.

Ypatingos saugumo priemonės

Kol kas neskelbiama, ar per būsimą Vilniaus forumą bus priimtas ar pasirašytas koks nors bendras dokumentas – rezoliucija, pareiškimas arba komunikatas.

Be bendro susitikimo, bus surengta daugybė forumo dalyvių dvišalių susitikimų. V.Adamkus taip pat atskirai susitiks su dauguma atvykusių aukštų svečių. Be to, bus surengtas oficialus priėmimas.

Kaip paprastai tokių renginių metu, bus imtasi ypatingų saugumo priemonių, ypač todėl, kad turėtų atvykti JAV viceprezidentas D.Čeinis. Lietuvos sostinės gatvėse patruliuos sustiprintos saugumo pajėgos, dalis gatvių ar net ištisų rajonų bus išvis uždaryta.

Šių metų valstybės biudžete demokratijos forumui rengti numatyta daugiau kaip du milijonai litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.