Žydų kapinių likimas aiškės rudeniop

Lietuvos valdžia jau po pusmečio žada rasti atspirties tašką, kuris leistų spręsti istorinių žydų kapinių dilemą. Kol kas nė viena suinteresuotų šalių nelinkusi atskleisti pradinių pozicijų, juoba prognozuoti būsimo kompromiso rezultatų.

Premjero Algirdo Brazausko potvarkiu sudaryta darbo grupė iki rugsėjo 1-osios turi išnagrinėti su buvusiomis Šnipiškių žydų kapinėmis susijusius klausimus ir pateikti Vyriausybei siūlymus dėl kylančių problemų sprendimo.

Ne vienus metus aistras kurstanti teritorija dešiniajame Neries krante ilgainiui sukėlė nemenką galvos skausmą Lietuvos valdžiai. Nesiliaujančios įtakingų užsienio organizacijų ir politikų pretenzijos net grasina pakenkti mūsų šalies įvaizdžiui.

Minėtos darbo grupės narys, premjero patarėjas Vilius Kavaliauskas prisipažino, kad ją sudaryti, be kita ko, paskatino tarptautinių žydų organizacijų, religinių atstovų, JAV politikų reakcija į susiklosčiusią padėtį.

„Pirmiausia turime išsiaiškinti, dėl ko jie protestuoja, ar dėl padėties iš tiesų kalta Lietuvos valdžia, juoba kad kapinės išardytos sovietmečiu”, – LŽ sakė jis. Priminsime, kad vasario pabaigoje JAV senatorė Hillary Clinton ir jos kolega Senate Samas Brownbackas paragino Lietuvą nutraukti žydų kapinių Vilniuje „niekinimą”. Panašios pretenzijos Vilnių yra pasiekusios net iš Europos Sąjungos narės Belgijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.