Apie laiką

Prieš skaitydami straipsnelį, stabtelėkite ir atsakykite sau, kokie jausmai, mintys kyla, kai išgirstate žodį „laikas”? Kokie žodžiai dar ateina kartu su šia sąvoka?

Knygoje „Po savo stogu visaip patogu”, kurioje surašyta 5 640 lietuvių patarlių ir priežodžių, galime rasti tokią apie laiką sukauptą išmintį: „Laikas bėga kaip vanduo”, „Laikas brangesnis už pinigą”, „Laikas – geriausias gydytojas”, „Laikas – pinigai”, „Laimingi valandų neskaičiuoja”, „Be laiko nemirsi, kiek lemta gyvensi”.

Laikas gali būti matuojamas kiekybiškai: metais, paromis, valandomis, minutėmis ir t.t. Laikas gali būti suvokiamas subjektyviai. Pavyzdžiui, patarlėje laikas apibūdinamas kaip geriausias gydytojas, o poezijoje laikas kartais apibūdinamas kaip priešas, kuris sendina, sudarko kūną. Kiekvienas žmogus laiką suvokia savaip – pagal vertybes, savijautą, situaciją. Kartais norėtųsi, kad laikas eitų greičiau, o kartais – kad lėčiau.

Žmogaus orientacija laike yra vienas iš svarbių kriterijų klinikinei psichodiagnostikai, nustatant ligą, darbingumo laipsnį. Gyvenimo kasdienybėje tai, ar žmonės ateina sutartu laiku, – ar per anksti, ar per vėlai, suteikia informacijos apie tautos, įstaigos tradicijas arba esamas ar naujai atsiradusias žmogaus asmenines problemas.

Laikas gali būti skirstomas į praeitį, dabartį, ateitį. Su vaizduotės pagalba galime nukeliauti į praeitį, prisiminti išgyventus įvykius, patyrimą, galime planuoti ateitį – ko siekiame, ko norėtume. Tačiau gyvename dabartyje, ir reikšmingiausia valanda yra dabartinė. Kai sugebame planuoti savo laiką ir jo užtenka visoms mums svarbioms gyvenimo sritims, jaučiamės saugiai, ramiai. O jeigu dažnai jaučiame laiko trūkumą, šis jausmas gali sukelti stresą.

Įvairūs psichologai, konsultantai, kurie daug dėmesio skiria laiko tvarkymo įgūdžiams, pirmiausia pataria aiškiai suformuluoti ir užrašyti savo asmeninius prioritetus, tikslus, norus, svajones ir laikytis disciplinos juos įgyvendinant. Brian Tracy pateikia daugybę patarimų, kaip geriau elgtis su laiko ištekliais. Čia pateikiame 10 iš jų.

* Laikas yra praeinančių ir būsimųjų dešimtmečių valiuta. Nuolat ieškok būdų sutrumpinti kiekvienai užduočiai reikalingą laiką.

* Pirmąją dienos valandą – auksinę valandą – skirk sau.

* Mokydamasis įgūdžių tvarkyti laiką vienu metu sutelktomis pastangomis pakeisk tik vieną įprotį.

* Įgūdis tvarkyti laiką yra panašus į įprotį spausdinti ar važiuoti dviračiu: jį galima išlavinti tik treniruojantis ir vis kartojant.

* Kiekvieną savaitę suplanuok prieš savaitę, kiekvieną dieną – prieš dieną.

* Kur gali, negailėk pinigų sutaupyti laikui. Nelabai svarbius darbus pavesk tiems, kurie per valandą uždirba mažiau nei tu.

* Žodelis „ne” sutaupo daug laiko. Sakyk „ne” viskam, kam ne geriausiai ir ne naudingiausiai leidi laiką.

* Daryk atranką visur, kur tik gali. Firmos, specializuotos kuriose nors srityse, dirba greičiau ir pigiau.

* Poilsis ir atsipalaidavimas – tai dažniausiai naudingai praleistas laikas. Po to pajėgi nuveikti kur kas daugiau nei būdamas pavargęs.

* Kiekvieną savaitę nedirbk vieną dieną, kas ketvirtį – vieną ilgą savaitgalį ir bent dvi savaites – kiekvienais metais. Atostogos – tai puikiai panaudotas laikas.

* Kad ir ką iki šiol darei, kiekvieną mielą dieną gauni 24 naujutėlaites valandas.

Tiek dirbantiems, veikliems žmonėms, tiek ir nedirbantiems, neskubantiems visada naudinga yra pateikti sau klausimus apie laiką. Vienas iš klausimų skatina pozityvų mąstymą: „Kaip įsivaizduoji savo gyvenimą po penkerių… dešimties… dvidešimties metų?” Kitas klausimas drausmina ir skatina atsakingiau žvelgti į savo gyvenimą: „Ką veiktum ir kaip leistum laiką, jeigu šiandien sužinotum, kad tau liko gyventi tik pusė metų… mėnuo… savaitė?”. Pastarasis klausimas ne tik padeda atsirinkti, kas dabar svarbiausia, bet ir primena, kad mes, kad ir kaip tobulai panaudotume savo laiką, neišvengsime mirties.

Kad laiko tėkmė nekeltų įtampos ir baimės, psichologijos mokslų daktaras Wayne W. Dyer siūlo, įveikiant laiko ir amžinybės dvilypumą, – susitaikyti su laiku ir kasdien praktikuoti tris dalykus – tiesą, ramybę ir meilę. Kiekvieną iš šių sąvokų autorius supranta taip:

* Tiesa. Gyvenkite pagal jums priimtiną tiesą, nepaisydami, kaip jus vertina aplinkiniai ar kokią jie galėtų susidaryti nuomonę apie jus.

* Ramybė. Visada rinkitės tai, kas jums ir kitiems suteikia vidinę ir išorinę ramybę.

* Meilė. Kuo dažniau naudokite meilės jėgą ir vos pajutę numalšinkite kylantį pyktį, norą teisti ar neapykantą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.