Valstybiniai Latvijos apdovanojimai gaminami Lietuvoje

Lietuvos nacionaliniame muziejuje Vilniuje (Arsenalo g. 1) ketvirtadienį bus atidaryta paroda „Valstybiniai Latvijos apdovanojimai”, kurioje bus eksponuojami atkurtos Latvijos Respublikos valstybiniai apdovanojimai.

Paroda Lietuvos nacionaliniame muziejuje – pirmasis kartas, kai visas Latvijos valstybinių apdovanojimų komplektas pristatomas už Latvijos ribų ir kartu tai šios ekspozicijos kelionės po užsienio šalis pradžia. Parodoje bus eksponuojami Trijų žvaigždžių, Viesturo ordinai, Pasižymėjimo kryžius, Barikadų dalyvio atminimo ženklas ir kiti apdovanojimai.

Latvijos valstybiniai apdovanojimai už nuopelnus Latvijai yra suteikti ir Lietuvos piliečiams. 2001 m. aukščiausiojo laipsnio Trijų Žvaigždžių ordino Grandinė ir Didysis kryžius įteiktas Prezidentui Valdui Adamkui, 1996 m. Algirdui Brazauskui – Trijų Žvaigždžių ordino Didysis kryžius.

Parodoje greta šiuolaikinių valstybinių Latvijos apdovanojimų eksponuojami tarpukario Latvijos valstybės apdovanojimų pavyzdžiai iš Lietuvos nacionalinio muziejaus rinkinių. Latvijos valstybiniais apdovanojimais buvo pažymėtas ne vienas tarpukario Lietuvos valstybės pilietis. Tarp jų – Nepriklausomybės Akto signataras Kazys Bizauskas. Šiam Lietuvos pasiuntiniui (1927-1928) buvo įteiktas Latvijos Trijų žvaigždžių 1-ojo laipsnio ordinas.

Atkurtosios Latvijos Respublikos apdovanojimai pagaminti Vilniuje, Lietuvos monetų kalykloje.

Ekspozicija „Valstybiniai Latvijos apdovanojimai” papildyta nuotraukomis apie valstybinių apdovanojimų gaminimo procesą Lietuvos monetų kalykloje, apie ordinų ir pasižymėjimo ženklų ruošinius bei kita papildoma medžiaga.

Šią parodą organizavo Latvijos valstybės prezidento kanceliarija ir Latvijos Ordinų kapitula, Latvijos institutas ir Latvijos Respublikos finansų ministerijos Valstybinės priežiūros inspekcija kartu su Lietuvos nacionaliniu muziejumi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.