Jau į darbą paleistos plūdinės ir dugninės

Praėjusį savaitgalį Ventės rage žuvautojų jau nebebuvo. Atvažiavusieji tik iš smalsumo į atvirą vandens plotą pasidairė ir prisiminė poledinės žūklės dienas – ir sėkmingas, ir apmaudžias, kai reikėdavo grįžti namo nosį nuleidus. Ką padarysi: ešerių Meka šiemet buvo kaprizinga, ypač kovo mėnesį.

Šeštadienį ir sekmadienį mėgėjai pasuko jau į atvirus vandens plotus, kurie išsilaisvino iš ledų glėbio. Gausu meškeriotojų buvo ir prie Minijos, ir prie Tenenio. Vyrai darbavosi dugninėmis su sunkiais svareliais: vanduo sraunus, viską nešasi su savimi. Mėgėjai džiaugėsi pirmaisiais pavasario sezono laimikiais – karšiais, kuojomis, pasitaikydavo ir stintų, kurias viliodavo, žinoma, kitomis žvejybos priemonėmis. Ir kas malonu: žuvys buvo stambios, jų smulkme nepavadinsi.

Savo dalį atsiėmė ir mėgėjai, meškerioję Danėje (sako, geriausiai kibo prie arklidžių). Laimikiai – stambokos kuojos, pasitaikė ir karšių. Tarp žvejų vadinama „balta žuvis” mėgavosi slieku ir musės lervomis. Buvo bandoma ją vilioti ir specialiai paruošta tešla.

Turime žinių, kad ir Plateliai „atsidarė”. Vietiniai meškeriotojai giriasi, kad ežere ir sykų pagaunama. Tai jau delikatesas, kuriuo galima ir pasididžiuoti. Juos gaudant, negalima pamiršti ir žvejo garbės!

Klaipėdiškiai labai laukia savo mėgstamiausios žūklavietės – Smiltynės pakrantės. Kol kas šis vandens plotas uždarytas: srovė neša ledus, kurie trukdo užmesti dugnines. Reikia palaukti palankaus vėjo, kuris nuplukdys ledus jūron. Tada bus galima pasidžiaugti pirmaisiais sezono laimikiais – plekšnėmis.

Didieji laivai plaukia į jūrą menkių ieškoti. Įgulos juodai pluša, kol žuvelę prisivilioja. Atkaklieji ir darbštuoliai į namus tušti negrįžta. Bet ši žvejyba brangoka, ne visiems pagal kišenę.

Specialiais spiningais asai žvejoja nuo jūros kranto Nidoje ir kitose nerijos gyvenvietėse. Apie laimikius nieko gero negirdėta. Gal dar ankstoka, šaltas jūros vanduo.

Ir vis dėlto – pavasarinės žūklės sulaukėme. Aplink Klaipėdą ir jos regioną vandens plotų gausu. Svarbu gerai paruošti žvejybos amuniciją. Žvaliai nusiteikti ir… netinginiauti. Žinoma, žvejybos sąlygos nelepina: upių pakrantės sportiniais bateliais nepasieksi, atsisėsti irgi patogios vietos nerasi. Kojoms teks pakankamas krūvis. Geros sveikatos prireiks. Bet kito pasirinkimo nėra.

Beje, nidiškiai nekantriai seka ledų judėjimą mariose ir tikisi, kad, esant palankiam orui, greitai sulauks tų dienų, kai galės išplaukti į pirmąją pavasario ešerių žvejybą. Iš praktikos žinoma, kad ji būna sėkminga: dreifuojant dugninėmis prisiviliojama išalkusių stambių kuprių. Malonumas neapsakomas!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , .

3 atsiliepimai į "Jau į darbą paleistos plūdinės ir dugninės"

  1. Juozas

    V A L I O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    &#10 59; Р А Т О В А Р И Щ И !!!!!!!!!!!! 😳

  2. rūta

    baisus straipsnis

  3. valdovas

    idomu kiek to alkocholio isgeria tie patys amerikonai ir kiti atvykeliai is uzsienio? bent jau svedijoj 0,7 butelis kainuoja 100lt. ir labai abejoju kad jie cia atvyke neatsigeria uz metus. nebutina cia visko ant lietuviu nurasinet.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.