Darbo našumas Lietuvoje pernai padidėjo 3,4 proc.

Darbo našumas pernai Lietuvoje, palyginti su 2004 metais, išaugo 3,4 procento.

Šalies ūkyje per vieną dirbtą valandą 2005 metais sukurta 35,81 lito pridėtinės vertės – 3,27 lito daugiau nei užpernai, pranešė Statistikos departamentas.

Aukščiausias darbo našumas pernai buvo transporto, sandėliavimo ir ryšių veiklos rūšyse, kur jis siekė 63,02 lito. Daugiau pridėtinės vertės per vieną dirbtą valandą nei šalies ūkyje buvo sukurta ir nekilnojamojo turto, finansinio tarpininkavimo, nuomos ir kitos verslo veiklos, kasybos ir karjerų eksploatavimo, elektros, dujų ir vandens tiekimo, taip pat didmeninės ir mažmeninės prekybos bei apdirbamosios gamybos veiklų rūšyse.

Nors darbo našumo rodiklis sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veiklos rūšyse mažiausias, bet, palyginti su ankstesniais metais, jis išaugo daugiausiai – 12 procentų. Šis rodiklis sparčiai augo ir transporto, sandėliavimo ir ryšių veiklos rūšyse – 11,5 proc., tačiau mažėjo kasybos ir karjerų eksploatavimo, viešbučių ir restoranų bei didmeninės ir mažmeninės prekybos veiklos rūšyse. Kritimą lėmė spartesnis, nei pridėtinės vertės, darbo valandų skaičiaus augimas.

Per 5 pastaruosius metus sparčiausi augimo tempai nustatyti elektros, dujų ir vandens tiekimo (121,8 proc.), apdirbamosios gamybos (50,3 proc.) ir transporto, sandėliavimo ir ryšių (47,4 proc.) veiklų grupėse.

Nuo 2003 metų viešbučių ir restoranų sektoriuje, sparčiai didėjant dirbtų valandų skaičiui, pridėtinė vertė nesiekia to paties augimo tempo. Dėl to, anot statistikų, darbo našumo rodiklis šiose veiklos rūšyse, palyginti su 2000-siais, nuolat mažėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.