Slankiosios sistemos – įdomaus interjero garantas

Baldų projektuotojų teigimu, slankiosios sistemos nuo įprastų baldų labai skiriasi – tai yra interjero detalė.

Pasak baldų ir interjero salono „Dalia” atstovų, spintą su slankiųjų durų sistema žmogus gauna ilgam, nes konstrukcijos įgręžiamos į sienas, bėgeliai klijuojami prie grindų, todėl reikia atsižvelgti į sistemos kokybę.

UAB „Vesida” salono „Spintų pasaulis” projektuotojo Egidijaus Petreikio teigimu, gaminio kaina priklauso nuo naudojamų medžiagų ir vidaus įrangos sudėtingumo – kuo daugiau stalčiukų, lentynėlių ir kitos įrangos, tuo spinta brangesnė.

Nebrangios yra stacionarios sieninės spintos, montuojamos į nišą, nes tokioms spintoms nereikia sienelių – montuojama tik slankiųjų durų sistema. Kilnojamos spintos su slankiosiomis durimis bus brangesnės.

Slankiųjų durų sistema dažnai pasirenkama norint užpildyti nišą sienoje. Naujos statybos būstuose paprastai iškart įrengiamos tokios nišos, nes, pasak E. Petreikio, slankiosios sistemos dabar labai populiarios. Jomis galima sukurti labai įdomų interjerą, suprojektuoti pagal savo poreikius.

E. Petreikio teigimu, tokiose spintose išnaudojama visa erdvė – nėra tarpų tarp spintos ir sienų bei lubų.

Per gili – nepatogi

Pasak dizainerio Arūno Bendoraičio, tokiai spintai reikia šiek tiek daugiau gylio nei įprastinei su varstomomis durimis.

„Gylis diktuoja sąlygas. Norint, kad spinta būtų patogi, durys būtų stumdomos lengvai ir nekliūtų už drabužių, jos gylis turi būti ne mažesnis nei 65 cm – 55 cm skiriami pakabinamiems drabužiams, o 10 cm užims durys su bėgeliais” – sakė A. Bendoraitis.

Jei nišai gylio trūksta, galima įrengti ištraukiamas karteles – ant jų drabužiai kabinami lygiagrečiai sienai, nors tai ir nėra labai patogu.

Beje, anot A. Bendoraičio, gilesnė nei 55 cm spinta taip pat nėra patogi. Jei drabužiai į lentyną dedami dviem eilėmis, tiek gylio užtenka, o jei lentynos gilesnės, drabužius sunku pasiekti ir dalis erdvės lieka nenaudojama.

A. Bendoraitis nepataria žavėtis ir ištraukiamais krepšeliais, supintais iš vielučių – krepšelis užima daugiau vietos nei lentyna, o pro vielučių tarpus smulkių drabužių dalys išlenda. Stalčiukai būtų patogesni – nors jiems taip pat reikia vietos iš šonų, tačiau bent neiškrenta smulkesni daiktai.

„Patogu ištraukiamos lentynos, tik jos negali būti montuojamos aukštai – bus sunku pasiekti. Paprastai tarpas tarp lentynų yra apie 30 cm, bet tarp ištraukiamų gali būti ir 20 cm, nes tiek drabužių realiai sudedama. Tarpas tarp paprastų paliekamas, kad būtų galima įlįsti, o ištraukiamoms to nereikia – sutaupoma vietos”, – sakė A. Bendoraitis.

Tiesa, ištraukiamos lentynos yra brangesnės, nes joms reikia bėgelių, rankenėlių ir pan.

Svarbu geras profilis

Patariama atkreipti dėmesį ir į durų profilį. Jie yra gaminami iš valcuoto plieno arba iš aliuminio. Pasak A. Bendoraičio, plieniniai profiliai yra ne tokie stabilūs kaip aliumininiai, tačiau maždaug perpus pigesni. Renkantis sistemą reikėtų atkreipti dėmesį ir į profilio skerspjūvį. Pasak A. Bendoraičio, geri profiliai yra sudaryti iš kelių kamerų, kurios suteikia stabilumo.

„Daugelis žavisi lenktais, asimetriškais vertikaliais durų profiliais, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad stumdyti duris būtų patogu, pirštai nekliūtų”, – pastebi A. Bendoraitis.

Jo teigimu, būna sistemų, kurių durys apskritai neturi rėmelio. Montuojama tik plokštė, į kurią frezuojami arba iš kitos pusės montuojami ratukai. Tokios sistemos yra pigios, bet nepatvarios.

Stabiliausios sistemos tokios, kurių bėgeliai klijuojami ant grindų, o viršuje yra tik nukreipiančioji sistema. Yra ir kabančių sistemų, kurių visas svoris – viršuje, o nukreipiančioji – apačioje. Kabančiai sistemai reikia ir tvirtų lubų – gipso kartonas ar kita netvirta medžiaga netiks. Beje, anot A. Bendoraičio, Lietuvoje tikrai rimtomis kabančiomis sistemomis neprekiaujama, nes jos labai brangios.

Patariama rinktis iš kietos gumos ar vinilo gaminamus ratukus su guoliais.

Pasak A. Bendoraičio, ant bėgelių patenka dulkių, akmenėlių, o plastmasiniai ratukai per kliūtis šokinėja, skleidžia didesnį triukšmą nei kietos gumos ar viniliniai.

„Renkantis sistemą reikėtų nueiti į tris keturias parduotuves ir paprašyti, kad apskaičiuotų atskirai vidaus įrangos ir durų kainą, nes kai kurios įmonės pigiai parduoda vidaus įrangą, o brangiai duris ir atvirkščiai. Galima rinktis vienur pigesnę vidaus įrangą, kitur – pigesnes duris, tačiau reikia nepamiršti atsižvelgti į kokybę – gal brangiau sumokėti verta”, – pataria A. Bendoraitis.

Surinkėjus patariama kviestis iš tos firmos, kuri ir gamino sistemą, nes šie meistrai darbą su būtent šia sistema išmanys geriau nei pigiau surinkti sutikę pažįstami. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į suteikiamą garantiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.