Sprogimo sužaloto paauglio apklausa įtarimų neišsklaidė

Vakar pagaliau medikai leido apklausti 14-metį Artūrą T., nukentėjusį per mįslingą antradienio ryto sprogimą Čekiškės seniūnijos Pagirių kaime. Dar nelabai sąmoningas paauglys, kuriam nuolat leidžiami stiprūs nuskausminamieji vaistai, ir kuris jau žino, kad yra netekęs kojos, iš esmės pakartojo tą patį, ką sakė iš karto po sprogimo – kad begrėbiant su grėbliu pjuvenas kažką užkabino.

Tačiau ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus paauglio sveikatos sutrikdymo atliekantys teisėsaugininkai nelabai nori tikėti šia versija. Jiems antrina ir kitą dieną po įvykio nelaimės vietą apžiūrėjęs Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės, kurios nariu šios sodybos šeimininkas yra jau dvylikti metai, vadas Romualdas Dunauskas. Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” pareigūnai, su minų ieškikliu apžiūrėję nelaimės vietą, taip pat iškėlė prielaidą, jog sprogimą sukėlė savadarbis sprogmuo iš trotilo.

Kad paauglys sprogimo metu negalėjo grėboti, verčia manyti ir jo patirti sužalojimai (pasak specialistų, laikant rankose grėblį, nebūtų nutraukti du pagrindiniai dešinės rankos pirštai ir visų kairės rankos pirštų galai) bei tai, kad grėblys rastas visiškai sveikas, atremtas į šuns voljerą, kuris taip pat neapgriuvęs. Pasak pareigūnų, pagal tai, kad sprogimas nutraukė paauglio pirštus bei pėdą, daroma prielaida, jog jis galėjo kažką ant žemės krapštyti rankomis.

Neatmetama, kad kažką panašaus į savadarbį sprogmenį paauglys galėjo atsinešti pats. „Aro” pareigūnai rado tik kroną – detalę, galėjusią būti prie sprogdiklio. Tačiau neatmetama ir tai, kad ginkluotėje neblogai nusimanantis sodybos šeimininkas galėjo spėti sutvarkyti įvykio vietą iki atvykstant pareigūnams. Pats Henrikas Silvestras Markevičius vakar dienraščiui teigė, jog jo iškviesta policija pasirodė po penkiolikos minučių (pirmiausiai atvyko vietinės Vilkijos policijos nuovados pareigūnai), o greitosios medikai – po dvidešimties. Belaukiant jų, H.S.Markevičiaus patikinimu, jam labiausiai rūpėjo suteikti sužeistajam pirmąją pagalbą – užveržti virš kelio pėdos netekusią koją.

Teisėsaugininkai neatmeta ir prielaidos, kad įvykusi nelaimė gali turėti ryšį su liguistu sodybos šeimininko polinkiu ginklams. 67-erių H.S.Markevičius 1987-aisiais teistas dėl nelegalaus ginklų laikymo. Dienraštį jis tikino, kad tada milicija, be trijų legaliai turėtų medžioklinių šautuvų, pas jį rado ir du sportinius. Teismo nuosprendžio vykdymas tada jam atidėtas pustrečių metų. H.S.Markevičiaus teigimu, jis medžioja jau keturiasdešimt šešerius metus. Kad jų rinktinės narys H.S. Markevičius – puikus ginklų žinovas dienraščiui įrodinėjo ir Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas R.Dunauskas, kurio patikinimu, sprogmenys – silpnoji šio jo gero pažįstamo, apibūdinto kaip labai padoraus žmogaus, pusė. „Sprogmenų jis bijo: net neleidžia anūkams sprogdinti petardų”, – tikino R.Dunauskas.

Tačiau ir R.Dunauskas, ir H.S. Markevičius, ir teisėsaugininkai sutinka, kad niekas iš pašalinių negalėjo padėti sprogmens tiesiai ant tako, vedančio į tvenkinį. Pirmieji du linksta prie versijos, kad paauglys atsinešė kažką į sodybą savo kišenėje. Kita jų prielaida, kad galėjo sprogti nuo karo užsilikęs ir gamtos padarinių į paviršių iškeltas sprogmuo – sodyba šioje vietoje įsikūrė jau po karo – kuriantis kolūkiui, mažiau tikėtina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.