Kauno marių kirai gripu nesirgo

Paukščių gripo išsigandę žvejai šią savaitę jau du kartus pranešė apie ant Kauno marių ledo rastus nugaišusius kirus. Nustatyta, kad jie žuvo ne nuo paukščių gripo ar kitos ligos.

Kauno apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjas Martynas Genys sakė, kad pirmadienį veterinarijos specialistai marių vidury nuo ledo surinko 26 nebegyvus kirus.

„Atlikus ekspertizę nustatyta, kad kirai nugaišo ne nuo gripo viruso. Skrodimas parodė, kad paukščiai krito dėl stemplės persitempimo. Kirai prisilesė kažkokio maisto. Gali būti, kad žvejų palikto pašaro žuvims”, – sakė M.Genys. Galimas daiktas, kad kirai prisilesė sąvartyne.

Trečiadienį ugniagesiai gelbėtojai ant marių ledo surinko dar 20 nebegyvų kirų. Anot M.Genio, manoma, kad šie paukščiai irgi krito prisilesę netinkamo maisto. Jo teigimu, kritusių paukščių mariose gali būti ir daugiau, tačiau dėl netvirto ledo surinkti visų neįmanoma.

„Ankstesniais metais nesulaukdavome žmonių signalų dėl kritusių paukščių. Dabar jie aktyvesni, nes daug žino apie paukščių gripo pavojų. Matyt, ir žvejai apie nugaišusius kirus pranešė bijodami tos ligos”, – sakė M.Genys.

Paukščių gripo virusas nustatytas jau dvidešimtyje Europos valstybių. Iš artimiausių Lietuvai kaimynių paukščių gripas užfiksuotas Lenkijoje, Švedijoje, Danijoje. Praėjusią savaitę jis nustatytas Čekijoje.

Lenkijos Torūnės mieste pirmasis paukščių gripo atvejis nustatytas kovo 5 dieną. Lietuvos veterinarai anksčiau prognozavo, kad paukščių gripui pasiekus ir Lenkiją, ši liga Lietuvą pasieks per dešimt dienų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.