Patižęs ledas – menka paguoda

Savaitgalį Ventės ragas sulaukė gausaus būrio žvejų mėgėjų. Tai vieta, kur ir atšilusiomis dienomis storas ledas pavojaus varpais dar neskambino.

Atvykėliai paspirtukais, ledo „taksi” ir kitokiomis transporto priemonėmis ieškojo sėkmingų žūklaviečių. Būtų viskas gerai, bet štai patižęs ledas buvo nemalonus. Išgręžus eketę, drumzlinas vanduo pliūpteli į viršų.

Pirmiausia vyrai griebėsi blizgučių arba „velniukų” ir ėmė vilioti raibašonius. O sekėsi prastai: nesimaitino grobuoniai – nors ir ką jiems siūlyk. Kad ešerių dar yra tose platybėse, rodo pavienių žvejų laimikiai. Jei užtikai vietą, išsimesi ant ledo ne vieną kuprį, sveriantį 400-500 gramų. Bet tokių laimingų žuvautojų – tik vienas kitas. Absoliuti dauguma savaitgalį Ventės rage laimikiais negalėjo pasigirti: pasitenkindavo 2-3 ešeriais.

Matydami, kad raibašonių neprisivilios, žvejai metėsi prie vadinamųjų baltų žuvų. Į eketę leido savo išbandytas avižėles, užkabinę uodo trūklio ar musės lervas. Kai kas žuvavo ir išsaugotais sliekais. Toks meškeriojimo būdas buvo rezultatyvus. Mėgėjai prisigaudė kuojų, raudžių, plakių ir net karšių. Specialistai moka ir parūkyti bei išdžiovinti tokias žuvis.

Ir vis dėlto kažin ar Ventės rago ledas ilgai išsilaikys. Orai šiltėja, potvynis – ne už kalnų. Tada ledui – viso gero! Jau praėjusį savaitgalį grįžę iš ešerių Mekos patyrę žuvautojai prasitarė, kad į Ventės ragą nebevažiuos. Laikas poledinei žūklei padėti tašką.

Ne itin džiuginančios žinios mus pasiekė iš Nidos. Marių pakraščiuose dar yra mėgėjų, kurie laimikiais negali pasigirti. Drąsuoliai bando pasiduoti 5-6 kilometrus gilyn į marias. Bet žuvaviečių retai užtinka: namo grįžta tušti.

Labai atsargi žvejyba buvo ir Kuršių marių 14 kilometre. Ledas įtartinas: ir subraška, ir sulinguoja. Gal ir verta būtų protingai rizikuoti, jei padoriai kibtų. Matyt, kad tose vietose su stintomis jau atsisveikinta. Kur jos nuplaukė? Logiška, jeigu jų žvejai rastų, pavyzdžiui, Atmatoje.

Palankūs savaitgalio orai atvėrė kelius į jūrą. Julius su draugais šeštadienį suposi Baltijoje toli nuo kranto. Tiesa, bangavimas nevertė žiaukčioti. Devyni vyrai buvo apgulę padoraus dydžio laivo bortus ir prakaitavo su sunkiais pilkeriais. Ilgokai jie dreifavo, ieškodami laimikio. Tušti mėgėjai negrįžo, bet sėkmė buvo skirtinga: vieni turėjo po dvi, kiti net po aštuonias menkes. Vidutinio dydžio. Neapsieita, aišku, ir be nuostolių: ne vienam teko atsisveikinti su gerais pilkeriais. Pasirodo, ir toli nuo kranto, ir 30-40 metrų gylyje jūroje atsiranda kliuvinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.