Konstitucinį ginčą laimėjo valdantieji

Seimo valdančioji dauguma turėjo teisę blokuoti komisijos dėl premjero Algirdo Brazausko šeimos verslo reikalų sudarymą. Tačiau šią komisiją inicijavusi opozicija turėjo teisę Konstituciniam Teismui (KT) skųsti tokį valdančiosios daugumos sprendimą.

Taip nustatė KT, išnagrinėjęs bylą dėl Seimo laikinųjų komisijų sudarymo tvarkos.

Neturi būti primetama valia

KT nustatė, kad Seimo laikinąsias komisijas gali inicijuoti ketvirtadalis parlamentarų. Tačiau dėl kiekvienos iniciatyvos turi būti parlamente balsuojama ir sprendimas dėl komisijos sudarymo ar nesudarymo turi būti priimtas balsų dauguma.

Kai pernai rudenį valdančioji keturių partijų koalicija balsų dauguma blokavo iniciatyvą sudaryti laikinąją komisiją A.Brazausko šeimos verslo reikalams tirti, opozicijos atstovai įrodinėjo, kad Seimo Statutas esą įsakmiai nurodo sudaryti komisiją, kai to pareikalauja ne mažiau kaip ketvirtadalis parlamentarų. Po iniciatyva sudaryti komisiją dėl premjero šeimos verslo reikalų pasirašė daugiau nei ketvirtadalis Seimo narių.

Tuo tarpu valdančiosios daugumos atstovai įrodinėjo, kad ketvirtadalio parlamentarų iniciatyva nereiškia, jog komisija turi būti automatiškai sudaryta. Dėl to neva turi būti balsuojama ir sprendimas priimamas Seimo posėdyje balsų dauguma.

Šis konstitucinis ginčas pateko į KT, kuris bylą nagrinėjo be eilės.

KT savo sprendimu iš esmės parėmė valdančiosios daugumos pusę. Pasak Teismo, Statuto negalima aiškinti taip, kad ketvirtadalio Seimo narių iniciatyva automatiškai reiškia būtinybę sudaryti laikinąją tyrimo komisiją. „Toks aiškinimas reikštų, kad ketvirtadalis arba didesnė Seimo narių grupė gali primesti savo valią visam Seimui, net jeigu didesnė Seimo narių dalis minėtos iniciatyvos nepalaiko”, – nurodė KT.

Galės skųstis

Teismas pabrėžė, kad dėl kiekvienos laikinosios komisijos sudarymo ar nesudarymo turi būti balsuojama Seime.

Tačiau KT nustatė, kad priimant sprendimą nesudaryti laikinosios komisijos būtina įvertinti, ar tikrai tokiai komisijai keliami klausimai nėra valstybinės reikšmės, reikalaujantys ypatingo parlamento dėmesio. KT rekomenduoja tokiais atvejais Seimo daugumai nenusišalinti nuo komisijų sudarymo, nors ir pabrėžia, kad parlamento darbas negali apsiriboti vien komisijų sudarinėjimu ir jų veikla.

KT taip pat pastebėjo, kad „kiekvienas Seimo sprendimas dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ar nesudarymo, kad ir kokia būtų to sprendimo išraiška arba teisinė forma, pagal Konstituciją gali būti ginčijamas Konstituciniame Teisme”. Kitaip tariant, jeigu opozicija nepatenkinta, kad valdančioji dauguma blokavo iniciatyvą sudaryti laikinąją komisiją, gali būti surinkta pakankamai parlamentarų parašų ir kreiptasi į KT, kad šis įvertintų, ar toks daugumos sprendimas yra pagrįstas.

Spręs, ar vėl inicijuoti komisiją

Šį KT išaiškinimą sveikino abi byloje dalyvavusios pusės – ir valdančiosios daugumos, ir opozicijos.

Valdančiosios Socialdemokratų partijos narys, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas „Kauno dienai” sakė, kad „šiuo atveju į Konstituciją įsiskaitėme ir ją supratome geriau nei mūsų oponentai”.

Opozicinių liberalų atstovas Gintaras Steponavičius „Kauno dienai” tvirtino, kad „valdančiajai daugumai nepavyko sumažinti opozicijos teisių, ko ji siekė KT posėdyje svarstant šią bylą”. G.Steponavičius taip pat įsitikinęs, kad valdantieji nelaimėjo šios bylos.

Opozicija dar spręs, ar po naujausio KT išaiškinimo bus iš naujo renkami parašai po iniciatyva sudaryti komisiją premjero A.Brazausko šeimos verslui ištirti. Ketinama įvertinti, ar valdančioji dauguma šįkart nesiims blokuoti tokios komisijos sudarymo ir kokios galimybės skųstis KT, jeigu nauja iniciatyva vis dėlto būtų blokuota.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.