Klesti nelegali prekyba vaistais

Ankstyvas rytas sostinės Kalvarijų turgavietėje. Tarp prekeivių sukiojasi vos keli pirkėjai.

Ant prekystalių greta „jauninančių” rusiškų kremų, „liekninančios” arbatos ir maisto „papildų” – validolio, analgino, citramono, valerijono tablečių pakuotės su rusiškais užrašais, rašoma dienraštyje L.T.

25 valerijono tablečių kaina – 1 litas, 10 tablečių aktyvuotos anglies, liaudyje vadinamos tiesiog „angliuku” – 1,10 lito.

„Kur jūs rasite tokias kainas?”,– klausė pardavėja. Pasikalbėjus paaiškėja, kad daugumos „paklausiausių” vaistų ji jau nebeturi, nors, sako, kasdien atsinešanti jų bent po kelias pakuotes.

Rytas buvo sėkmingas – daug pirkėjų. „Jeigu jums reikia ko nors konkrečiai, sakykite, palikite telefono numerį, kai gausiu, paskambinsiu”, – siūlė.

Valerijono tabletės, „Citramon”, „Karvalol”, „Analgin”, „Validol”, „Mukaltin”, „Volokordin” – šių rusiškų vaistų galima rasti beveik visose didesnėse šalies miestų turgavietėse. Kai kuriose iš jų, pavyzdžiui, sostinės Halės turgaus prieigose, iš bobučių galima nusipirkti stiprių raminamųjų vaistų „Relanium”, „Fenazepam”.

Šioje turgavietėje vaistai neišdėlioti atvirai, jie slepiami tarp liemenėlių ir kojinių. Tačiau užtenka prieiti prie bet kurios moterėlės ir tyliai, geriau rusiškai, pasiteirauti, kur galima įsigyti vaistų. Tau ne tik parodys pardavėjus, bet, paėmę už alkūnės, palydės į tarpuvartę, kurioje išdėstys visą asortimentą. Pasakojama, kad retsykiais čia galima gauti ir rusiškų antibiotikų, stiprių vaistų nuo vėžio.

„Turiu įvairių vaistų, bet į turgų visų nesinešu. Tikrina. Būna, kad ateina policininkas ir sau vaistų prašo”, – pasakojo bobutė Olga. Vaistus ji gaunanti iš Kaliningrado srities ir Baltarusijos.

Turguje negali žinoti, ar tikrai nusipirkai aspirino, ar tik meistriškai supakuoto vitamino C. Žinoma, tai ne blogiausias variantas. Teko girdėti, kaip vėžiu serganti moteris turgavietėje vietoj brangių medikamentų prisipirko paprasto penicilino. Ne iš gero gyvenimo. Vaistinėse brangu, kompensuojama tik nedidelė dalis medikamentų. Beje, pasakojama, kad kai kurie gydytojai patys pacientams pataria vaistų ieškoti turguje, mat ten pigiau.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vyriausiasis specialistas Saulius Maceina sako, kad turguje vykstanti prekyba vaistais – nelegali.

„Mūsų šalyje vaistus gali pardavinėti tik vaistinės”, – teigė S.Maceina.

Pagal nustatytą tvarką rūpintis, kad nevyktų nelegali prekyba, turi Ekonominė policija. Remiantis oficialiais pranešimais, per metus sostinėje buvo sulaikyta tik viena nelegaliai vaistais prekiavusi moteris.

„Mes dirbame, tikriname”, – teigė Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Andrejus Lapickis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.