Pajamas deklaruojantys gyventojai, pamiršę dalį gautų pajamų, informaciją apie tai gali gauti ir mokesčių inspekcijoje

Įsibėgėjus gyventojų pajamų deklaravimui Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) specialistai pastebi, kad nors klaidų gyventojų pajamų deklaracijose šiemet dvigubai mažiau, kai kurios iš jų tampa esminėmis ir dažnai kartojasi.
„Šiuo metu dažniausiai pasitaikanti klaida – ne visų pajamų, gautų per 2005 metus, nurodymas deklaracijose. Gyventojai dažniausiai pamiršta honorarus už atliktus autorinius darbus, taip pat – duomenis iš „Sodros”, jeigu praėjusiais metais sirgta. Šiuo metu – tai pagrindinės klaidos. Apmaudu, kad gyventojai neišvengia šių klaidų, nes informaciją apie tokias pajamas teikia ir mokesčių inspekcija. Ją galimą gauti naudojantis elektronine deklaravimo sistema, o neturint tokių galimybių – atėjus į apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos teritorinį skyrių”,- teigia VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas.
Neretai deklaracijose nesutampa ir gyventojų nurodyti duomenys apie įsigytus kompiuterius, sumokėtas gyvybės draudimo įmokas su duomenimis, kuriuos VMI pateikė bendrovės – šiuos duomenis taip pat galima pasitikslinti mokesčių inspekcijoje.
VMI, gyventojams, pateikiantiems popierines pajamų deklaracijas, pataria prieš pateikiant deklaraciją, pasidomėti minėtais duomenimis, gavus pažymą iš mokesčių inspekcijos specialisto, sulyginti deklaracijoje nurodytus duomenis su duomenimis pažymoje. Tai padės išvengti deklaracijų tikslinimo.
Taip pat gyventojai dažnai pamiršta 2005 metais gautas pajamas iš sandorių su kitais gyventojais, pardavus metalą ar medieną, pajamas, gautas nuomojant žemę, ar turtą. „Norime gyventojus paraginti būti atidesniais, nes nurodžius klaidingus ar nepilnus duomenis, teks tikslinti deklaracijas, o tai įtakos ir permokų grąžinimo terminus, jeigu gyventojas pretenduoja ją gauti. Šiuo metu, jeigu pateikiama tiksli deklaracija, permoka gražinama per 1-3 savaites”,- sakė M. Kaseliauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.