Iš saulės užtemimo stebėjimo Audrė Kudabienė grįžo… atjaunėjusi

Praėjusią savaitę prie Libijos ir Egipto sienos stebėjusi visišką saulės užtemimą, „Srovių” vedėja Audrė Kudabienė suprato, kodėl astronomai, paklausti, koks jausmas apima matant tokį gamtos reiškinį, tik šypsosi ir tyli. „Kai tai pamatai, labiausiai norisi tylėti. Jauti, kad matai gamtos paslaptį, tokį slėpiningą dalyką, kaip, pavyzdžiui, besiskleidžiantį lotoso žiedą, – paslaptingai šypsojosi Audrė, kuri į Egiptą vyko rengti pasakojimo „Srovių” žiūrovams apie saulės užtemimą. – Laimei, mes ne tik pasakosime apie tai, bet ir rodysime filmuotą medžiagą, todėl manau, kad sugebėsime perteikti atmosferą, kuri tvyrojo, kai visiškai užtemo saulė, staiga krito temperatūra, ir žmonės staiga atsirado kažkur naktinėje drėgmėje, tamsoje”.

Vieta, kurioje buvo stebimas retas gamtos reiškinys, vadinosi El Salum, Egipto ir Libijos pasienis dykumoje. Audrė, kaip ir kiti 35 tūkstančiai turistų, turėjo gauti leidimą būti pasienio zonoje. Čia įsikūrė ištisi palapinių miesteliai, kuriuose apsigyveno iš viso pasaulio suvažiavę astronomai. Kai kurie juose įsikūrė dviems paroms, nors pats reiškinys truko tik apie porą valandų. „Niekas niekam nelipo ant kojų, nes tie tūkstančiai tiesiog ištirpo bekraštėje dykumoje. Į saulė buvo nukreipta daugybė teleskopų, žiūronų, vaizdo kamerų. Mes saulės užtemimą fiksavome dviem kamerom – viena su specialia įranga filmavo saulę, o su kita operatorius Gintaras Verbickas stebėjo aplinką, žmonių reakcijas ir nuotaikas”, – pasakojo Audrė.

Į Egiptą Audrė vyko su spalvinga kompanija – astronomai, pavyzdžiui, šiai išvykai ruošėsi dvejus metus. Viena iš pakeleivių šią kelionę sau buvo pažadėjusi kaip dovaną, jei įveiks vieną sunkią ligą.

Pirmą kartą apsilankiusi šioje Afrikos valstybėje, Audrė ja liko sužavėta. „Daug bendravome su vietiniais ir tas bendravimas buvo labai smagus. Egiptiečiai, nors ir suaugę žmonės, bet yra išlaikę gebėjimą žaisti. Su jaus bendrauti – tarsi žaisti šachmatais, tik daug smagiau, nes nereiškia, kad laimėsi. Tas derėjimasis, bendravimams, kalbėjimasis, žaidimas su jais teikia beprotiško malonumo”.

„Srovių” vedėja neatsispyrė pagundai įsigyti šį tą egiptietiško. „Susižavėjusi legendomis apie egiptietiškus aliejus, išsirinkau sandalo aliejaus buteliuką. Pardavėjai sakė, kad sandalo aliejus atjaunina, užgydo žaizdas, nuima galvos skausmą, suteikia šukuosenai purumo… Žodžiu, išsprendžia visas bėdas…”, – juokėsi jauninamojo aliejaus įsigijusi „Srovių” vedėja.

Pasakojimas apie saulės užtemimą dykumoje tarp Egipto ir Libijos – balandžio 10-ąją „Srovėse” per LNK

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.