Daugėja norinčiųjų vairuoti motociklą

Nutirpus sniegui, miesto gatvėse jau pasirodė motociklininkai.

Kasmet daugėja norinčių išmokti vairuoti motociklą, tačiau tai padaryti galima vos keliose Klaipėdos vairavimo mokyklose.

Susidomėjimas auga

Klaipėdos technikos mokykloje pernai iš beveik 1500 žmonių, lankiusių vairavimo kursus, 55 mokėsi vairuoti motociklą. Pernai Klaipėdoje A kategorijos teisėms įgyti egzaminus laikė 122 žmonės.

Mokytis vairuoti automobilį galima visus metus, o motociklą tik nuo balandžio 1 iki lapkričio 1 dienos. Klaipėdoje licencijas ruošti motociklininkus turi keturios vairavimo mokyklos.

Pernai Klaipėdoje įregistruoti 707 L3, L4 ir L5 klasių motociklai. 2003 metais buvo užregistruota 81 motociklu mažiau.

Moterys – mažuma

Norint gauti B kategorijos teises, egzaminas kainuoja 83 litus, o A kategorijos – 69 litus. Už pasirengimą A kategorijos egzaminui reikia mokėti apie 500 litų. Jei daugiau nei metus turimas B kategorijos vairuotojo pažymėjimas tuomet teoriniam egzaminui galima pasiruošti ir savarankiškai. Vairavimo mokyklai už parengimą tereikės mokėti apie 300 litų.

Anot „Regitros” vyriausiojo egzaminų specialisto Gintauto Nagelės, motociklininkai praktinę egzamino dalį laiko gerai. Štai pernai A kategorijos vairavimo egzaminą iš pirmo karto išlaikė 79,8 procento, A1 kategorijos – 67,5 procento, o B kategorijos tik 51,3 procento bandžiusiųjų.

Klystama nebent dėl kelių eismo taisyklių neišmanymo. Didžioji dalis laikančių motociklo vairavimo egzaminą jau turi nemažai važinėjimo patirties.

Motociklai vis dar išimtinai vyrų pomėgis. Reta moteris sėdasi „į balną”.

Kiekvienais metais tarp laikančiųjų egzaminus yra moterų, bet jos nesudaro nė penkių procentų visų laikančiųjų.

„Britvos” ne iš karto

Motociklo vairavimo egzaminą galima laikyti jau nuo 16 metų (A1 kategorija). Tačiau tokio amžiaus galima vairuoti tik lengvąjį motociklą, kurio variklio darbinis tūris didesnis nei 50 kubinių centimetrų, bet neviršija 125 kubinių centimetrų.

Motociklų, kurių variklio darbinis tūris viršija 125 kubinius centimetrus, vairavimo teises (A kategorija) galima gauti tik nuo 18 metų.

Norint vairuoti sunkiuosius motociklus, kurių variklio galia viršija 25 kilovatus, būtinas dvejų metų motociklų su žemesnėmis charakteristikomis vairavimo stažas. Anot G. Nagelės, dėl to neįmanoma gauti teisę vairuoti galingą motociklą nesulaukus 20 metų.

Europos Sąjungoje įvedus vieningą vairuotojo pažymėjimą, amžiaus apribojimas padidės iki 24 metų.

Mokosi nelegaliai

Anot Klaipėdos technikos mokyklos praktinio vairavimo instruktoriaus Virginijaus, svarbiausia pradedantiems mokytis vairuoti motociklą yra pusiausvyra.

Praktinis važiavimas prasideda stumdant neužkurtą motociklą po aikštelę ir stebint, ar mokinys išlaiko pusiausvyrą. Procedūra panaši į mokymąsi važiuoti dviračiu.

Instruktorius turi labai atidžiai stebėti, kaip mokiniui sekasi suvokti motociklo valdymo veiksmus. Tik tada galima išvažiuoti į gatvę.

Mokantis važiuoti automobiliu, instruktorius per praktinį vairavimą sėdi šalia. Motociklo vairuotojas važiuoja pats vienas, jo mokytojas seka iš paskos automobiliu. Gatvėje su instruktoriumi palaikomas radijo ryšys.

Anot instruktoriaus, beveik pusę iš dešimties praktiniam vairavimui skiriamų valandų mokiniai praleidžia aikštelėje.

Kartais neišvengiama virtimų. Tačiau ne vienas atėjęs mokytis jau senokai nelegaliai važinėja motociklu.

Adrenalino medžiotojai

Klysta manantieji, kad motociklas šiais laikais yra toks pat kaip prieš 20 – 30 metų. Pasak G. Nagelės, ižai ir javos seniai pasitraukė.

Motociklas šiandien ne tik transporto priemonė, bet ir gyvenimo būdas. Gamintojai kuria įspūdingus modelius, patenkinančius didžiausių adrenalino medžiotojų troškimus. Motociklas gali kainuoti tiek pat, kiek ir naujas automobilis.

Dažnam motociklas yra įspūdingų greičių priemonė. Baikerių klubų tinklalapyje rašoma: „Skrodi orą kaip tirštą tepalą, asfaltas virsta nerealiu paviršiumi, daiktai aplink pralekia tokiu greičiu, kad atrodo, jog papuolei į kitą pasaulį”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Daugėja norinčiųjų vairuoti motociklą"

  1. darius

    man tai atrodo nesamone, kad sunkiuosius motociklus galima vairuoti tik nuo turint 2metu vairavimo staza.as pavyzdziui esu 17metu vaikinas ir jau puikiai vairuoju sunkuji motocikla, tik bijau policijos, kadangi neturiu vairuotojo pazymejimo 🙂

  2. siaip

    o man priesingai ,gerai kad toks draudimas yra ,jau vien y savo pazystamus paziuriu tai ir mastai kiek jiems gyvent liko

  3. vDs

    koxs max speed jai tau 16 motociklo ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.