Lietuviško filmo tarptautinis turas

„Mama, kas yra leukemija?” – taip Arūno Matelio filmą „Prieš parskrendant į Žemę” žiūrovams pristatė visuomeninė transliuotojų asociacija VPRO. Dokumentinis filmas apie Vilniaus Santariškių ligoninėje besigydančius vaikus parodytas trečiadienį per visuomeninę Nyderlandų televiziją NED3.

Praėjusių metų lapkričio-gruodžio mėnesiais Amsterdame vykusiame tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje (IDFA) 52 minučių Arūno Matelio filmas „Prieš parskrendant į Žemę” buvo įvertintas kaip geriausias 2005 metų trumpametražis filmas. Režisieriui buvo įteiktas pagrindinis „Sidabrinio vilko” apdovanojimas, 10 tūkstančių eurų (34,5 tūkstančio litų) čekis ir galimybė savo filmą transliuoti per nacionalinę Nyderlandų televiziją. Jos laukti ilgai nereikėjo: kovo 29 dieną, 20.20 valandą, prie televizijos ekranų rinkosi ne tik olandai ir belgai, bet ir dauguma Šiaurės jūros pakrantėje gyvenančių lietuvių. Pačiam režisieriui filmo transliacija praėjusį trečiadienį buvo staigmena.

„Teisybę pasakius, nežinojau, nes filmo distribucija užsiima tiek Europoje, tiek ir už Atlanto garsi šveicarų kompanija „First Hand Films”, – sakė Arūnas Matelis. – Žinojau, kad derybos dėl transliacijos vyko, nes vienas iš prizų ir buvo transliacijos teisių Nyderlanduose įsigijimas”.

„Vaikų gyvenimas čia tampa priklausomas nuo kraujo perpylimų, tyrimų, infuzijų, operacijų ir vaistų. Tačiau vaikai su tuo susigyvena: jie stebėtinai trokšta gyventi ir yra optimistiškai nusiteikę. Tėvų pozicija sergančių vaikų atžvilgiu yra sudėtinga. Jiems sunku apsispręsti savo vaikams pasakyti apie šią ligą, jiems tenka kovoti su jų pačių liūdesiu, neviltimi ir nusivylimu”, – rašoma visuomeninės transliuotojų asociacijos VPRO interneto svetainėje.

Kiek Nyderlanduose ir Belgijoje gyvenančių lietuvių turėjo galimybę žiūrėti visame pasaulyje išgarsėjusį filmą, nėra žinoma. A.Matelio filmas „Prieš parskrendant į Žemę” tęsia tarptautinį turą festivaliuose ir TV.

Iki balandžio 9 d. Tel Avive vyks tradicinis tarptautinis dokumentinis kino festivalis Docativ, kurio nekonkursinėje programoje dalyvauja ir A.Matelio filmas. Filmo autorius dalyvaus pristatyme ir susitikime su žiūrovais.

Pirmą kartą Lietuvos kino istorijoje lietuviškas filmas pristatomas Kanuose, didžiausioje pasaulyje komercinėje TV mugėje MIP DOC.

Sank Peterburge filmas rodomas konkursinėje festivalio „Time to Live” programoje, o balandžio 8-14 d. jis bus rodomas Kijevo kino festivalio „Kontakt” nekonkursinėje programoje „XXI amžiaus vaikai”.

Be Nyderlandų, „Prieš parskrendant į Žemę” buvo parodytas per Prancūzijos-Vokietijos kultūrinį ir meno kanalą ARTE. A.Matelio pageidavimu, filmas nedubliuotas ir rodytas lietuvių kalba su subtitrais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.