Naftos simultanas tęsiasi

Vyriausybei kol kas nepavyksta padėti galutinio taško derybose dėl „Mažeikių naftos” akcijų išpirkimo

Viltys, kad į Vilnių atskridęs sužlugdytos Rusijos bendrovės „Jukos” prezidentas Stivenas Tydas padės savo parašą po sutartimi su Vyriausybe ir baigs daugiau nei pusmetį trunkančių nervingų derybų maratoną, vakar taip ir neišsipildė.

Po beveik keturias valandas trukusių diskusijų diplomatiškai šypsodamasis svečias pareiškė, jog vis dar yra nesuderinta keletas „techninių problemų”, todėl darbas bus tęsiamas kitą savaitę.

Pirmenybė – Lietuvai

54-ąjį gimtadienį vakar šventęs S.Tydas beveik į visus žurnalistų klausimus atsakinėjo labai aptakiai ir po keletą kartų kartojo tas pačias frazes apie „baigiamas derinti detales”.

„Procesas tęsiasi – yra keletas problemų, kurių sprendimo būdus reikia suderinti, ir mes intensyviai tai darome. Jas galima pavadinti techninėmis detalėmis ar netgi smulkmenomis, tačiau iš tiesų tokiuose sandoriuose net ir smulkmenos vėliau gali virsti labai rimtais dalykais, todėl mes turime būti atsargūs. Reikia gerai viską pasverti”, – dėstė S.Tydas.

„Jukos” prezidentas patikino, jog derybų grupės „daro viską”, kad nesklandumai būtų suderinti ir susitarimas pasiektas kuo greičiau.

Į klausimus apie sandorio kainą S.Tydas atsakė plačia šypsena.

Paprašytas patikslinti, ar „Jukos” veda derybas ir su kitomis kompanijomis, rodžiusiomis susidomėjimą „Mažeikių nafta” ir pateikusiomis pasiūlymus išpirkti kontrolinį pastarosios įmonės akcijų paketą, S.Tydas atsakė teigiamai.

„Iš tiesų yra keletas bendrovių, kurios siekia „Mažeikių naftos” akcijų – prieš kurį laiką teiktus jų pasiūlymus mes laikome galiojančiais. Nepaisant to, manome, kad šio akcijų paketo pardavimas Lietuvos Vyriausybei yra efektyvus problemos sprendimo būdas. Šiandien kaip tik tam mes ir skiriame daugiausiai dėmesio”, – aiškino „Jukos” prezidentas.

Spaudžiamas pasakyti, kas labiausiai trukdo pasiekti susitarimą su Lietuvos derybininkų grupe, S.Tydas išsisukinėjo, esą tai labai sudėtingas sandėris, kurio metu būtina suderinti daugybę skirtingų grupių interesų.

„Derybų metu kartais tenka sugrįžti keletą žingsnių atgal, peržiūrėti jau pasiektus susitarimus, kad galėtume toliau judėti pirmyn su visu sutarčių paketu. Galiu patikinti, kad esame padarę didelę pažangą”, – tvirtino svečias.

Klausiamas, kiek derybos dar galėtų trukti, S.Tydas pajuokavo, kad būtinai pats praneš šią žinią, kai tik bus padėtas galutinis taškas.

„Negaliu tvirtinti, kad tai įvyks kitą savaitę, bet mes tikrai nuoširdžiai stengiamės, kad susitarimas būtų pasiektas kuo greičiau”, – samprotavo „Jukos” prezidentas.

Alternatyvų yra

Paprašytas pakomentuoti premjero Algirdo Brazausko užuominas apie galimą „Mažeikių naftos” nacionalizavimą, S.Tydas pripažino, jog tai yra Vyriausybės teisė.

„Be abejonės, jūsų ministrų kabinetas turi teisę nacionalizuoti akcijas, tačiau asmeniškai aš manau, kad efektyvesnis kelias yra susitarimas dėl pardavimo. Tai labiau civilizuota. Galimybė pasirinkti kitą kelią yra, tačiau aš nenorėčiau plačiau to komentuoti”, – sakė „Jukos” prezidentas.

Pasiteiravus, kokią įtaką deryboms turi faktas, kad Maskvos arbitražas patenkino teismo paskirto „Jukos” laikinojo stebėtojo Eduardo Rebguno prašymą uždrausti sužlugdytos naftos kompanijos vadovybei be jo raštiško sutikimo išpardavinėti turtą užsienyje, svečias sakė didelių problemų neįžvelgiąs.

„Jukos” valdo „Mažeikių naftą” ne tiesiogiai, o per užsienyje registruotą įmonę, todėl ši bendrovė turi kiek kitokį statusą. Kad ir kaip būtų, mums Maskvos arbitražo sprendimas netrukdo tęsti derybų ir ieškoti optimalaus susitarimo”, – teigė S.Tydas.

Kliūčių ruožas nesibaigia

Lietuvos derybininkų grupės vadovas ūkio ministras Kęstutis Daukšys po vakarykščio diskusijų raundo teigė galįs tik patvirtinti tai, ką viešai pareiškė „Jukos” prezidentas.

„Sutartis dėl „Mažeikių naftos” akcijų pirkimo nepasirašyta dėl keleto priežasčių ir lig šiol nesuderintų detalių. Kaina, be abejonės, yra viena priežasčių, trukdanti galutiniam susitarimui, tačiau vargu ar ją tikslu vadinti pagrindine”, – kalbėjo K.Daukšys.

Ministro teigimu, šįkart susidūrė dvi pajėgios ir rimtos derybininkų grupės, „kietai” ginančios savo pozicijas, todėl visi procesai juda lėčiau, nei norėtųsi. Pasak K.Daukšio, į priekį pasistūmėta ir šį kartą.

„Jeigu ponas Tydas atvažiavo ir jeigu mes čia tiek laiko sugaišome, vadinasi, poslinkiai kažkokie yra ir dirbame ta linkme, kad pasiektume susitarimą”, – aptakiai kalbėjo ūkio ministras.

Beje, „Jukos” vadovas į Vilnių atvyko po to, kai Vyriausybė praėjusį trečiadienį išsiuntė koncerno vadovui ultimatyvų laišką, kuriame jis buvo kviečiamas atvykti į Vilnių ir pasirašyti sutartį dėl 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų pirkimo ir pardavimo. A.Brazauskas šią savaitę apkaltino „Jukos”, jog šis vilkina sutarties dėl „Mažeikių naftos” akcijų pirkimo-pardavimo pasirašymą ir derybose elgiasi nesąžiningai. Anot premjero, Vyriausybė yra pasirengusi pasirašyti sutartį. Neoficialiais duomenimis, už 53,7 proc. „Mažeikių naftos” akcijų Lietuva siūlo „Jukos” 3-3,5 mlrd. litų. Vėliau pardavus jas kartu su papildomu maždaug 20 proc. Vyriausybės valdomų akcijų tikimasi uždirbti apie 1 mlrd. litų.

Po vakarykščio susitikimo „Jukos” delegacija išskrido iš Lietuvos, žadėdama čia sugrįžti kitą savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.