Derybininkai tebeieško kompromiso

Po dviejų derybinių susitikimų Lietuvos ir Lenkijos atstovams nepavyko rasti abiem šalims priimtino sprendimo dėl pernai vasarą Varėnoje nugriauto paminklo lenkų kariams. Nutarta toliau tęsti derybas.

Šią savaitę Varėnos rajono savivaldybėje vykusiame susitikime Lenkijos valstybės sekretorius Andrzejus Przewoznikas ir generalinis konsulas Vilniuje Stanislawas Cygnarowskis sutiko, kad žuvusius lenkų karius primenanti kolona būtų atstatyta tokia pati, kokia buvo iki nugriovimo. Tuomet jo nepuošė vienas Lenkijos valstybės istorinių simbolių erelis, ant paminklo būta tik užrašo lenkų kalba, kad jis skirtas Vilniaus žemės didvyriams, žuvusiems ginant tėvynę.

Anksčiau Lenkijos atstovai laikėsi Lietuvai įteiktoje notoje išdėstytos pozicijos atstatyti paminklą tokį, koks jis buvo sukurtas – ir su ereliu, ir su užrašu.

Atsižvelgdami į tai, kad paminklas kariams stovės kapinėse, kuriose palaidota kelios kartos civilių gyventojų, Lietuvos derybininkai pasiūlė vietoj buvusios kolonos žuvusiųjų atminimą įamžinti angelo skulptūra.

Tačiau toks variantas lenkams iš karto pasirodė nepriimtinas.

Lenkijos valstybės sekretorius Andrzejus Przewoznikas pareiškė, kad naujosios kolonos projektas Varėną pasieks oficialiai – per Lenkijos ambasadą Vilniuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.