Piratavusi įmonė sutiko sumokėti iki šiol didžiausią taikią kompensaciją

Nelicencijuotas kompiuterių programas naudojusi įmonė sutiko pasirašyti taikų susitarimą ir sumokėti programinės įrangos gamintojams 80 tūkst. litų kompensaciją. Tai iki šiol didžiausia finansinė kompensacija, kuri bus sumokėta be teismo sprendimo už piratinių kompiuterių programų naudojimą.

Nelicencijuota programinė įranga buvo rasta Kauno įmonėje „Projektana”, užsiimančioje pastatų projektavimu bei statyba. Ekonominė policija bendrovėje aptiko 9 kompiuterius su gamintojų „Autodesk”, „Microsoft” bei UAB „Vtex” nelegaliai įdiegtomis programomis.

„Projektanai” buvo pateikta pretenzija dėl neteisėto kompiuterių programų naudojimo. Nelaukdama civilinio ieškinio, bendrovė nusprendė atlyginti programinės įrangos gamintojams žalą. Kompensacijos suma siekia 80 tūkst. litų. Tai iki šiol didžiausia be teismo sprendimo sumokėta kompensacija už piratavimą. Be to, „Projektana” legalizavo neteisėtai naudotas programas, kurių vertė – daugiau nei 40 tūkst. litų.

Šiemet taikūs susitarimai taip pat buvo pasiekti su didžiausia metalo apdirbimo įmone Lietuvoje „Astra” ir Šilutės projektavimo bendrove „Nemuno deltos projektai”. Pirmoji įmonė dėl neteisėtai naudotos programinės įrangos jos gamintojams sutiko sumokėti 12 tūkst. litų dydžio kompensaciją, antroji – 20 tūkst. litų. „Nemuno deltos projektai” taip pat legalizavo programinę įrangą už beveik 33 tūkst. litų.

Pernai bylose dėl nelicencijuoto programinės įrangos naudojimo iš viso buvo pasirašyti 23 taikūs susitarimai – penkiais daugiau nei 2004-aisiais. Pagal juos programų gamintojams buvo sumokėta 114 tūkst. litų. Šiemet per tris mėnesius ši suma jau beveik viršyta.

2005 metais Lietuvoje buvo atlikti 49 sėkmingi patikrinimai dėl nelicencijuotų kompiuterių programų naudojimo. Jų metu konfiskuota neteisėtai naudotos programinės įrangos už 1,9 mln. litų. Teismai paskyrė baudų, kurių bendra suma siekia 40 tūkst. litų. Be to, programinės įrangos gamintojams civilinėse bylose priteista apie 240 tūkst. litų. kompensacijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Piratavusi įmonė sutiko sumokėti iki šiol didžiausią taikią kompensaciją"

  1. Pauliukas

    Prašoma nors pripažinti moralinę TSRS atsakomybę,nes ir taip jau daug kas užmiršta arba smarkiai apriboti archyvai apie nusikaltimus žmonėms.Lietuvos interesą gina vienas Adamkus.Kiti du vadai paklusnūs Jastržembskiui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.