Lietuvoje – pirmieji Meino meškėnai

Lietuvos felinologų draugija „Bubastė” užregistravo pirmąją Meino meškėnų vadą šalyje.

Tai didžiausia naminė katė. Veislė išvesta Jungtinėse Amerikos Valstijose, Meino valstijoje 1960-aisiais.

Meino meškėnas visą laiką buvo laikomas Šiaurės Amerikos aborigenų kate.

Šios veislės atsiradimą supa daugybė legendų. Iš pradžių Meino meškėnams buvo priskiriami tik tie, kurie turėjo rainą kailį, ir tik vėliau buvo įvestos kitos spalvos.

Remiantis mitais, šios veislės protėviai – šešios katės – buvo išsiųstos karalienės Marijos Antuanetos liepimu, kai ji ruošėsi pabėgti iš Prancūzijos revoliucijos metu. Tačiau šiuo metu daugelis felinologų mano, kad ši veislė atsirado sukergus trumpaplaukes kates su ilgaplaukiais užsienietiškais patinais, kurie buvo atvežti į Naująją Angliją vikingų arba jūreivių.

Pirmieji Meino meškėnai literatūroje paminėtos 1861 metais. Jie dalyvavo pirmose parodose Bostone ir kėlė konkurenciją turkų Angoros katėms.

Kai 1900 metais atsirado persų veislės katės, Meino meškėnams teko pasitraukti. Ir nors jie liko mėgstamiausia veisle Naujojoje Anglijoje, jų populiarumas vėl išaugo tik 1950-aisiais.

Visos Meino meškėno savybės rodo, kad jis išgyventų ir itin nepalankiomis sąlygomis.

Storas kailis, stambūs kaulai – medžiotojui būdingi bruožai. Kailio struktūra tokia, kad šios katės gali lengvai apsisaugoti nuo lietaus ar sniego, o ilgą žiemos naktį – nuo šalčio. Jų didelės akys ir ausys – taip pat išlikimo bruožai.

Nors 30 kilogramų Meino meškėno svoris – tik mitas, tačiau šios katės iš tikrųjų gana stambios.

Patinai sveria 13-15 kilogramų, o katytės 9-11 kilogramų. Prie šio svorio pridėkite 10 – 15 cm kailio ir turėsite pačią solidžiausią ir galingiausią katę pasaulyje.

Meino katės vystosi gana lėtai. Savo normalų ūgį jos įgauna būdamos 3-5 metų.

Įdomu tai, kad visą savo gyvenimą jos turi kačiuko temperamentą, kuris nelabai dera su jų išvaizda. Netgi jų balsas, toks mielas ir švelnus, kurį jos naudoja pataikaudamos žmonėms, atrodo nenatūraliai. Garsų riaumojimą, kuris labiau tiktų šiai katei, išgirsti galima labai retai.

Pagal savo temperamentą šios katės yra kompanionės, mėgstančios gyventi šalia žmonių. Jos nereikalaus švelnumo, tiesiog lydės jus ir bus pasirengusios suteikti pagalbą.

Meino meškėnas – draugas ir partneris, bet jokiu būdu ne kaprizingas vaikas.

Jie elgiasi kaip klounai, bet niekada nepadaro jokios žalos. Meino meškėnai katės visada ras bendrą kalbą su bet kuriuo šuniuku ar kitos veislės kate ir mielai įsitrauks į jų žaidimą.

Ši katė yra stipri, ištverminga, nereikli aplinkos sąlygoms, nebijo šalto ir drėgno oro. Labai supratinga. Būtent todėl Meino meškėno veislės katės tapo jūreivių „palydovėmis” ir numylėtinėmis, o šiuo metu tai pati populiariausia katė daugelyje Europos valstybių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , .

10 atsiliepimų į "Lietuvoje – pirmieji Meino meškėnai"

  1. Aldona

    Labai noreciau Meino Meskeno, taciau nerandu siu kaciu veisyklu! 🙁
    Gal Jus zinot 😀

  2. jurate

    kiek kainuoja,ir kur rasti toki kaciuka 🙄 parasykit,bukit zmones…..

  3. almina

    bukit geri parasykit kur butu galima gauti meino meskeno kaciuka ir kiek jis kainuotu

  4. ramune

    bukit geri parasykit kur butu galima gauti meino meskeno kaciuka ir kiek jis kainuotu

  5. Edita

    Labai noreciau isigyti meino meskenu veisles kaciuka.Ar galetumete parasyti,kiek kainuoja toks katinelis be dokumentu? Aciu. 🙂

  6. Rita

    Siu kaciuku pakolkas Lietuvoje negalima nusipirkti,nes antra vada dar tik bus sia vasara.Parodiniu kaciuku kaina 1000-1500 euru. Ju galima isigyti: Lenkijoje (ten labai daug veislynu ir labai geros kokybes katinukai),Latvijoje (ten jie siek tiek mazesni),Cekijoje,Olandijoje,Danojoje.To liau neieskojau,bet manau,kad galima ir is toliau parsivezti katineli
    Jei kam idomu galiu duoti nuorodas veislynu

  7. Gediminas

    Sveiki, Noreciau gauti daugiaut info, ypac ka ir kiek jie suvalgo ir koks tas maistas?

    Is anksto dekoju

    Pagarbiai

  8. nerka

    as labai noriu isigyti meino meskena.gal kas zino kur ji galima isigyti? ir kiek jie kainuoja? jei galit rasykit man i e-mail. muka@freemail.lt labai prasau busiu labai dekinga

  9. Severija

    Labai noreciau isigyti meino meskenu veisles kaciuka.Ar galetumete parasyti,kiek kainuoja toks katinelis be dokumentu? Aciu.

  10. to Gediminas

    pries pora gerui savaiciu jau parsiveziau Meino meskena. pirkau ne veisimui. Maistas-brangus, parduotuvinis asortimentas (Whiskas, Kitekat) visiskai netinka. Bet kuo geresnis maistas, tuo greiciau katinas pasisotins. Jei pajamos mazesnes nei vidutines-sis katinas yra per brangus malonumas, deja. Nors gyvunas tikrai nuostabus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.