Barstyti gatves miesto valdžia leido tik po avarijų

Vakar iš P. Lideikio gatvės, kur ryte per dvi avarijas sudaužyti net devyni automobiliai, į Klaipėdos ligoninę vienas po kito zujo greitosios pagalbos ekipažai. Manoma, jog nelaimių būtų išvengta, jei į slidžią kelio dangą miesto valdininkai nebūtų pažiūrėję aplaidžiai.

Klaipėdos ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Stanislovas Petreikis „Vakarų ekspresui” sakė neatmenąs tokio eismo nelaimių masto, kai vienu metu tektų gelbėti tiek pacientų. Per pusvalandį į ligoninę buvo pristatyti aštuoni nukentėjusieji, iš jų dviem prireikė stacionaraus gydymo.

Jei tikėtume komunalininkais, už šį savotišką rekordą galima „dėkoti” miesto valdžiai, pavojingame ruože apledėjusius kelius smėliu pabarstyti leidusiai tik po nelaimės.

Rūkas ir ledas

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyr. gydytojas Rimvydas Juodviršis dienraščiui sakė, kad pirmasis iškvietimas į P. Lideikio gatvę gautas 7.33 val. Per pusvalandį čia buvo iškviesti dar trys greitosios pagalbos automobiliai.

Pirmoji avarija P. Lideikio gatvėje, pusiaukelėje tarp Melnragės sankryžos bei geležinkelio viaduko, įvyko dėl tvyrančio didelio rūko ir slidaus kelio šeštu maršrutu važiuojančio mikroautobuso vairuotojui nesuvaldžius savo transporto priemonės.

Jis rėžėsi lengvąjį automobilį, o šis, išvažiavęs į priešingos krypties eismo juostą, susidūrė su dar dviem mašinomis. Medikų pagalbos prireikė trims mikroautobuso keleiviams ir automobilio vairuotojai, išvažiavusiai į priešingą eismo juostą.

Antroji avarija įvyko pusiaukelėje tarp minėto viaduko ir Herkaus Manto gatvės – čia, manoma, taip pat dėl slidžios kelio dangos, susidūrė penki automobiliai.

Klaipėdos VPK Kelių eismo priežiūros skyriaus tyrėja Liudmila Balapkina dienraščiui sakė, kad automobiliai susidūrė, nes dėl slidžios kelio dangos nebuvo pasirinkę saugaus greičio.

Pareigūnė informavo, jog dėl šių avarijų pradėtas ikiteisminis tyrimas

Rekordinis rytas

Per Melnragėje įvykusias avarijas nukentėjo 5 vyrai ir 3 moterys. Pasak S. Petreikio, avarijų dalyviai atsipirko palyginti lengvais sužalojimais – negiliomis žaizdomis, rankų ir kojų kaulų lūžiais, galvos bei stuburo sutrenkimais.

Beje, Klaipėdos ligoninės Priėmimo skyriaus medikams vakarykštis rytas buvo itin sunkus – tuo pat metu čia buvo atvežti dar keturi žmonės, nukentėję per avariją Klaipėdos rajone, kur lengvasis automobilis susidūrė su sunkvežimiu.

Du šios eismo nelaimės dalyviai dėl sunkios būklės paguldyti į Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių.

Iš viso vakar ryte į ligoninę atvežta 13 nukentėjusiųjų – 8 iš jų paguldyti į Neurochirurgijos, Traumatologijos ir Chirurgijos skyrius. Dauguma sužalotųjų – vyrai.

Valdžia laukė saulės

Beveik neabejojama, jog minėtų avarijų Klaipėdoje priežastimi tapo prastos oro sąlygos ir slidi kelio danga.

Kelininkai teigia, kad dėl P. Lideikio gatvėje įvykusių avarijų kalta miesto valdžia, kuri bendrovei „Specialus autotransportas” per vėlai davė leidimą barstyti kelius.

„Atėjus kalendoriniam pavasariui privalome kasdien su Klaipėdos savivaldybės administracija derinti veiksmus dėl miesto gatvių barstymo, – vakar dienraščiui situaciją komentavo bendrovės vadovas Vidas Karolis.

– Norint darbą atlikti laiku, mūsų technika vėliausiai į gatves turi išvažiuoti 5 valandą ryto. Tačiau vakar leidimą barstyti kelius gavome tik 8.26 val., jau po to, kai buvo susidūrusi virtinė automobilių.”

Anot V. Karolio, policijos Eismo priežiūros skyriaus patruliai jų tarnybą apie slidžias gatves informavo dar paryčiais, o patys komunalininkai apie tai Savivaldybei pranešė 7 valandą.

„Tačiau valdininkai nedavė mums leidimo barstyti kelių – patikino, jog ledą ištirpdys patekėjusi saulė”, – teigė jis.

V. Karolis akcentavo, kad kelius, o ypač viadukus, būtina barstyti net esant pliusinei temperatūrai: „Žiemai užsitęsus, laikosi gilus įšalas, tad keliai būna slidūs net tada, kai oro temperatūra siekia du ar net penkis laipsnius šilumos.”

„Nemanau, kad pavėlavome”

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Alfonas Šimkus, paklaustas, kodėl kelininkams nebuvo duotas leidimas barstyti slidžius kelius, atsakė: „Neturiu tokių duomenų. Skambinkite Miesto tvarkymo skyriui.”

Miesto tvarkymo skyriaus vyr. specialistė Vaida Varnagienė patvirtino faktą, jog Savivaldybės leidimą barstyti gatves „Specialus autotransportas” gavo 8.26 val.

„Nemanau, kad pavėlavome – mes gi dirbame nuo aštuonių ryto, – sakė valdininkė. – Tačiau mes aiškinsimės, analizuosime situaciją.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.