Balkonas gali puošti

Norintys vasarą džiaugtis žydinčiais balkonais turi jau dabar sukrusti.

Laikas paskubėti į vazonus ar lovelius sodinti gėlių gumbus, į dėžutes sėti sėklas, o jose tankiai sudygusius daigus – išretinti.

Pasak Klaipėdos universiteto Botanikos sodo darbuotojos Loretos Raudonienės, begonijas, fuksijas, pelargonijas, surfinijas, petunijas, lobelijas, tagetes, lobuliarijas bei kitas gėles nuo palangių į balkonus teks kraustyti praėjus šalnų grėsmei.

Pradėjusios žydėti gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje, balkone gėlės akį džiugins iki rudens šalnų.

„Šiais augalais ir užsienio gyventojai savo namus puošia. Ten laikomasi nuostatos, kad balkonuose žydinčios gėlės turi būti gražios, tačiau nereiklios, neprašančios ypatingos žmogaus priežiūros. Todėl Vakarų Europos miestuose akys nuo įvairiaspalvių žiedų raibsta”, – prisiminė A.Raudonienė.

Jos nuomone, pas mus dar per mažai gyventojų savo balkonus paverčia gėlynais. Nors betono ar plytų namo sienas papuošti įvairiaspalviu žydėjimu nėra sudėtinga.

Šiam grožiui reikės saulės. Ir neįkyrios žmogaus globos.

„Vazonuose ar loveliuose pasodintos gėlės greitai išdžiūsta, todėl jas reikės kasdien palaistyti. Geriausia – ankstų rytą arba vakare”, – būsimuosius darbus nusakė L.Raudonienė.

Balkono gėlyną dar reikės patręšti. „Kartą per savaitę – būtina, nes gausiai žydinčioms gėlėms gali pritrūkti maisto medžiagų”, – pabrėžė Botanikos sodo darbuotoja.

Trąšų, kaip ir žemės mišinių, gėlių sėklų, daigų ar gumbų, šiais laikais įsigyti – ne problema. Jų apstu turguose, prekybos centruose ar specializuotose sodo prekių parduotuvėse.

Tačiau išmonės nenusipirksi. O būtent ji gali balkoną paversti ne vien žydinčiu, bet ir jaukiu, nepakartojamu kampeliu.

„Gėles siūlau sodinti ne vien į vazonus ar lovelius. Namuose galima atrasti nebereikalingų batų ar nebenaudojamų puodų su įmantriomis rankenomis. Dugną pakloję polietileno plėve, pripildę žemių ir pasodinę gėlių – turėsime įdomių puošmenų. Esu mačiusi balkone kabančią rankinę, iš kurios sviro žiedai. Nebijokime būti originalūs”, – paragino L.Raudonienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.