„Oranžinės ledi” sugrįžimas

V.Juščenkai gali pavykti išsaugoti provakarietišką Ukrainos orientaciją

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, nors ir patyręs rinkimuose dvigubą pralaimėjimą, dar turi šansų realizuoti idėją savo šalies likimą susieti su Vakarais, bet bus priverstas taikstytis su kitų politinių jėgų, net su oponentų, ambicijomis.

Rinkimų nugalėtoja – J.Timošenko

Nors Ukrainos parlamente gausiausią frakciją tikriausiai turės Viktoro Janukovičiaus vadovaujama Regionų partija, analitikai vienu balsu tvirtina, kad rinkimų nugalėtoja yra ekspremjerė Julija Timošenko.

Tuo pat metu Ukrainos prezidentas tapo pažeidžiama ir priklausoma politine figūra, bet jis vis dėlto išsaugojo šansus vesti šalį eurointegracijos keliu. Nors „oranžine ledi” vadinama J.Timošenko jį pralenkė nežymiai, šis pralaimėjimas prezidentui yra daug skausmingesnis, negu prognozuota V.Janukovičiaus ir jo šalininkų pergalė.

BBC nurodo, jog rinkimų pirminiai rezultatai verčia V.Juščenką ir jį remiantį bloką „Mūsų Ukraina” ryžtis bendradarbiavimui su J.Timošenko bloku ir socialistais. Tokioje koalicijoje būtų maždaug 230 (iš 450) parlamento narių.

Tuo pat metu tampa aišku, kad, atkūrus „oranžinę” koaliciją, politinėje arenoje vėl dominuotų J.Timošenko ir su ja išvien einantis socialistų lyderis Aleksandras Morozas. Itin svarbi yra pastarojo politiko pozicija. Vienas analitikų Kijeve sakė, kad koalicijoje A.Morozas turėtų „aukso vertės akcijų”.

Pasiekė pergalę, bet…

Keblioje padėtyje atsidūrė V.Janukovičius, kurio partija parlamente turės tikriausiai didžiausią frakciją. Prezidento rinkimų kampanijoje pernelyg aiškiai deklaruota prorusiška pozicija buvusiam premjerui brangiai kainavo.

Jeigu V.Janukovičius mėgintų vadovauti vyriausybei, jam verkiant reikia partnerių: J.Timošenko arba A.Morozo. „Oranžinė ledi” kategoriškai atmetė tokią galimybę. Socialistų lyderis tokio kategoriškumo nepademonstravo, bet sakė, jog tokia perspektyva jo nežavi.

V.Janukovičius prieš rinkimus tikėjosi, kad V.Juščenkos „Mūsų Ukrainai” gali nelikti kito pasirinkimo, kaip blokuotis su Regionų partija. Bet pastarosios lyderis negalėjo numatyti, kad taip sėkmingai rinkimuose pasirodys J.Timošenko.

Sutarties pasirašymas atidėtas

Ekspremjerė jau pareiškė pretenzijas į vyriausybės vadovės postą. Vakar pusiaudienį turėjo būti pasirašytas susitarimas dėl koalicijos tarp „Mūsų Ukraina” ir J.Timošenko blokų bei socialistų. Atėjus numatytai valandai, pranešta, kad susitarimo pasirašymas atidedamas iki bloko „Mūsų Ukraina” politinės tarybos posėdžio pabaigos. Tačiau, posėdžiui pasibaigus, paskelbta, kad dokumento pasirašymas atidedamas bent pusei mėnesio.

V.Juščenkos atstovas pareiškė, kad „prezidento nuomone, netikslinga pasirašinėti su rinkimais susijusius dokumentus, kol nėra galutinių balsavimo rezultatų”. Oficialūs rezultatai bus paskelbti po dviejų savaičių.

Kai kurie apžvalgininkai mano, kad prezidentas per tą laiką svarstys, kaip surasti išeitį, kad vyriausybei vadovautų ne rugsėjį iš pareigų atleista J.Timošenko, o kita figūra. Ukrainos žiniasklaida nurodo, kad Kijeve svarstomas ir toks variantas: vyriausybei vadovauti lieka dabartinis premjeras Jurijus Jechanurovas, o J.Timošenko atitenka parlamento vadovės pareigos.

Irgi nori vadovauti vyriausybei

J.Jechanurovas, įrašytas pirmuoju bloko „Mūsų Ukraina” sąraše, anot agentūros „Reuters”, mano, kad derybos dėl koalicijos sudarymo bus sudėtingos ir sunkios, o joms pasibaigus jis vis dėlto tikisi būti naujosios vyriausybės vadovu.

Pasak premjero, „Mūsų Ukraina” tikisi atkurti parlamente politinių jėgų, užtikrinusių 2004 metais V.Juščenkos pergalę per prezidento rinkimus, „oranžinę koaliciją”, kuri iširo praėjus keliems mėnesiams po atėjimo į valdžią.

Drauge premjeras patikino, kad „Mūsų Ukraina” neketina jungtis į koaliciją su V.Janukovičiumi, kuris buvo pagrindinis dabartinio valstybės vadovo varžovas per prezidento rinkimus. „Dėl Regionų partijos – šis klausimas nenagrinėjamas. „Mūsų Ukraina” neketina sudaryti koalicijos su Regionų partija”, – sakė premjeras.

Daugelis politologų sako, kad vykstant tokiai aršiai politinei kovai bus sunku suformuoti stabilią koaliciją, todėl galimybių paleisti parlamentą padaugės.

Maskvoje – nerimas

Nors V.Janukovičius rinkimus laimėjo, Maskva liko nusivylusi, kad „oranžinės” revoliucijos nugalėtojai nepatyrė triuškinančio pralaimėjimo, pažymi BBC. Kremliui didelį nerimą sukėlė J.Timošenko pareiškimas, kad jeigu ji taps premjere, būtinai peržiūrės Rusijos ir Ukrainos sutartį dėl dujų, sudarytą šių metų pradžioje. „Oranžinė ledi” šią sutartį ne kartą pavadino „vergovine ir primesta jėga”.

J.Timošenko kandidatūra į vyriausybės vadovės postą yra nepriimtina netgi Rusijos dešiniesiems. Vienas jų vadovų, buvęs vicepremjeras Borisas Nemcovas, pareiškė, kad J.Timošenko – „nepaprastai talentingas žmogus, bet ji žlugdančiai veikia Ukrainos ekonomiką”.

B.Nemcovas paaiškino, kodėl pastarųjų rinkimų rezultatai Maskvoje sukėlė tokį didelį nerimą. „Ukraina – demokratiška šalis, siekianti tapti civilizuotos Europos dalimi. O Rusija – autoritarinė valstybė, kurianti azijietišką ar Lotynų Amerikos modelio kapitalizmą. Kaip tik šiame skirtume glūdi giluminis ideologinis prieštaravimas.

Kodėl prezidentas Vladimiras Putinas nelinki Ukrainai sėkmės? Todėl, kad bijo. Mano, kad jeigu „oranžinius” politikus lydės sėkmė, Rusijoje neišvengiamai kils mintis: gal ir mums reikia eiti keliu, kuriuo nuėjo ukrainiečiai”, – kalbėjo B.Nemcovas interneto svetainės „Gazeta.ru” korespondentui.

Ideali konstrukcija

B.Nemcovo nuomone, „idealia politine konstrukcija” būtų vadinamoji didžioji koalicija, kurią sudarytų „Mūsų Ukraina”, Regionų partija ir socialistai. Pasak buvusio Rusijos vicepremjero, tokia koalicija vienytų, o ne skaldytų Ukrainą, jos politinis kursas būtų labiau subalansuotas, šalis nesustabdytų ekonominių reformų. „Ir nebūtų revoliucijos, kurią tikriausiai vėl pradėtų J.Timošenko, nuolat raginanti peržiūrėti privatizavimo rezultatus, apriboti Rusijos investicijas”, – tvirtino B.Nemcovas.

Ar ryšis V.Juščenka koalicijai su V.Janukovičiumi? Reformų partijos lyderis pastarųjų rinkimų kampanijoje buvo daug atsargesnis negu tada, kai siekė prezidento posto.

V.Janukovičius susitikimuose su rinkėjais sakė, kad Ukraina turi vykdyti eurointegracinę politiką, bet tai daryti apgalvotai, kad nebūtų visai sugadinti santykiai su Rusija. Bet vis dėlto blokavimasis su Regionų partijos lyderiu V.Juščenkai gali brangiai kainuoti: jis neabejotinai prarastų dar daugiau savo šalininkų.

Štai kodėl didėja J.Timošenko šansai vėl vadovauti vyriausybei.

Suskaičiavus 45,85 proc. balsų, už Viktoro Janukovičiaus Regionų partiją balsavo 27,09 procento rinkėjų. Antroje vietoje atsidūręs Julijos Tymošenko blokas buvo gavęs 23,57 proc. balsų. Proprezidentinė Viktoro Juščenkos partija „Mūsų Ukraina” surinko 16,33 proc.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.