Korepetitorių verslas klesti

Artėjant brandos egzaminams, įsisiūbuoja ir korepetitorių verslas.

Vienų mada, kitų būtinybe apibūdinamame reiškinyje sukasi dideli pinigai. Spėjama, jog milijonai litų.

Korepetitorių verslas beveik nekontroliuojamas, todėl niekas tiksliai nežino, kiek šalyje jo atstovų.

Tačiau ankstesni tyrimai parodė, jog trečdaliui šalies mokinių reikia korepetitorių.

„Juos samdau trims egzaminams pasirengti. Per savaitę tai kainuoja 80 litų. Brangu, bet užtat tikiuosi sėkmės per egzaminus”, – sakė Klaipėdos abiturientė Diana.

Siūlo paslaugas

Žmonių, ieškančių korepetitorių, bei pačių korepetitorių skelbimų spaudoje ir internete padaugėja prieš egzaminus.

Pavyzdžiui, www.repetitoriai.lt skelbiasi esąs vienintelis specializuotas portalas, kuriame savo paslaugas siūlo studentai, mokytojai ir dėstytojai.

Viena korepetitoriaus akademinė valanda rinkoje vertinama nuo 15 iki 50 litų. Kaina priklauso nuo to, individuliai ar grupėje dirbama, taip pat nuo mokančiojo statuso.

Todėl pigiausi korepetitoriai – studentai.

Uždarbiauja studentai

„Klaipėda” paskambino minėtame portale savo paslaugas reklamuojančiai Klaipėdos universiteto trečiakursei Dovilei.

Ekonomiką studijuojanti mergina siūlosi mokyti matematikos ir lietuvių kalbos. Dirbti norėtų mokinio namuose. Valandos kaina – 15 litų.

21 metų Dovilė teigė turinti kelerių metų patirties – mokiusi savo seserį, dar kelias mokines.

Dalykinės kompetencijos įrodymų neturi – tegalinti parodyti brandos atestatą su gerais pažymiais.

Apie savo veiklos legalizavimą ir mokesčių inspekciją studentė teigė nepagalvojusi.

Nieko nežino

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius neturi žinių, kiek mieste triūsia korepetitorių, kiek mokinių naudojasi jų paslaugomis.

„Jau ne pirmus metus galioja nuostata – draudžiame pedagogams privačiai dirbti su savo mokiniais. Būtų neetiška, jei mokytojas už tėvų pinigus dirbtų geriau nei už valdiškus”, – sakė Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Ji neslėpė, kad jos abiturientė duktė, susižavėjusi Vytauto Didžiojo gimnazijos mokytojo Vaido Pamparo asmenybe, antrus metus pas jį papildomai mokosi.

Įkūręs individualią įmonę, šis pedagogas ne vienerius metus rengia Klaipėdos miesto bei apskrities mokinius istorijos egzaminui.

Tačiau korepetitorių, kaip V.Pamparas legalizavusių savo veiklą, yra mažuma.

Bijo egzaminų

Padėtį, kai greta mokyklų egzistuoja nelegali švietimo rinka, „Vėtrungės” gimnazijos direktorius Ramvydas Juška vadina nenormalia.

Korepetitorių verslą jis laiko daugiau mados dalyku, o ne būtinybe.

Jį piktina, kad užuot skatinę savo atžalas sąžiningai mokytis mokykloje ir atlikti namų darbus, tėvai leidžia pinigus korepetitoriams.

„Yra ir egzaminų baimės. Kaip kitaip pavadinti reiškinį, kai puikiai besimokantis abiturientas vis tiek samdosi korepetitorių?” – stebėjosi direktorius.

Pasak jo, gimnazijoje yra sudarytos sąlygos papildomai nemokamai mokytis. Reikia tik vaiko noro.

Direktorius nežino, kiek jo mokinių samdo korepetitorius.

„Yra gal vienas kitas. Pernai būta abiturientų, kurie papildomai rengėsi užsienio kalbos egzaminui. Tačiau jo rezultatai nebuvo daug geresni už trimestro pažymį”, – pridūrė R.Juška.

Kenkia sveikatai

„Įdomu tai, kad tėvus mokymo kokybė tenkina IX ir X klasėse ir korepetitoriai nesamdomi. Tačiau mokymo kokybė staiga pradeda nebetenkinti XI-XII klasėse”, – pastebėjo Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Audronė Šuminienė.

Jos nuomone, korepetitorių poreikį šiose klasėse didina konkurencija, tėvų noras nukreipti vaikus į prestižines studijų programas, į kurias daug pretendentų.

„Kartais mokiniai yra tėvų verčiami mokytis daugiau nei leidžia jų galios. Tai labai padidina mokymosi krūvius ir kelia grėsmę vaikų sveikatai”, – tikino A.Šuminienė.

Pasak jos, ministerija įgyvendina nemažai priemonių, kurios turėtų sumažinti mokinių bei tėvų norą kreiptis į korepetitorius. Tarp jų – ugdymo turinio atnaujinimas, mokymo individualizavimas, pedagogų rengimo pertvarka.

Nemoka mokesčių

A.Šuminienė priminė, jog Švietimo įstatyme yra įteisinta laisvojo mokytojo, arba korepetitoriaus, veikla. Tačiau ji turi būti legali.

Sklando gandai, jog privačiai vaikus moko beveik kas penktas uostamiesčio mokytojas.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjo Voldemaro Ratkevičiaus duomenimis, šiemet verslo liudijimus įsigijo 37 žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Korepetitorių verslas klesti"

  1. mokine

    Na, kad p.Pamparas is tiesu auksinis zmogus, galim patvirtinti ne vienas. Tokiu mokytoju daugiau ir su tokiu noru eisim visi i mokyklas 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.