Valstybės narės susitarė dėl Europos vairuotojo pažymėjimo

Šiandien Ministrų taryba sudarė politinį susitarimą dėl Europos Komisijos 2003 m. siūlymo dėl Europos vairuotojo pažymėjimo (COM(2003)621 – IP/03/1435). Bendros Europos taisyklės palengvins laisvą ES vairuotojų judėjimą, padės išvengti sukčiavimo, kai vairuotojo pažymėjimas naudojamas asmens tapatybei nustatyti, ir didins saugumą keliuose, ypač vairuojant motociklus. Vienodo pavyzdžio kredito kortelės formos pažymėjimas pakeis daugiau nei 110 skirtingų šiuo metu naudojamų modelių.
Pirmininko pavaduotojas Barrotas sveikindamas susitarus kalbėjo: „Europos vairuotojo pažymėjimas yra nepaprastai svarbus kelių eismo saugumui ir kovai su sukčiavimu. Jis palengvins keliones po Europą ir padės išvengti biurokratinių problemų. Visi vairuotojai turės aiškų modernų pažymėjimą, kuris bus pripažįstamas visose valstybėse narėse. Džiaugiuosi, kad Tarybai pavyko susitarti”.
Naujasis vairuotojo pažymėjimas padės užtikrinti eismo saugumą keliuose, nes bus geriau apibrėžtos įvairių vairuotojo pažymėjimo kategorijų taikymo sritys. Bus tiksliai ir aiškiai nurodyta, kas ir kokias transporto priemones turi teisę vairuoti. Numatoma išduoti vairuotojo pažymėjimus mopedų vairuotojams ir nustatyti laipsniško teisės vairuoti didesnius ir galingesnius motociklus suteikimo principus. Teisė vairuoti pastarosios kategorijos motociklus bus suteikiama tik nuo 24 metų išlaikius teorinį ir praktinį egzaminą. Bus reikalaujama, kad šio amžiaus nesulaukę asmenys, norintys vairuoti galingiausius motociklus, turėtų dvejų metų ne tokių galingų motociklų vairavimo patirtį. Naujosiose taisyklėse taip pat nustatomi minimalūs reikalavimai vairavimo egzaminuotojams.
Naujasis teisės aktas – svarbus žingsnis į priekį kovojant su vairuotojo pažymėjimų klastojimu ir „vairuotojo pažymėjimų turizmu” . Valstybės narės glaudžiau bendradarbiaus, kad vairuotojai, iš kurių laikinai atimta teisė vairuoti, negalėtų gauti naujo vairuotojo pažymėjimo kitoje valstybėje narėje. Tam taip pat reikia sukurti keitimosi informacija apie vairuotojo pažymėjimus ES tinklą. Ketinama įvesti naują vienodo pavyzdžio kredito kortelės formos vairuotojo pažymėjimą su papildomais apsaugos elementais, o 110 dabar naudojamų skirtingų modelių bus palaipsniui atsisakyta. Įsigaliojus direktyvai, valstybės narės turės pakeisti esamus vairuotojo pažymėjimus per 26 metus. Buvo susitarta dėl specialių nuostatų, kad visi esami pažymėjimai, suteikiantys teisę vairuoti tam tikrą transporto priemonę, ir toliau būtų visų pripažįstami.

Naujoji direktyva suteikia valstybėms narėms teisę pasirinkti, ar naujojo pavyzdžio pažymėjime naudoti mikroschemas, ar ne. Kad ir kokį variantą pasirinkusios valstybės narės turi laikytis ES duomenų apsaugos taisyklių.
Ateityje vairuotojo pažymėjimų galiojimo laikas bus ribotas. Naujosiose taisyklėse numatytas vairuotojo pažymėjimo galiojimo laikas – 10 metų. Šį terminą valstybės narės gali pailginti iki 15 metų. Sveikatos tikrinimą valstybės narės gali organizuoti savo nuožiūra atlikdamos administracines atnaujinimo procedūras.
Vadovaudamasis politiniu šiandienos susitarimu, Europos Parlamentas šiemet oficialiai priims direktyvą po antrojo svarstymo. Direktyva įsigalios 2006 m. pabaigoje ir bus pradėta taikyti vėliausiai nuo 2012 m. pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.