Po „Žalgirio” fiasko padvelkė permainomis

Vakar susirinkę Arvydo Sabonio „Žalgirio” krepšinio centro vadovai ieškojo būdų, kaip komandai išeiti iš aklavietės

Kauno „Žalgirio” krepšininkai šeštadienį Vilniuje patyrė skaudų pažeminimą – juos 98:68 sutriuškino „Lietuvos ryto” ekipa, nutraukusi devynių pralaimėjimų iš eilės kauniečiams seriją. Vilniečiai, su kaupu atsirevanšavę už pralaimėjimą pirmajame rate 63:74, beveik užsitikrino Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų (LKL ir BBL) reguliariojo sezono nugalėtojų vardą.

Akivaizdu, kad žalgiriečiai atsidūrė gilioje psichologinėje ir fizinėje duobėje. Dėl kokių priežasčių komanda, puikiai pradėjusi sezoną, patyrė tokį nokdauną? Tai – klausimas, į kurį būtina rasti atsakymą iki lemiamų LKL ir BBL kovų. Kitu atveju „Žalgiris” nesugebės išlipti iš šios duobės ir, pralaimėjęs vieną mūšį, vėliau pralaimės ir karą.

„Jeigu reikia, jeigu komandai būtų geriau, aš galiu atsistatydinti. Taip jau esu sakęs klubo vadovams, bet kol kas man liepta dirbti toliau”, – „Kauno dienai” vakar sakė „Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Pranoko kauniečius visais atžvilgiais

Regis, prieš mačą žalgiriečiams netrūko ryžto ir užsidegimo – į aikštę jie ėjo kaip niekada anksčiau vienas kitą skatindami kovoti iš paskutiniųjų. Tačiau greitas ir agresyvus vilniečių žaidimas netrukus užgesino „Žalgirio” krepšininkų pasipriešinimą. Nesulaikomas buvo tik Darjušas Lavrinovičius, bet vienas lauke – ne karys.

Neatpažįstamas po aikštę bėgiojo Paulius Jankūnas, bene pirmą kartą savo karjeroje surinkęs neigiamą naudingumo koeficientą. Nesisekė Tanokai Berdui, pelniusiam tik 6 taškus, o pirmuosius jų – trečiojo kėlinio viduryje, kai jau viskas buvo aišku. Desperatiškai, nerasdami patogesnės progos, kamuolį į krepšį švaistė Redžis Frymenas ir Jonas Mačiulis. Iš Kenio Andersono, aikštėje pasirodžiusio tik po didžiosios pertraukos, jau niekas nieko nesitiki.

„Lietuvos ryto” krepšininkams nebuvo sunku gintis – jie galėjo susispausti po krepšiu, nes iš toli žalgiriečiams nekrito net laisviems. Todėl „Žalgirio” žaidėjai neturėjo daug progų ir metimams iš po krepšio.

Pagirtinai kovojusi Vilniaus komanda pranoko „Žalgirį” visais atžvilgiais, nors žaidė be dviejų svarbių krepšininkų – Roberto Štelmaherio ir Hario Mujezinovičiaus.

Galima buvo pralaimėti stipriems, revanšo ištroškusiems varžovams, pastaruoju metu demonstruojantiems puikią sportinę formą, tik – ne tokiu skirtumu. Ko gero, niekas nesmerktų Lietuvos čempionų, jeigu jie būtų pralaimėję garbingai, o ne leistųsi mušami.

Kauno komandai atsiliepė nuovargis – iš Malagos jie parskrido penktadienį vėlai vakare, o namus pasiekė tik vidurnaktį.

Žalgiriečiai išsisėmė

„Žalgirio” vyriausiasis treneris Antanas Sireika neslėpė nusivylimo: „Esu labai nusivylęs savo komanda – ir dėl drausmės, ir dėl žaidimo. Tai vienos liūdniausių mūsų rungtynių”.

Į klausimą, kaip komanda žada išlipti iš duobės, treneris spaudos konferencijoje atsakė: „Šis sezonas mums buvo geriausias Eurolygoje, nes pasiekėme pergalių rekordą, apie kurį visi jau spėjo pamiršti. Dabar rašoma tik tai, kad jau pralaimėjome 13 TOP-16 rungtynių iš eilės. Taip, esame psichologinėje duobėje. Į šią duobę patekome po pirmųjų rungtynių su Barselonos ekipa. Iki tol viskas ėjosi gerai. Visi tikisi tik pergalių, o mes vis nelaimime ir nelaimime, todėl emociškai nykstame. Kovingumas atsiranda tada, kai galvoje veikia impulsai, pulsuoja smegenys, o kai viso to nėra, nėra ir užsidegimo. Kažką darysime”.

Grįžęs namo, A.Sireika iškart sėdo žiūrėti rungtynių vaizdo įrašą: „Įsitikinau, jog ne kažkokia bloga taktika lėmė tokį pralaimėjimą. Paprasčiausiai mes visur vėlavome, atsilikome, o tai reiškia, jog komanda yra pervargusi. Žaidėjai išsisėmę”.

A.Sireikos manymu, stipriausioms šalies komandoms turėtų būti lygios teisės, tačiau „Žalgiris” šį sezoną visą laiką svarbias rungtynes žaidžia po kelionių: „Sezono pradžioje tai ne itin jautėsi, bet dabar ši aplinkybė yra svarbi”.

Treneris neslėpė, kad įžvelgia ir savo klaidų, tačiau jis nesutinka, kad tik jo sprendimai galėjo turėti įtakos tokiam žaidimui: „Nebijau atsakomybės ir niekada jos nesikračiau. Pats pasakiau, kad galiu pasitraukti, jeigu taip bus geriau komandai. Tačiau man liepta dirbti toliau. Kita vertus, sezono pradžioje, kai skynėme pergales, viskas buvo gerai – ir treneriai, ir taktika. Negi dabar, per du mėnesius, aš tiek „nupušau”, kad nebesuprantu krepšinio? Juk su tais pačiais taktikos pagrindais iškovojome 9 pergales Eurolygoje, nugalėjome Kaune „Lietuvos rytą”. Ir žaidėjai nenustojo mokėti žaisti krepšinio, tik jiems reikia poilsio”.

Dėl A.Sireikos vyko karštos diskusijos ir internete: vieni sirgaliai puolė, kiti gynė trenerį, nors pastarųjų buvo mažiau. Kauno klubo vadovai, neatmetę permainų galimybės, kol kas jokių drastiškų sprendimų nepriėmė, nors vakar ilgai analizavo susiklosčiusią situaciją ir ieškojo būdų, kaip įveikti krizę.

Laimėjo komandiniu žaidimu

„Lietuvos ryto” strategas Nevenas Spahija turėjo, kuo džiaugtis: „Žinau, kad „Žalgiris” buvo pavargęs ir varžovai neparodė tikrojo veido. Kitos rungtynės su kauniečiais bus sunkesnės. Šį kartą parodėme, ką reiškia komanda, nes rungtynes galima laimėti tik komandiniu žaidimu. Uždengėme visus, tik ne Lavrinovičių, bet vienas žaidėjas labai retai laimi rungtynes. Pasakiau, kad jeigu Lavrinovičius ir toliau žais vienas, mums bus tik geriau, nes visas rungtynes kovoti ir laimėti vienam yra neįmanoma”.

Paklaustas, kodėl visą laiką spaudė varžovus, kroatas atsakė: „Tai normalu, juk negalime sustoti ir pasiduoti. Jei leisi varžovams lengvai mesti, jie gali pajusti žaidimo skonį ir atsitiesti”.

Ką liudija statistika

„Lietuvos rytas” – „Žalgiris” 98:68 (18:13, 26:12, 28:20, 26:23). „Lietuvos rytui” taškus pelnė: F.Hausas 16, M.Lukauskis 15, A.Šležas 14, R.Javtokas 11, S.Jasaitis 10, T.Delininkaitis ir M.Nilsenas po 9, M.Beikeris 6, P.Čiukinas 5, S.Buškevicas 3; „Žalgiriui”: D.Lavrinovičius 25 (5/8 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 6/9 baudų, atkovojo 6, perėmė 4 kamuolius, 1 blokas), S.Serapinas 9, V.Ginevičius 8, R.Frymenas, T.Berdas ir M.Kalnietis po 6, J.Mačiulis ir K.Andersonas po 3, P.Jankūnas 2. Taiklumas: dvitaškiai – 24/42 (57 proc.) ir 15/35 (43), tritaškiai – 10/20 (50) ir 8/27 (29), baudos – 20/27 (74) ir 14/26 (53). Atkovota kamuolių 43 ir 24, perimta 8 ir 8, klaidų 14 ir 12.

Kiti LKL rezultatai:

Kauno „Atletas” – Šiauliai” 61:88 (15:22, 20:23, 11:17, 15:26). „Atletui” daugiausia taškų pelnė: J.Mykolaitis 18, E.Mikalajūnas 10/”Šiauliams”: A.Mažutis 16, T.Klimavičius 13, A.Jomantas 10.

Kėdainių „Nevėžis” – Klaipėdos „Neptūnas” 75:88 (25:19, 18:26, 19:23, 13:20). Ž.Stankus ir P.Počiuipa po 16, M.Sakalauskas 15/L.Viljamsas 18, V.Stanevičius 17, V.Pridotkas ir Dž.Kolmenas po 15.

LKL turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai):

1. „Lietuvos rytas” 12 1
2. „Žalgiris” 12 1
3. „Šiauliai” 8 5
4. „Neptūnas” 5 7
5. „Nevėžis” 4 8
6. „Sakalai” 4 8
7. „Panevėžys” 4 9
8. „Atletas” 2 10

BBL turnyro lentelė:

1. „Lietuvos rytas” 29 1
2. „Žalgiris” 28 1
3. „Ventspils” 22 7
4. „Šiauliai” 23 8
5. „Barons/LU” 20 9
6. „Lačplėša alus” 16 13
7. „Kalev” 15 13
8. „Nevėžis” 15 14
9. „Sakalai” 15 14
10. Rock/TU” 11 18
11. „Neptūnas” 11 19
12. „Panevėžys” 11 19
13. „Livu alus” 8 21
14. „Atletas” 8 22
15. „Dalikia/Nybit” 7 22
16. „Bumerangs” 6 24
17. „Pirita” 5 25

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Po „Žalgirio” fiasko padvelkė permainomis"

  1. ***

    Reikia klubui daugiau lietuvių, legionieriai nepritampa, tame ir esmė…treneris ne prie ko

  2. zzz

    O kodel anksciau pritapdavo? Nesuvaldo komandos treneriai ir tiek…

  3. jmj

    Saltas dusas Zalgiriui. Bet tikekimes taip daugiau nesites. 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.