ES pripažino Lietuvos energetikos problemą

Šįryt ES šalių valstybių ir vyriausybių vadovai aptarė pirmininkaujančios Austrijos parengtas išvadas ir joms pritarė. Jose pirmąkart pripažįstama pagrindinė Lietuvos energetikos problema – izoliuotumas nuo ES valstybių energetikos tinklų.

Europos Vadovų Taryboje įvyko ilga ir išsami diskusija energetikos politikos klausimais. Valstybių ir vyriausybių vadovai teigiamai įvertino Europos Komisijos š.m. kovo 8 d. paskelbtame dokumente pateiktus pasiūlymus dėl integruotos Europos Sąjungos energetikos politikos. Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko teigimu, ES vadovai priėmė Lietuvos energetikos saugumui svarbius sprendimus. „Nuosekli ir tvirta Lietuvos pozicija lėmė, kad prioritetinis ES energetikos politikos dėmesys bus skiriamas izoliuotų energetikos rinkų, tokių kaip Baltijos valstybės, problemų sprendimui. Numatytos priemonės sudaro prielaidas geriau užtikrinti Lietuvos energetinį saugumą”, – tvirtino Premjeras. Europos Vadovų Taryba pakvietė Europos Komisiją 2006 m. parengti Prioritetinių jungčių planą, kurio paskirtis numatyti konkrečias priemones izoliuotų rinkų integracijai, tiesiant infrastruktūros jungtis į bendrą Europos Sąjungos energetikos rinką.

Europos Vadovų Taryba nusprendė geriau koordinuoti veiksmus energetikos srityje, keistis informacija apie nacionalinės energetikos plėtros planus ir situaciją energetikos rinkoje. Numatyta, kad nuo 2007 metų kasmet Europos Komisija rengs Europos Sąjungos Strateginę energetikos apžvalgą, kuri taps strateginės diskusijos tarp Europos Sąjungos valstybių narių ir veikimo krypčių energetikos srityje pagrindu. Daugiau dėmesio numatoma skirti svarbios energetikos infrastruktūros, tokios kaip jungtys ir dujų terminalai, plėtrai ir finansavimui. Numatoma kurti bendrus mechanizmus reagavimui į energetikos tiekimo krizes, imtis papildomų priemonių energetikos infrastruktūros apsaugojimui nuo galimų stichinių nelaimių ir teroristinių veiksmų.

Europos Vadovų Tarybą nusprendė įtraukti energetikos klausimus į Europos Sąjungos užsienio politikos darbotvarkę, geriau derinti veiksmus kalbantis su didžiausiais energetikos tiekėjais ir ieškant alternatyvių apsirūpinimo energetikos šaltiniais kelių. Pasak Lietuvos Ministro Pirmininko, „Europos Sąjunga yra didėlė ir patikima rinka tokioms šalims kaip Rusija, todėl kalbėdami vienu balsu su stambiais tiekėjais galėsime pasiekti realių ir ilgalaikių energetikos tiekimo saugumo tikslų.”.

ES valstybių ir vyriausybių vadovai aptarė Lisabonos strategijos įgyvendinimo klausimus. Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko teigimu, „svarbu, kad visos 25 ES valstybės narės pasitvirtino nacionalines Lisabonos programas. Europos ilgalaikė ekonominė plėtra nebus įmanoma, jei pačių valstybių narių patvirtintų programų įgyvendinimas bus atidėliojamas”.
Paslaugų direktyvos klausimu vadovų susitikimo išvadose numatyta, kad artimiausiu metu Europos Komisija pateiks naują pasiūlymą, dėl kurio valstybės narės derėsis toliau. Lietuvos premjeras pabrėžė, kad dabartiniai paslaugų teikimo apribojimai trukdo Europos ekonominiam augimui ir todėl jie turi būti panaikinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.