Aukščiausioji džiazo lyga

Nuo 1980-ųjų Birštone rengiamuose džiazo festivaliuose grojo beveik visos Lietuvos džiazo garsenybės. Veikiausiai todėl ir šiemetės festivalio programos pagrindas – lietuviškos premjeros, kurias papildė su užsienio šalių muzikantais sukurtos programos.

Praėjusią savaitę festivalis padvigubino žmonių Birštone skaičių, užpildė visas kavines, naktiniam grojimui „prikėlė” net ir neveikiantį restoraną. Kurortiniame miestelyje nekalbėjo ir apie ligas – atvykusiems savaitgaliui buvo patariama atgaivos ieškoti ne gydyklose, o kuriame nors iš šešių koncertų.

Pripažinimas ir padėka

Naują originalios muzikos programą Birštono klausytojams parengė ryškios džiazo asmenybės Vytautas Labutis, Leonidas Šinkarenka ir Arvydas Jofė. Garsusis „Lietuvos džiazo trio” („Lithuanian Jazz Trio”) atgimimas prieš trejus metus klausytojų jau buvo pastebėtas ir įvertintas prestižiniais apdovanojimais solidžiuose renginiuose Lietuvoje ir užsienyje. Birštono pagrindinis apdovanojimas šiemet įteiktas Leonidui Šinkarenkai – talentingam „Lithuanian Jazz Trio” bosininkui, įvairios krypties muzikos projektų lyderiui. Jau trys dešimtmečiai ši talentinga asmenybė Lietuvoje asocijuojasi su džiazo muzika.

Leonidas Šinkarenka yra iš tų menininkų, kurie laiką paverčia savo sąjungininku, todėl jų kūrybinė veikla tokia daugiašakė, produktyvi. 2003 m. muzikantas ją papildė pradėdamas rengti tarptautinius džiazo festivalius Nidoje. Jo autorinius projektus, pristatytus Kauno džiazo festivalyje, pamena ir kauniečiai.

„Kai buvo svarstoma, kam šiemet įteikti prizą, diskusijų nebuvo: seniausias, pirmasis Lietuvos džiazo festivalis jau buvo skolingas šiam didžiam muzikantui”, – sakė festivalio rengėjas, Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis.

Birštoniečiai didžiuojasi renginiu

Festivalį Birštone rengia ta pati komanda. „Prieš dvidešimt metų buvau jauniausias kultūros namų direktorius ir neturėjau menkiausio noro rengti šokių vakarus pagyvenusiems žmonėms, – sakė Zigmas Vileikis. – Tada mudu su Liudu Šalteniu ir ėmėme svarstyti apie džiazo festivalį. Klaipėdoje mano studijų draugai buvo Arvydas Jofė, Saulius Šiaučiulis, kiti džiazo muzikantai. Džiazas prieš du dešimtmečius oficialiuose sluoksniuose buvo lyg ir pavainikis, tačiau pats džiazavimas jau buvo įgijęs pagreitį, be to, Birštonas buvo ir nesunkiai pasiekiamas iš didesnių miestų, toliau nuo visagalių valdininkų”, – festivalio atsiradimo istoriją išdėstė Z.Vileikis.

Birštoniečiai, kuriuos festivalio dienomis prisimena daugybė draugų ir giminaičių, didžiuojasi renginiu ir tvirtina, kad tai jie yra tikrieji džiazo gerbėjai, o atvažiavusieji iš Vilniaus ar Kauno – truputį snobai.

Garsūs vardai, saviti projektai

Festivalio gyvybingumą vis dėlto lemia publika. „Toje pačioje eilėje ir toje pačioje vietoje sėdi tie patys žiūrovai, tie patys žmonės sėdi prie garso pulto ir apšvietimo įrangos, tas pats žmogus kuria plakatus. Galėčiau sakyti, kad tai vieta, kur triumfuoja pastovumas”, – Z.Vileikis neslepia džiaugsmo, kad idėja turi ištikimų šalininkų. Pirmajame festivalyje grojęs R.Grabšto vadovaujamas „Kauno bigbendas” šiemet taip pat grojo pirmosios dienos koncerte. Viena tik negali kartotis – niekas nėra du kartus pelnęs šio festivalio pagrindinio prizo.

Nuolatiniai ir festivalio rėmėjai. Šiemet renginio sąmata – 200 000 Lt. Didžiausius honorarus teko sumokėti V.Gaivoronskio ir V.Volkovo duetui iš Rusijos ir Filipui Hamiltonui iš JAV.

„Būtinai dainuosiu kitame festivalyje”, – apsisprendė dainininkė Rūta Ščiogolevaitė. Ji ir muzikologas Darius Užkuraitis šį kartą buvo koncertų vedėjai. Dainininkė, pirmą kartą dalyvaujanti Birštono džiazo festivalyje, sakė susižavėjusi renginio atmosfera. Nors sakėsi, kad yra kritiška ir atsargi džiazo muzikos vertintoja, negailėjo pagyrimų „Lietuvos džiazo trio” programai: Leonidui Šinkarenkai prizas įteiktas išties pelnytai.

Apgailestaujantiems, kad Birštone džiazas karaliauja tik kas dveji metai, rengėjai primena svarbiausią festivalio nuostatą: pristatyti lietuviškas premjeras. Nė viename ankstesnių festivalių nebuvo tiek daug bendrų Lietuvos ir užsienio šalių muzikantų programų. Lietuviai muzikantai programas groja su Didžiosios Britanijos, JAV, Suomijos, Danijos muzikantais, kai kurios grupės susibūrė, kad sukurtų programas Birštono festivaliui. Šiemet apie 200 atlikėjų publikos vertinimui pateikė 20 projektų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.