„Urviniam žmogui” į porą – nauja komedija „Urvinė moteris”

Menų agentūra „Baltic Music”, 2005 metų sausį pastačiusi itin išpopuliarėjusį humoristinį monospektaklį „Urvinis žmogus”, šių metų spalio mėnesį žiūrovus pakvies į naujos komedijos „Urvinė moteris” premjerą. Šis projektas įgyvendinamas lietuvių kalba adaptuojant prieš kelerius metus parašytą pjesę, kurioje aktorė mėgina paaiškinti, kodėl moterys eina iš proto dėl priaugusio kilogramo ir kas lemia nenuspėjamą jų nuotaikos kaitą.
„Urvinę moterį” 2000-aisiais sukūrė Pietų Afrikos rašytoja ir teatro režisierė Ema Peirson (Emma Peirson). Pjesės tekstas – tai smagus atsakymas komedijos „Urvinis žmogus” autoriui amerikiečiui Robui Bekeriui (Rob Becker), kurio spektaklyje vienintelis aktorius vyras bando aiškintis vyrų ir moterų mastymo ir elgsenos skirtumus. E.Peirson herojė yra moteris, kuri žiūrovams pateikia savo požiūrį į vyrų ir moterų „nesusikalbėjimus”.
Lietuva taps trečiąja pasaulio valstybe, kur bus pastatyta jos komedija „Urvinė moteris”. Ji su dideliu pasisekimu nuo 2000 metų rodoma įvairiuose Pietų Afrikos miestuose, o nuo praėjusiųjų metų pavasario – ir Vokietijoje. „Urvinės moters” gastrolės jau vyko Didžiojoje Britanijoje ir keliose kitose Europos šalyse.
Lietuvoje spektaklio pastatymu rūpinsis menų agentūra „Baltic Music”, bendradarbiaudama su Islandijos teatro prodiuserių bendrove „Theater Mogul”. Šie partneriai kartu dirbo ir Lietuvoje statant komediją „Urvinis žmogus”.
„Mintis pastatyti „Urvinę moterį” gimė kone prieš dvejus metus, kai dar tik rengėmės „Urvinio žmogaus” premjerai. Žinoma, norėjome įsitikinti, kad „urvinio” humoras yra priimtinas Lietuvos publikai. Neabejoju, kad „Urvinės moters” premjera taip pat taps įdomiu įvykiu Lietuvos teatro erdvėje”, – sakė agentūros „Baltic Music” direktorius Simonas Keblas.
Pasak jo, naujojo spektaklio režisieriumi turėtų tapti Dainius Kazlauskas – pirmasis komedijoje „Urvinis žmogus” vaidinęs aktorius, kuris už šį ir du kitus vaidmenis 2005 metais pelnė prestižinį „Auksinio kryžiaus” apdovanojimą. Dėl aktorės, kuri vaidins komedijoje „Urvinė moteris”, dar nėra galutinai apsispręsta.
Pati pjesės autorė E.Peirson yra linkusi leisti statyti savo pjesę tik tose šalyse, kur įdomiai ir patraukliai pastatyta komedija „Urvinis žmogus”, nes tai teikia garantijų, kad „Urvinė moteris” scenoje bus subtili ir nevulgari. Todėl „Urvinio žmogaus” populiarumas ir pastatymo kokybė Lietuvoje buvo vieni iš svarbiausių motyvų leisti lietuvių kalba adaptuoti ir „Urvinę moterį”.
Johanesburgo Kino, televizijos ir dramos meno mokyklą baigusi autorė teigia, jog į vyrų ir moterų bendravimą ji žvelgė iš moteriškų, bet ne feministinių pozicijų. Ji kėlė sau tikslą atskleisti komiškus vyrų ir moterų bendravimo momentus, kartu vengdama banalių juokų. Pasak E.Peirson, vyrai ir moterys desperatiškai stengiasi suprasti vieni kitus, ir tai gimdo daugybę juokingų situacijų.
Už komedijos „Urvinė moteris” scenarijų ir režisūrą E.Peirson Pietų Afrikoje yra pelniusi kelis prestižiškiausius šios šalies teatro apdovanojimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.