Žmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola” daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą.
1. Tinkamai maitintis
Kiekvieną dieną mūsų organizmas praranda milijonus ląstelių ir tiek pat jų pagamina, panaudodamas „statybines” medžiagas, kurias gauna mums valgant, geriant, kvėpuojant. Ląstelių gamyba – nepertraukiamas procesas, o žmogaus sveikata priklauso nuo „statybinių medžiagų” kokybės. Tad akivaizdu, kad mityba turi didelę reikšmę mūsų sveikatai, o kokybiškas maistas – ne prabanga. Todėl pastaruoju metu vis populiaresni tampa ekologiški, be chemikalų užauginti produktai.
Tyrimai įrodė, kad imunitetą stiprina ir probiotinės bakterijos. Probiotikai – gerosios bakterijos – išgaunamos natūraliu būdu ir naudojamos kaip kasdieninių maisto produktų papildai. Probiotikais papildyti jogurtai, pasukos, kefyras, mėsos gaminiai ir t.t. Jie labai vertingi norint atkurti normalią kūdikių, pagyvenusių žmonių ar ligonių mikroflorą bei žarnyno funkciją.
Tyrimai įrodė, kad net vienos maistingosios jos medžiagos trūkumas gali susilpninti imunitetą. Tad valgykime įvairų maistą.
2. Daugiau vaisių ir daržovių
Antioksidatoriai, ypač A, C ir E grupės vitaminai, išvalo organizmą nuo laisvųjų radikalų – t.y. potencialiai kenksmingų medžiagų, galinčių pažeisti sveikas ląsteles. Specialistų teigimu, daržovės bei vaisiai padidina antioksidatorių, kurie sunaikina laisvuosius radikalus dar nespėjus jiems pakenkti, kiekį.
3. Judėjimas – sveikata
Gydytojai jau pavargo kalbėti apie judėjimo ir sporto naudą ligų profilaktikai. Sportuodami grūdinamės, vadinasi, stipriname organizmo atsparumą ligoms – imunitetą. O judėjimo galimybės didelės. Be tradicinių, aerobikos bei treniruoklių salių, baseino, galime lankyti šokius, jogos pratybas.
4. Duokim garo
Pirtis – tai ne tik švara, bet ir sveikatinimo procedūra. Ji taip pat stiprina imunitetą. Temperatūrų kaita, kontrastinis dušas grūdina mūsų organizmą. Dar Hipokratas teigė, kad pirtis gerai veikia virškinamąją, kvėpavimo, nervų sistemas.
Tačiau ir garintis reikia mokėti. Prieš einant į pirtį negalima daug valgyti, tačiau ir alkaniems eiti nepatartina. Negalima garintis per ilgai: paprastai seansas trunka 5–8 min. Kartoti sveika ne daugiau nei 3–4 kartus.
Tačiau, nusprendus eiti į pirtį, vis dėlto reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Garintis negalima sergant vėžiu, širdies ligomis, tuberkulioze ir kt.
5. Vartoti imunostimuliatorių
Imunitetui stiprinti sukurta įvairių preparatų. Tyrimai įrodė, kad ežiuolė – vienas veiksmingiausių augalinių imuninės sistemos stimuliatorių. Ežiuolės rekomenduojama vartoti siekiant pagerinti organizmo atsparumą, žaizdų gijimą, sergant peršalimo, infekcinėmis ligomis, gripu, taip pat ligų profilaktikai.
Įrodyta, kad peršalimo ligomis dažniausia susergama ne peršalus, o užsikrėtus. Tokiu atveju, jei žmogaus imunitetas bus stiprus, tikimybė susirgti peršalimo ligomis bus mažesnė.
Imunitetas silpnėja, jei trūksta vitamino C. Cinkas taip pat labai svarbus imuninės sistemos veiklai, būtinas žmogaus augimui ir brendimui. Tad visų šių komponentų derinys – puiki priemonė imunitetui stiprinti. Pavyzdžiui, preparate „Formulė nuo peršalimo” ežiuolės kompleksas papildytas vitaminu C, cinku, acerola rūšies vyšnių ekstraktu. Preparato rekomenduojama vartoti tiek peršalimo ligų profilaktikai, tiek jau susirgus. Vienu atveju jis didins organizmo atsparumą, kitu – palengvins peršalimo požymius.
6. Gerkime žaliąją arbatą
Žaliosios ir juodosios arbatžolės – tai to paties arbatmedžio lapai, tačiau skirtingai perdirbti. Vieni jų fermentuojami (juodoji), kiti ne (žalioji). Dirbtiniu būdu fermentuotų arbatžolių kvapas sodresnis, kitokia ir cheminė jų sudėtis. Taigi žalioji arbata natūralesnė, bet ne tokia kvapni, kaip juodoji.
Puodelyje žaliosios arbatos yra vitaminų C, E, provitamino A, kalio, mangano, fluoro, geležies, karotino. Jei per dieną išgersime 5 žaliosios arbatos puodelius, galime sumažinti tikimybę susirgti vėžiu, hipertonija, ateroskleroze, patirti širdies infarktą, insultą. Taip pat pagerinsime virškinimą, sustiprinsime imunitetą.