Nuo išsekimo – daržovių sultys

Pavasarinio vitaminų trūkumo galima išvengti ne tik perkant brangius vitaminus, bet ir geriant šviežiai išsunktas morkų, burokėlių ar obuolių sultis.

Negaudamas pakankamai vitaminų ir mineralinių medžiagų, ilgos žiemos iškamuotas organizmas pradeda „streikuoti” – slenka plaukai, lūžinėja nagai, kankina nemiga. Tačiau savo kūnui padeda ir kasdien vitamininius preparatus ar maisto papildus vartoja tik apie 10 proc. Lietuvos gyventojų.

Klaipėdos miesto pirminės sveikatos priežiūros centro profilaktinio skyriaus vedėja Audronė Renkauskienė dienraščiui aiškino, kad vitaminų trūkumas veikia ne tik kūną. „Žmonės jaučia nuolatinį nuovargį, apatiją, irzlumą, net lengvą depresiją. Šie simptomai taip pat byloja apie organizmo išsekimą”, – pasakojo gydytoja. Pavasarį padažnėjantis sutrikimas vadinamas hipovitaminoze arba avitaminoze.

A.Renkauskienė mano, kad, atsiradus avitaminozės simptomams, iškart griebtis cheminių vitaminų nereikėtų – esą galima nusipirkti daržovių ir vaisių.

„Pati nueinu į turgų ir matau, kad morkos ar burokėliai, kurie žiemą buvo laikomi rūsiuose, atrodo švieži, nesuvytę. Pirmiausia derėtų gerti išspaustas šių daržovių sultis. Daug vitaminų turi ir salierai bei obuoliai”, – sakė gydytoja.

Ji neneigė, kad pavasarį vitaminų daržovėse ir vaisiuose sumažėja net kelis kartus, tačiau gerti šviežias sultis yra geriau nei visai nereaguoti į avitaminozės simptomus.

Gydytoja tikino, kad pavasarį retam žmogui netrūksta vitaminų. „Ypač šiemet, kai žiema taip užsitęsė. Be to, dar neatšaukta ir gripo epidemija, todėl stiprinti organizmą būtina. Šalia daržovių galima vartoti ir kelių svarbiausių rūšių vitaminus”, – patarė A.Renkauskienė. Medikė sutiko, kad iškart daugybę skirtingų vitaminų įsigyja tik pasiturintys žmonės. Kitiems ji pasiūlė visų pirma pasirūpinti vitaminų C ir B atsargomis. Nebrangiai kainuojantis vitaminas C mažina riziką susirgti gripu, o vitaminai B1, B6 ir B12 kovoja su stresu, išsekimu, irzlumu, didina hemoglobino kiekį kraujyje. Profilaktinio skyriaus vedėja ragino vartoti ir magnio, kalio preparatus. Jie stiprina širdies raumenį.

A.Renkauskienė aiškino, kad avitaminozės pasekmės būna įvairios – vieni vaikšto įpykę, kiti liūdni, treti jaučia silpnumą.

„Pavasarį rekomenduoju pasidaryti kraujo tyrimą, patikrinti, ar nėra smarkiai sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje, dėl avitaminozės simptomų pasitarti su šeimos gydytoju”, – ragino gydytoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

6 atsiliepimai į "Nuo išsekimo – daržovių sultys"

  1. nju

    Zalgiri krize uzpuole((((( 😥

  2. Klaipedietis

    taip, taip, tipo „Zalgiri” uzklupo krize 🙂
    Juokinga.Manau sudinus „negrus” nusipirko, geriau tokiu kaip M.Kalnietis butu uz puse kainos is dubleriu pasiieme, manau zaistu kitaip.”Zalgirio” vadyba sudo verta 😯

  3. Zalia

    paprasciausiai jiem nepasiseke-ZALGIRIUI,bet jie visada liks lyderiais,nesvarbu kad karta juos apdejo,jie geraiusi,ir pats Rytas tai zino.

  4. jmj

    Taip,dabar lieka tarp dvieju stipriausiu komandu balansas (1:1). 😀

  5. ARDY

    Zalgiriui sezonas baigesi sausio menesi… 🙂

  6. pelyte

    rytas 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.