Būsimoji Windows Vista – 1 dalis: Versijos

Būsimoji OS Windows Vista jau nebeturės tokio versijų skirstymo, kaip Windows XP – Home ir Professional. Vista turės net šešias skirtingas versijas! Taigi, Microsoft vartotojams sukėlė dar vieną galvos skausmą – kokią gi pasirinkti?!

Trumpai apžvelkime visas versijas.

—> 1. Windows Vista Starter
Windows Vista Starter puikiai tiks pradedantiesiems vartotojams, kurių kompiuteriai nėra įpatinagi galingi. Ši versija bus skirta tik 32-bit‘ų procesoriams. Naudodamas šią versiją, vartotojas vienu metu galės būti paleidęs tik 3 programas vienu metu. Iš Windows Vista Starter pašalinta visa eilė technologijų: nėra Aero sąsajos palaikymo, pašalinti priedai, leidžiantys gaminti multimedijos priedus naudojant DVD ir kita.

Žinoma, tai įtakos ir kainą. Ši versija bus pati pigiausia. Tokią versiją rinktųsi vartotojai, nelinkę daug išleisti OS pirkimui ir kurių kompiuteriai nėra galingi.

—> 2. Windows Vista Home Basic
Tai paprasta versija, skirta darbui su vienu kompiuteriu namuose. Home Basic savyje turi Windows Firewall, naują saugumo centrą Windows Security Center, saugią bevielę technologiją tinklui, funkciją Parental Controls, skirtą vaikų priežiūrai, saugumo programas anti-spam/anti-virus/anti-spyware, praplėstą Movie Maker, naują programą Photo Gallery ir daug kitų priedų. Kaip ir Starter, taip ir Home Basic neturės Aero sąsajos. Iš esmės, tai Windows XP Home Edition analogas.

Home Basic duoda gana didelį saugumo lygį už patrauklią kainą. Šią versiją rinktųsi tie žmonės, kurie turi ne itin galingą PC, bet nori daugiau, nei duoda Starter.

—> 3. Windows Vista Home Premium
Ši versija siūlo prieigą prie visų pramogų bei individualaus darbo galimybę. Windows Vista Home Premium turi savyje viską, ką turi Home Basic, plius galimybę naudotis Media Center ar Media Center Extender. Taip pat čia rasime galimybę kurti interaktyvius multimedijos priedus naudojant DVD, žiūrėti televizijos programas su itin aukšta kokybe (HDTV), DVD montažą, didelę dalį tinklo galimybių.

Windows Vista Home Premium yra analogas Windows XP Media Center Edition, bet su daug daugiau galimybių. Home Premium versija skirta vartotojams, kurie mėgsta žiūrėti televiziją, filmus, klausytis muzikos ir pan.

—> 4. Windows Vista Business
Galinga, patikima ir saugi sistema verslui. Windows Vista Business turi galimybę prijungti kompiuterį prie domeno ir tuo naudojantis vykdyti galybę kitų užduočių. Business versijoje rasime failų šifravimo sistemą. Šią versiją galima būtų lyginti su Windows XP Professional.

Apibendrinus, galima sakyti, kad Windows Vista Business skirta efektyviam darbui verslo bendrovėse. Šis variantas bus naudingas stambiems IT padaliniams.

—> 5. Windows Vista Enterprise
Optimizuota darbui stambiose kompanijose. Tai yra praplėsta Windows Vista Business versija. Čia rasime specialią funkciją „Virtualus PC”, daug kalbų palaikančią vartotojo sąsają (MUI), specialią technologiją, skirtą saugiam darbui (ji pradės veikti paleidus Secure Startup). Ši versija bus platinama tik per specialų Microsoft serverį, čia pat galima bus įsigyti ir licenciją.

Jau dabar žinoma, kad šią versiją rinksis stambios kompanijos, kurioms negaila pinigų licencijai ir kurioms reikia įpatingo saugumo.

—> 6. Windows Vista Ultimate
Geriausia versija šiuolaikiniam kompiuteriui, optimizuota individualiam darbui. Windows Vista Ultimate turi viską, ką Home Premium ir Business versijos bei praplėstą darbo galimybę su multimedija. Microsoft dar dabar dirba prie daugiausiai galimybių turėsiančios OS versijos. Ši versija neturės jokių apribojimų. Ultimate turės galybę priedų bei priklausys hi-end OS klasei.

Taigi, jei jūsų kompiuteris tikrai galingas, kad susidorotų su šia versija – pirmyn. Bet nereikia pamiršti kainos, kuri tikrai bus atitinkama funkcionalumui.

Verta priminti, kad Microsoft išleis dar keletą versijų Windows Vista, skirtų europos rinkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.