Vyresniųjų klasių kalbų mokytojams ir mokiniams – Europos kalbų aplankas

Europos Tarybos Europos kalbų aplanko akreditavimo komitetas patvirtino Lietuvos kalbininkų parengtą 9 – 12 klasių mokinių Europos kalbų aplanką, kuris yra viena iš kalbų kompetencijų pripažinimo sistemos dalių. „Europos kalbų aplankas” įregistruotas 73 numeriu. Jis rodo, kad Europoje jau naudojami 72 aplankai.
Aplankas leis mokiniui nusistatyti užsienio kalbos, valstybinės kalbos mokymosi tikslus, sužinoti, ar juos pasiekė. Padės suprasti, kaip mokinys gali susikalbėti užsienio kalba, kokią tarptautinę patirtį jis turi, kaip kinta jo mokymosi patirtis. Kalbų pase parašoma, kas, kada ir kokiu pagrindu vertino. Tikimasi, kad mokiniai taps nuovokesni, savarankiškesni ir turės daugiau motyvų mokytis. Taip pat aplanke esanti informacija bus labai naudinga mokytojui, jeigu mokinys išvyks mokytis į kitą šalį ar pereis iš vienos mokyklos į kitą.
Lietuvoje parengtas aplankas, kaip ir visų kitų šalių aplankai, susideda iš trijų dalių: Kalbų paso, Kalbų biografijos ir Dosjė. Kalbų biografija padės mokiniui planuoti, apmąstyti ir įvertinti savo mokymosi procesą ir pažangą. Ji paskatins mokinį suprasti ir parodyti, kiek kurios kalbos jis moka, kiek kultūrinės patirties įgijo mokydamasis formaliai ir neformaliai. Ši dalis skiriama daugiakalbystei – kelių kalbų kompetencijų ugdymui. Kalbų biografija parengta lietuvių, anglų, prancūzų, vokiečių ir rusų kalbomis, tomis kalbomis – tai tos kalbos, kurių daugiausia mokomasi Lietuvoje. Dosjė dalyje mokinys galės kaupti dokumentus, iliustruojančius pirmosiose dviejose dalyse apibūdintus kalbų mokėjimo pasiekimus. Kalbų pasas parengtas lietuvių ir anglų kalbomis.
Norint, kad Lietuvoje funkcionuotų objektyvi ir skaidri visoje Europoje pripažįstama kalbų kompetencijų pripažinimo sistema, planuojama parengti aplankus kitoms mokinių amžiaus grupėms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.