Lietuvoje daugėja ŽIV užsikrėtusių, sergančių tuberkulioze

Artėjant Pasaulinei tuberkuliozės dienai (kovo 24), Lietuvos AIDS centras primena, kad ši infekcija ypač pavojinga žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) užsikrėtusiems žmonėms.

Nuo ŽIV infekcijos registravimo Lietuvoje pradžios (1988m.) iki 2006 sausio 1d. nustatyta, kad aktyvia tuberkulioze sirgo 33 ŽIV infekuoti asmenys. ŽIV užsikrėtę asmenys dažniau serga sunkiomis, labiau išplitusiomis tuberkuliozės formomis, kada pažeidžiami ne tik plaučiai, bet ir kiti organai. Trečdaliui yra nustatytas tuberkuliozės sukėlėjo atsparumas daugeliui prieštuberkuliozinių vaistų. Devyni ŽIV užsikrėtusieji nuo tuberkuliozės mirė. Dalis jų buvo užsikrėtę vaistams atspariu tuberkuliozės sukėlėju ir medikai negalėjo jiems išgelbėti gyvybės.

Lietuvos AIDS centro Ambulatorinio skyriaus vedėjos, gydytojos Vilmos Uždavinienės teigimu, ŽIV ir tuberkuliozė veikia sinergistiškai, didindami vienas kito patogeniškumą. Tuberkuliozė paūmina ŽIV infekcijos eigą ir jos progresavimą. Tikimybė, kad ŽIV užsikrėtęs asmuo susirgs tuberkulioze 10 kartų didesnė nei tikimybė susirgti ŽIV neužsikrėtusiam asmeniui. Todėl visiems pacientams, sergantiems tuberkulioze, nežiūrint į kitus rizikos veiksnius, rekomenduojama siūlyti išsitirti dėl ŽIV infekcijos. Siekiama, kad artimiausiu metu Lietuvoje visi naujai išaiškinti susirgusieji tuberkulioze taip pat būtų ištirti dėl ŽIV.

Europos ŽIV monitoringo centro duomenimis, tuberkuliozė yra pagrindinis AIDS indikacinis susirgimas. Šio centro duomenimis, tarp 2004 metais užregistruotų AIDS pacientų tuberkuliozės paplitimas Rytų Europos regiono šalyse yra rekordiškai aukštas ir siekia 55,5 procentus (Europos vidurkis – 27,8 proc.). Be to, tuberkuliozė yra viena iš pagrindinių ŽIV užsikrėtusių žmonių mirties priežastis.

Europos tuberkuliozės monitoringo centro duomenimis, 2004 m. ŽIV paplitimas tarp tuberkulioze sergančių pacientų Baltijos šalyse buvo labai skirtingas. Didžiausi paplitimo rodikliai nustatyti Estijoje – 4,4 proc., Latvijoje -2,5 proc., Lietuvoje – 0,3 procento.

AIDS atvejų rodiklis tenkantis 100 tūkst. gyventojų taip pat didžiausias Estijoje – 2, Latvijoje – 4, Lietuvoje – 0,6 susirgimo

Svarbiausiais tuberkuliozės platintojas yra atvira plaučių tuberkulioze sergantis asmuo, kuris kalbant, kosint, čiaudant į aplinką išskiria tuberkuliozės sukėlėjus. Ši liga plinta per orą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vienas žmogus, sergantis atvira tuberkuliozes, gali per metus užkrėsti nuo 15 iki 20 sveikų žmonių. Todėl ypač svarbu tuberkulioze sergančius žmones kuo anksčiau diagnozuoti ir gydyti.

Iki 2006 kovo 1 d. iš viso Lietuvoje diagnozuota 1113 ŽIV užsikrėtusių asmenų, iš kurių 976 vyrai ir 137 moterys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.