Baltarusijos opozicija nesirengia skirstytis

Apie 600 Baltarusijos opozicijos šalininkų ištvėrė ledinį vėją bei šlapdribą ir Minsko Spalio aikštėje trečiadienį pasitiko ketvirtą protestų dieną.

Antradienio vakare precedentų griežtame Aleksandro Lukašenkos režime neturinti protesto akcija sulaukė maždaug 5 tūkst. rėmėjų, o opozicijos lyderiai pakvietė žmones susirinkti masiniam mitingui šeštadienį ir pareikalauti naujų rinkimų.

„Tiesą sakant, aš nustebusi, kad valdžia dar nesutriuškino protesto”, – kalbėjo į antklodę įsisukusi 21-erių metų studentė Galina. Antradienį Minske paspaudė stiprus šaltukas, naktį temperatūra nukrito iki minus dešimties.

Milicijos pareigūnai, kaip ir kelias dienas prieš tai, stoviniavo netoli aikštės, bet didžioji jų dalis naktį buvo dingusi. Vis dėlto opozicijos atstovai pranešė apie kelių žmonių areštus naktį, o valdžia toliau imasi priemonių palaužti protestuotojų tvirtybę. Pareigūnai kliudo žmonėms atnešti šiltų antklodžių ir karšto maisto, o netoli Spalio aikštės esančio „McDonald’s” greito maisto restorano valdžia pareikalavo anksčiau nei įprastai baigti darbą, kad protestuotojai negalėtų ateiti pavalgyti. Traukinių stotyse, likus stotelei iki Minsko, milicija tikrina keleivių kuprines ir, jei randa jose palapines, žmones išlaipina.

Antradienį nakvoti liko daugiausia jaunuoliai, bet jų skaičius buvo didesnis nei praeitą naktį. Spalio aikštėje stovi jau dvidešimt palapinių.

Protesto akcijos metu toliau skambėjo šūkiai „Tegyvuoja Baltarusija” ir „Milinkevičius – mūsų prezidentas”, grojo muzika, garso kolonėlės plyšavo nuo politikų kalbų. Tiesa, valdžia atsisakė aikštėje įjungti šviesą, todėl opozicijos lyderiai kalbėjo apšviesti tik televizijos kamerų.

„Mes čia ateisime kalbėti apie laisvę kiekvieną dieną iki kovo 25 dienos. Ateikite kovo 25-ąją… Mes surinksime daug žmonių”, – miniai sakė Aleksandras Milinkevičius.

„Valdžia planuoja sugriauti šį mažą laisvės miestelį. Mes neleisime tai padaryti”, – opozicijos lyderis ragino žmones ateiti kovo 25 d. paminėti trumpai gyvavusios tarpukario Baltarusijos respublikos nepriklausomybės dienos, pasiektos 1918 m.

Antradienio vakarą palaikyti opozicijos rėmėjų į centrinę Minsko aikštę atėjo ir vienuolikos Europos Sąjungos šalių ambasadoriai. Newsru.com praneša, kad tarp ambasadorių buvo ir Lietuvos diplomatas. Jie atvyko susipažinti su situacija aikštėje. Britų ambasadorius Brianas Bennettas teigė, jog diplomatai atvyko kartu palaikyti opozicijos šalininkus. Anot jo, Europa nepatenkinta „nesąžiningu balsavimu”.

Per sekmadienį įvykusius prezidento rinkimus, oficialiais valdžios duomenimis, nugalėjo A. Lukašenka, surinkęs 82,6 proc., kai pagrindinis opozicijos kandidatas A. Milinkevičius tegavo 6 proc. balsų. Tarptautiniai stebėtojai iš Vakarų pareiškė, jog rinkimai neatitinka demokratijos standartų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.