Tyrimas – tarsi karšta bu

Seimo kanceliarija, už kelias dešimtis tūkstančių litų įsigijusi mokslininkų ir specialistų parengtą studiją apie tautos ir visuomenės būklę, dabar nežino, ką su šiuo darbu daryti.

Išsamų dokumentą parlamentui net metus rengė dvi įstaigos – Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo Egidijaus Motiekos vadovaujamas Strateginių studijų centras ir buvusio prezidento Valdo Adamkaus patarėjo Dariaus Kuolio vadovaujamas Pilietinės visuomenės institutas.

Prie studijos, pavadintos „Lietuvos tauta: būklės ir raidos perspektyvų analizė”, triūsė šių įstaigų pasitelktas žinomų istorikų, politologų bei sociologų būrys.

Vien Pilietinės visuomenės institutui buvo sumokėta mažiausiai 25 tūkst. litų.

Įvertinimai – neigiami

Mokslininkų darbo vaisiui atkeliavus į Seimą, jį pradėjo studijuoti kanceliarijoje dirbantys specialistai. Tačiau pirmieji jų vertinimai buvo neigiami – esą mokslininkai neatsakė į visus Seimui ir politikams rūpimus klausimus, jų tyrimai buvo nepakankamai išsamūs.

Kanceliarijos vadovai, norėdami pagrįsti dideles mokesčių mokėtojų pinigų išlaidas ir baimindamiesi galimo skandalo, net sukūrė specialią komisiją, kuri papildomai įvertintų, ar dokumentas reikalingas Seimui. Šios komisijos išvados taip pat buvo itin kritiškos.

Nepatiko ir sąvokos, ir visuma

Kanceliarijos pareigūnai studiją kol kas slepia nuo žiniasklaidos.

Komisijos pirmininkas, Seimo viešųjų ryšių skyriaus vadovas Andrius Vaišnys ir D.Kuolys tepaaiškino „Lietuvos rytui”, kad darbe nurodomi pagrindiniai iššūkiai ir problemos, su kuriomis susiduria valdžia bei visuomenė: valdžios ir piliečių susvetimėjimas, prasta politinės kultūros būklė, masinė emigracija.

Tačiau paaiškėjo, jog kanceliarijos specialistai ir studijos autoriai netgi nesusitarė dėl to, ką reiškia pagrindinės studijoje vartojamos kai kurios sąvokos – pavyzdžiui, „politinė tauta”.

Be to, Seimo kanceliarijos sudaryta komisija pareiškė, kad visas dokumentas yra „eklektiškas” ir „konceptualiai nevienalytis”.

„Daug dalykų, apie kuriuos čia kalbama, mūsų specialistams ir taip žinomi – pavyzdžiui, visuomenės nuostatos valdžios atžvilgiu. Čia nėra nieko ypač nauja”, – įvertino A.Vaišnys.

Visi pinigai dar nesumokėti

Komisijos išvados turės būti pateiktos Seimo kanceliarijos vadovui Arvydui Kregždei ir parlamento valdybai.

Anot A.Vaišnio, studijos rengėjams atiduota dar ne visa pažadėta suma.

Valdininkas teigė nežinąs, ar likę pinigai bus sumokėti, jei Seimo vadovai studiją įvertins taip pat kritiškai, kaip ir komisija.

Tuo tarpu A.Kregždė „Lietuvos rytui” taip ir nesugebėjo paaiškinti, kam Seimui prireikė tokios studijos: „Reikia kažkaip suformuluoti. Norėjosi, matyt, pažiūrėti, kokios problemos egzistuoja, ar kaip čia pasakyti. Žinote, esu kaip iš debesies iškritęs”.

Įžvelgiami slapti interesai

Dviejų įstaigų rengtas dokumentas Seimo kuluaruose jau spėjo apaugti politiniais gandais.

Teigiama, kad kanceliarijai užsakyti šį tautos būklės tyrimą nurodė pats Seimo vadovas Artūras Paulauskas.

Kai kurie politikai tvirtina, jog tai – dar vienas įrodymas, esą egzistuoja slapta politinė sąjunga tarp A.Paulausko ir vadinamosios „senosios V.Adamkaus komandos”, kuriai atstovauja D.Kuolys.

Teigiama, esą buvęs prezidento patarėjas konsultuoja A.Paulauską įvairiais politiniais klausimais ir netgi rašo jam kai kurias šventines kalbas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.