LEZ siekia plėstis dvigubai

Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną administruojanti bendrovė derasi su naujais potencialiais investuotojais. Šiais metais tikimasi pasirašyti bent 2 – 3 naujas sutartis.

Laisvosios ekonominės zonos yra vienas iš tiesioginių būdų pritraukti užsienio ir šalies investicijas.

Klaipėdos laisvoji ekonominė zona įsteigta 1996 m. rugsėjį. Tai pirmoji Lietuvoje pradėjusi veiklą zona. Tačiau realiai veikti ji pradėjo 2002 m., kai į zoną atėjo pirmasis investuotojas.

Šiuo metu jos plotas yra 205 ha. 2005 metais parengtas ir pradėtas svarstyti Seime įstatymo projektas, koreguojantis zonos ribas. Teritoriją Gargždų kryptimi siekiama išplėsti iki 429 ha. Tačiau įstatymo projektas įstrigo Vyriausybėje. Pasak zonos valdymo bendrovės vadovų, bent dabar jo likimas yra neaiškus, o teritoriją plėsti yra būtina, norint kurti zonos planus ateinantiems 20 – 30 metų.

Įstatymais numatyta, kad Klaipėdos laisvoji ekonominė zona veiks iki 2045 metų.

Dirbo sėkmingai

2005 metai LEZ valdymo bendrovei buvo sėkmingi – pirmąkart turėta pelno. Tikimasi, kad iki 2007 metų pabaigos bendrovė išsikapstys iš turimo beveik pusės milijono litų nuostolio.

Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės valdybos pirmininkas Povilas Vasiliauskas sakė, kad šie nuostoliai susidarė 1997 – 2002 metais, kai zona dar nevykdė jokios veiklos.

Zonos valdymo bendrovė uždirba nuomodama zonos žemę iš valstybės ir ją subnuomodama investuotojams bei teikdama jiems paslaugas.

Pagal įstatymą zonos valdymo bendrovė už nuomojamą valstybinę žemę moka lengvatinį – 50 procentų mažesnį žemės nuomos mokestį.

Praėjusiais metais zonoje įmonės investavo 233,6 mln. litų. Iki tol nuo zonos veiklos pradžios buvo investuoti beveik 88 mln. litų.

Pasirašė sutartis

Praėjusiais metais buvo užbaigtas PHARE finansuojamas projektas, kuriam skirta 260 tūkst. EUR: parengta raidos koncepcija, LEZ detalusis planas, techninis projektas vandentiekio plėtrai, parengta ir pateikta paraiška Metalo ir Verslo gatvių statybos darbų finansavimui iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Įgyvendinant šį projektą, Verslo ir Metalo gatvių komunikacijų statybai iš struktūrinių fondų gauta 12, 8 mln. litų. Iš gautų lėšų atlikta darbų už 2,9 mln. litų. Baigus statyti šias gatves šių metų rudenį, bus sudarytos sąlygos papildomai išnuomoti zonos klientams daugiau kaip 40 ha zonos teritorijos.

2005 metais nuotekų spaudiminės linijos statybai iš valstybės biudžeto gauta 0,8 mln. litų. Tai sudarė sąlygas zonoje įsikūrusiai bendrovei „Orion Global Pet” (savininkė – Tailando kompanija „Indorama”) realizuoti savo projektą – statyti plastmasės granulių žaliavos gamyklą.

„Pernai taip pat pasirašyta sutartis dėl veiklos zonoje su bendrove „Mestilla” dėl biodyzelino gamyklos statybos zonoje bei su bendrove „Skuba” – dėl sunkvežimių aptarnavimo ir sandėliavimo patalpų statybos”, – sakė P. Vasiliauskas.

2005 m. zonoje veiklą pradėjo bendrovė „BNTP” – Klaipėdos verslo parkas, bendrovė „Nemuno banga – Klaipėda”.

Vyksta derybos

Šiuo metu, kaip sakė LEZ valdymo bendrovės generalinis direktorius Eimantas Kiudulas, vedamos derybos su maždaug dešimčia potencialių klientų dėl investavimo zonoje. „Tai kompanijos iš Švedijos, Italijos, Danijos, Lietuvos įmonės, kurių veikla – logistika, automobilių, baldų, statybinių medžiagų, elektronikos pramonė, metalo apdirbimas, mašinų gamyba, biurų, viešbučių patalpos. Tikimės, kad šios įmonės zonoje sukurs kelis šimtus naujų darbo vietų ir pritrauks kelių šimtų milijonų litų investicijas”, – sakė E. Kiudulas. Jis neabejoja, kad, nepaisant to, jog bus sukurta palyginti nedaug darbo vietų, valstybei naujos įmonės yra naudingos. Anot jo, mokesčių valstybei dydis faktiškai nesikeičia. „Netgi jeigu darbo vietų yra įkuriama mažiau, jos yra geriau apmokamos”, – sakė E. Kiudulas.

Bendrovės generalinis direktorius pastebėjo, kad Lietuvoje veiklos kaštai didėja ir kai kurios pramonės šakos (tekstilė, dalis baldų pramonės) traukiasi iš čia. Vietoj jų ateina naujos. Todėl yra svarbi naujų investuotojų paieška.

Aštuoniose zonos įmonėse dabar yra sukurta per 3,5 tūkst. darbo vietų.

Pasak P. Vasiliausko, baigus 2006 m. projektus zonoje iš viso bus investuota beveik pusė milijardo litų.

Artimiausiu metu zonoje įkurtuves turėtų švęsti dvi įmonės: bendrovė „LEZ Skuba” atidarys automobilių aptarnavimo ir logistikos centrus, o „Orion Global Pet” gegužės – birželio mėnesį turėtų baigti statybas ir atidaryti savo gamyklą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.