„Sodros” biudžetas auga

Išankstiniais duomenimis, per šių metų vasario mėnesį kartu su valstybės asignavimais „Sodra” gavo beveik 559 mln. Lt socialinio draudimo įplaukų ir 35 mln. Lt arba 6,8 proc. viršijo planą. Palyginus su tokiu pačiu praėjusių metų laikotarpiu, įplaukų padaugėjo 18,6 proc. (arba 87,7 mln. Lt).

Per vasario mėnesį „Sodros” biudžete buvo 548 mln. Lt išlaidų, t.y. 2 mln. Lt arba 0,4 proc. mažiau nei planuota ir 73,2 mln. Lt arba 15,4 proc. daugiau nei 2005 m. vasarį. Įmokų surinkimui didžiausią poveikį darė auganti šalies ekonomika.

Vasario mėnesį „Sodros” pajamos viršijo išlaidas 11 mln. Lt. Tai pirmas kartas po daugelio metų, kuomet „Sodros” biudžeto pajamos pralenkia išlaidas jau vasario mėnesį.

Išankstiniais duomenimis, per du šių metų mėnesius, įvertinus asignavimus, gauta beveik 1 mlrd. ir 9 mln. Lt – 156,3 mln. Lt arba 18,3 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Per 2006 m. sausį–vasarį „Sodros” išlaidos sudarė beveik 1 mlrd. ir 88 mln. Lt ir, lyginant dviejų pirmųjų mėnesių išlaidas su pernykščiais rezultatais, buvo 151,3 mln. Lt arba 16,2 proc. didesnės.

Į pensijų kaupiamuosius fondus pervedamoms valstybinio socialinio draudimo įmokoms kompensuoti iš Valstybės rezervinio (stabilizavimo) fondo šiemet jau skirta 20,7 mln. Lt. Pensijų fondams šių metų kovą už praėjusių metų paskutinį ketvirtį pervesta 83,6 mln. Lt.

2001 metai buvo paskutiniai, kai įplaukų į „Sodros” biudžetą būdavo mažiau nei planuota. Nuo to laiko planas vykdomas ir viršijamas: 2002–aisiais jis viršytas 0,6 proc., 2003–aisiais – jau 3,7 proc., o pernai – 5, 9 proc.

Kaip antradienį spaudos konferencijoje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, per šešiolika Nepriklausomybės metų „Sodros” biudžetas išaugo 8-9 kartus. Prognozuojama, jog šiemet „Sodros” biudžetas bus rekordinis – priartės prie 7 milijardų litų ribos ir palyginti su praėjusiais metais padidės 11 proc. Didžioji pajamų dalis – apie 70 proc., kaip ir kasmet, bus išleista pensijoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.