Galimybė įsivesti eurą dar nenurašyta

Centrinio banko valdytojas optimistiškai nusiteikęs dėl ES įvertinimo, ar Lietuva gali jau kitąmet tapti bendros valiutos zonos nare

Lietuva vis dar turi vilties, kad gaus teigiamą Europos Sąjungos institucijų atsakymą dėl galimybės kitąmet įstoti į euro zoną. „Turime gerų šansų”, – įsitikinęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas. Jis vakar susitiko su Prezidentu Valdu Adamkumi, kurį informavo apie galimybes kitais metais įsivesti eurą.

Įvertinimas gegužę

Praėjusią savaitę Lietuvos Vyriausybė ir centrinis bankas išsiuntė prašymą ES institucijoms įvertinti Lietuvos pasirengimą 2007 metų sausio 1 dieną prisijungti prie bendros valiutos. Tokį įvertinimą Europos centrinis bankas ir Europos Komisija turėtų pateikti gegužės mėnesį. Koks jis bus, dar neaišku, nes Lietuva kol kas neatitinka vieno iš keliamų reikalavimų – infliacijos lygio.

„Gausime ataskaitą apie mūsų pasirengimą, tada matysime. Ataskaita turėtų būti paskelbta gegužę, likus kuriam laikui iki birželį numatyto Europos viršūnių tarybos susitikimo, kuriame turėtų būti priimtas sprendimas dėl Lietuvos pasirengimo įstoti į euro zoną”, – po susitikimo su Prezidentu žurnalistams sakė R.Šarkinas.

Nors vyriausiasis bankininkas tvirtino esąs optimistiškai nusiteikęs dėl būsimo Lietuvos įvertinimo, jis kol kas nenorėjo prognozuoti, ar kovo mėnesį metinė infliacija tikrai leis teigiamai žvelgti į galimybes tapti euro zonos nariais. „Palaukim, pamatysim”, – sakė R.Šarkinas.

Tiksi, kad politinio sprendimo neprireiks

Vasarį Lietuvos metinė infliacija siekė 2,7 procento, kai reikalaujamas rodiklis buvo 2,63 proc. Pasak Lietuvos banko vadovo, ES institucijų įvertinime, kuris turėtų atsirasti gegužę, atsispindės kovo mėnesio rodikliai, nes balandžio dar nebus žinomi.

Prezidentas V.Adamkus tikisi, kad Lietuva atitiks euro įvedimui reikalingus ekonominius kriterijus ir tam nereikės politinio sprendimo. Tai po valstybės vadovo susitikimo R.Šarkinu sakė Prezidento patarėjas Ramūnas Vilpišauskas.

Teigiama, kad jei Lietuva neatitiks visų keliamų reikalavimų, Europos viršūnių taryba birželio mėnesį vis dėlto gali priimti politinį sprendimą ir pritarti euro įvedimui.

„Lietuva turi galimybes tapti euro zonos nare nuo 2007 metų sausio 1 dienos. Prezidentas tikisi, kad šiomis galimybėmis bus pasinaudota. Yra tikimybė, kad jeigu nevykdysime kurio nors iš ekonominių reikalavimų, bus priimtas politinis sprendimas leisti Lietuvai įsivesti eurą. Tačiau Prezidentas tikisi, kad Lietuva atitiks tuos ekonominius kriterijus, kurie jai keliami, ir politinio sprendimo neprireiks”, – dėstė R.Vilpišauskas.

Išankstinis prašymas buvo būtinas

Pasak V.Adamkaus atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, Prezidentas sveikino Vyriausybės sprendimą kreiptis į Europos Komisiją ir Europos centrinį banką išankstinio Lietuvos įvertinimo. „Prezidento nuomone, toks išankstinis prašymas buvo būtinas”, – sakė ji.

Kol kas visus ekonominius, vadinamuosius Mastrichto kriterijus, būtinus nuo kitų metų įsivesti eurą, iš naujųjų ES narių vykdo tik Slovėnija.

Euras cirkuliuoja 12-oje iš 15-os vadinamųjų ES senbuvių. Lietuva kartu su Slovėnija pretenduoja tapti pirmosiomis naujomis ES narėmis, kurios gali įstoti į euro zoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.