Sąvartyno gyventojai ramūs dėl ateities

Benamių negąsdina apskrities sąvartynų uždarymas kitų metų liepą. Vos vienas kitas Kalotės „darbuotojas” traukė pečiais, nežinodamas, kaip versis, netekęs pragyvenimo šaltinio.

Prognozuojama, kad kitų metų vasarą, pradėjus veikti Klaipėdos regiono buitinių atliekų sąvartynui Dumpiuose, apskrities sąvartynuose dirbantys benamiai liks be pragyvenimo šaltinio.

Kalotės sąvartyno gyventojų iš „Vakarų ekspreso” reporterių išgirsta žinia apie jo uždarymą nenustebino. Jie ne tik apie tai girdėjo, bet ir tam ruošiasi.

Tik senbuvei Oliai sąvartyno uždarymas buvo naujiena. Paklausta, ką veiks tada, tiesiai rėžė: „Eisiu vogti į Klaipėdą”. Į miestą, kuriame nesilankė jau penkerius metus ir kur jos niekas nelaukia.

Ieškosis ir darbo, ir moters

Vakar rytą Kalotės sąvartyne darbai virte virė. Kai kuriems mūsų 10 valandą darbo diena tik įsibėgėja, čia gyvenantiems ji prasidėjo penktą ryto. Maždaug tokiu laiku einama „į kalną” – taip vietiniai vadina vietą, kur rūšiuoja atliekas.

Pirmieji pašnekovai įtikinamais balsais aiškino, kad dėl savo ateities ramūs – jiems jau pažadėtas darbas vienoje iš atliekas surenkančių bendrovių.

50 metų Tomas taip pat ramus dėl savo ateities. Netoli sąvartyno esančiame namuke gyvenantis vyras aiškino, kad uždarius sąvartyną eis ieškoti „normalaus” darbo.

Nors jis jau keletą metų verčiasi iš atliekų rūšiavimo, tačiau mano neblogai išsilaikęs, kad galėtų rasti darbo pagal specialybę. Laivo remontininko mokslus baigęs Tomas tiki, kad pajėgs atsistoti ant kojų.

Paklaustas, kodėl dabar nedirba pagal specialybę, vyras aiškino, kad kol kas tvarkosi dokumentus. Iki kitų metų liepos jis vietoje pamestojo turės naują pasą.

Pokalbiu metu vis merkęs akį vyriškis aiškino, kad iki kitų metų liepos spės užsidirbti pirmąjį tūkstantį litų, o jau tada ir moters ieškosis – mat be pinigų nė viena nesutinkanti gyventi. Todėl pasiteiravo, gal ir reporterė sutiktų.

Kraustysis kitur

Kiti sąvartyno gyventojai žinią apie naująjį sąvartyną Dumpiuose sutiko su nerimu ir nebuvo taip optimistiškai nusiteikę.

Artūru prisistatęs jaunas vyras, uždarius Kalotės sąvartyną, žadėjo kraustytis į Kretingos rajono sąvartyną. Sužinojęs, kad ir šio laukia uždarymas, tik gūžčiojo pečiais.

Benamis tikino esąs vienas iš tų nedaugelio vietos gyventojų, kurie maistą perkasi parduotuvėje. Kiti nesismulkina: radę ant žemės maisto likučius čia pat susikiša į burną. Nesvarbu, kad su kirmėlėmis.

Pasak Artūro, darbo nesibaidantis sąvartyno gyventojas per dieną gali uždirbti apie 100 litų. Tiesa, priklausomai nuo to, kokios šiukšlės atvežamos. Jis gyrėsi, kad vasarą per vieną dieną pavykę uždirbti ir 300 litų.

11 metų sąvartyne gyvenanti Olia pasakojo anksčiau turėjusi viską, užauginusi sūnų. Moteris jo nekaltina, kad nesėkmingai susiklosčius likimui atsidūrė sąvartyne. Mano, jog sūnus turi rūpintis savo šeima.

Olia neslėpė, kad moterims sąvartyne nelengva. Kaip vieną didžiausių rūpesčių ji paminėjo, kad žiemą nėra kur nusiprausti – vanduo užšąla…

Tiesa, kai kurių sąvartyno vyrų nuomonė apie vietos moteris – ne per geriausia. Anot vieno iš jų, reikėjo užvakar pamatyti, kaip viena dailiosios lyties atstovė su kirviu vaikėsi kitą, neva jos vyrą viliojančią.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.