Etikos sargai netrukus turės naują vadovę

Kandidatė į VTEK pirmininkes Seime užkliuvo tik liberalcentristams

Seimo nariai neturi priekaištų kandidatei į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkes Jolantai Petkevičienei. Kovo pabaigoje ji turėtų užimti šias pareigas.

Pristatė Seimo Pirmininkas

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vakar parlamento plenariniame posėdyje pristatė nutarimą, kuriuo VTEK sekretoriato vadovė J.Petkevičienė teikiama skirti šios komisijos nare. Priėmus sprendimą dėl šio paskyrimo A.Paulauskas žada šią kandidatūrą teikti į VTEK pirmininkes.

A.Paulauskas kalbėjo, jog jo siūloma kandidatė VTEK dirba nuo pat šios komisijos įkūrimo pradžios, yra patyrusi ir nepriekaištingos reputacijos teisininkė.

Prisistatydama J.Petkevičienė sakė, kad VTEK yra svarbi institucija, kuri turi diegti ir puoselėti aukštus moralės standartus politikoje bei valstybės tarnyboje: „Etikos standartų ir tarnybinės etikos principų nesupratimas, jų nesilaikymas trukdo valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims tinkamai ir efektyviai dirbti savo darbą. Iš kitos pusės mažėja ir visuomenės pasitikėjimas tokiais valstybės tarnautojais, pareigūnais, politikais ir tomis institucijomis, kuriose jie dirba. Dėl to mažėja ir valdžios priimamų sprendimų efektyvumas”, – pastebėjo ji.

Pretendentė taip pat tvirtino, kad VTEK svarbu ne tik tirti jau padarytus pažeidimus, bet ir atlikti prevencinį darbą, siekiant išvengti etikos pažeidimų.

Mėgsta žvejoti

J.Petkevičienė pabrėžė nepriklausanti ir niekada nepriklausiusi jokiai politinei partijai. Ankstesnis VTEK vadovas Algirdas Meškauskas, iš šių pareigų pernai gruodį atsistatydinęs dėl įtartinų veiksmų diegiant kompiuterines sistemas komisijoje, yra valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos narys.

J.Petkevičienės duomenimis, nepartiniai yra ir likusieji keturi VTEK nariai, taip pat visi sekretoriato darbuotojai.

Kandidatė nesutiko, kad VTEK mažai dirba ir dabar netiria jokių visuomenę purtančių skandalų. „Šiuo metu vyksta apie dvi dešimtis tyrimų, tiesa, dėl žemesnio rango pareigūnų galimų nusižengimų. Tad darbo pakanka”, – sakė ji.

Seimo nariai teiravosi J.Petkevičienės, ar jai tarnyboje nesutrukdys jos pomėgis žvejoti, „nes dauguma sprendimų, kaip žinia, priimama neoficialioje aplinkoje žvejybos arba medžioklės metu”. Kandidatė atsakė žvejojanti tik savo malonumui pas tėvus kaime ir nepriklausanti jokioms žvejus vienijančioms organizacijoms. „Ar banginį esate pagavusi?” – šypsodamasis paklausė Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas. „Ne. Tik lydeką”, – atsakė J.Petkevičienė.

Pasipiktino pasirinkimo būdu

Kitą savaitę J.Petkevičienė susitiks su Seimo frakcijomis. Balsavimas dėl jos turėtų vykti kovo pabaigoje. Tačiau jau dabar matyti, kad ši kandidatūra nesulauks didesnio pasipriešinimo.

„Jauna, graži ir nesugadinta”, – žavėjosi socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Šią frazę palydėjo linksmas šurmulys salėje.

Tačiau už J.Petkevičienės kandidatūros pasirinkimą nuo opozicijos atstovo kliuvo A.Paulauskui. Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Algis Čaplikas piktinosi, jog Seimo Pirmininkas „sužaidė spektaklį”, ragindamas frakcijas siūlyti kandidatus, o vėliau vis tiek pateikęs savo paties pasirinktą kandidatę. „Kaip ir buvo galima tikėtis Seimo Pirmininkas kelis mėnesius vaizdavęs tariamą demokratą, tai yra lyg ir prašęs Seimo frakcijų siūlyti kandidatus į VTEK pirmininko postą, galiausiai atmetė visų siūlymus ir pasirinko savo žmogų. Paprasčiau kalbant, tiesiog dar kartą pritaikė principą: mes pasitarėme, o aš nusprendžiau”, – sakė A.Čaplikas.

Liberalcentristai buvo pasiūlę VTEK pirmininką rinkti viešo konkurso būdu, į atrankos komisiją deleguojant visų Seimo frakcijų atstovus.

VTEK sudaro penki nariai. Po vieną narį siūlo Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Ministras Pirmininkas, Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos teisininkų draugija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.