Penkiolikmetis šturmuos Everestą

Australijos sostinėje Sidnėjuje gyvenantis 15-metis moksleivis Krisas Haris užsimojo tapti jauniausiu pasaulyje alpinistu, užkopusiu į aukščiausią pasaulio viršukalnę Everestą.

K. Haris paskelbė, kad 8 tūkst. 848 metrų aukščio kalną jis rengiasi įveikti balandžio mėnesį, kartu su savo tėvu. Jeigu jam pavyks įgyvendinti planą – viršukalnę pasiekti gegužės pradžioje, K. Haris taps jauniausiu į kalną įkopusiu alpinistu. Vaikinui tada bus 15 metų ir 6 mėnesiai.

Iki šiol rekordas priklauso aukštikalnių tautos – šerpų, kurie į Everesto viršūnę lydi bene kiekvieną ekspediciją, atstovui Mingui Kipai. Jis 2003-iaisiais sėkmingai įveikė kalną būdamas 15 metų ir 9 mėnesių amžiaus. Mingas Kipa pagerino 16-mečio Tembos Chirio, brangiai sumokėjusio už savo pasiryžimą, rekordą. Jis 2001-aisiais ant Everesto nušalo kelis pirštus, ir jie buvo amputuoti.

K. Haris su tėvu pasirinko maršrutą iš Tibeto, Everesto kalno šiaurėje, mat Nepalo vyriausybė po keletos nelaimingų atsitikimų draudžia į kalną kopti jaunesniems nei 16 metų asmenims.

„Aš šiek tiek bijau, tačiau tam esu šimtu procentų pasiruošęs, – kalbėjo K. Haris. – Bus fantastiška pasiekti viršūnę, kaboti ant ledo uolų ir mėgautis reginiu”.

Jo tėvas taip pat nusiteikęs optimistiškai.

„Žinoma, kad yra nerimo. Bet jei iškils abejonių, galėsime padaryti tik vieną – grįžti”, – teigė Ričardas Haris Australijos žinių agentūrai.

15-metis Krisas yra patyręs alpinistas. Jis jau stovėjo ant aukščiausių Afrikos, Amerikos ir Kaukazo kalnų.

Everestą 1953 metų gegužės 29 dieną pirmą kartą įveikė Naujosios Zelandijos atstovas seras Edmundas Hilaris ir šerpa Tensingas Norgajus. Nepalo alpinistų sąjungos duomenimis, į aukščiausią pasaulio kalną jau yra įkopę 1 tūkst. 200 žmonų iš 64 šalių. Mažiausiai 186 narsuoliai nuo 1922-ųjų žuvo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.