Gripas iš Lietuvos pamažu traukiasi

10-ąją metų savaitę (kovo 6 – 12 dienomis) penkių Lietuvos didžiųjų miestų sergamumas gripu ir ŪVKTI sumažėjo, tačiau vis dar viršijo epideminį lygį. Sumažėjo gripo atvejų skaičius (viso 3317 atvejų). Daugiausia serga vaikai. Didžiausias sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas Kaune (147.8 atvejų 10000 gyv.), mažiausias – Vilniuje (63.0 atvejų 10000 gyv.).
Šiuo metu gripo epidemija paskelbta 30-yje Lietuvos miestų ir rajonų. Kaune ir Raseinių, Plungės ir Ignalinos rajonuose pateikti siūlymai skelbti gripo epidemiją; kai kuriuose miestuose ir rajonuose, sergamumo rodikliams mažėjant, savivaldybėms siūloma atšaukti gripo epidemiją arba ji jau atšaukta.

Europos gripo priežiūros sistemos EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 9-ąją metų savaitę buvo stebimas didelis sergamumas gripu 4 šalyse (Belgijoje, Liuksemburge, Latvijoje ir Šveicarijoje). Pirmą kartą šį sezoną stebimas padidėjęs sergamumas gripu ir ŪVKTI Ispanijoje, jis taip pat didėja Airijoje, Olandijoje ir Šiaurės Airijoje. Lietuvoje ir Anglijoje šių ligų atvejų skaičius mažėja. Daugiausia susirgimų registruota 0-4 ir 5-14 metų amžiaus grupėse; Italijoje ir Norvegijoje daug susirgimų buvo registruota 15-65 metų amžiaus grupėje.
Europos gydytojai, dalyvaujantys pasirinktinėje klinikinėje-virusologinėje diagnostikoje, surinko 1191 bandinius, iš jų 261 buvo teigiami gripo virusui (90 A tipo ir 171-B tipo). Iš bandinių, surinktų kitų gydytojų (nedalyvaujančių pasirinktinėje klinikinėje-virusologinėje diagnostikoje), laboratoriškai nustatyti 377 gripo atvejai, iš kurių 251 buvo B ir 126 A tipo gripo virusai.
10 – ąją metų savaitę Lietuvos AIDS centro laboratorijoje buvo gauti 26 bandiniai gripo virusui nustatyti. Iš jų: 19 bandinių siųsti pasirinktinėje klinikinėje-virusologinėje diagnostikoje dalyvaujančių gydytojų ir 7 – kitų gydytojų. 5 bandiniai teigiami, visi – B tipo gripo virusui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.