Šiuolaikinis estų menas

Šiandien prasidedančios Tartu meno dienos žada tapti tradicinės

Kauno savivaldybės ir dailės galerijos „Meno parkas” surengtas estų menininkų kūrybos pristatymas – projektas „Meno linija: Tartu menininkai Kaune” veiks net keturiose parodinėse erdvėse Senamiestyje. Galerijoje „Meno parkas”, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus galerijoje, Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijoje bei Grafikos galerijoje pristatoma 17 Tartu menininkų kūryba.

Pasak projekto kuratoriaus Arvydo Žalpio, Tartu menininkai pageidavo, kad jų kūrinius į parodą Kaune atrinktų „akis iš šalies”, o ne jie patys. Taip esą šiandieninės Tartu dailės vaizdas būsiąs objektyvesnis. A.Žalpys ekspozicijai atrinko įvairių kartų menininkų kūrinius. Nors yra ir jaunų, ką tik studijas baigusių, menininkų kūrinių, ir vyriausiosios kartos atstovų meno, tačiau dominuoja viduriniosios Tartu dailininkų kartos kūryba. „Tai šiuo metu parodose aktyviai dalyvaujantys menininkai. Kai kurie autorių jau žinomi Lietuvos publikai, kai kurie pristatomi pirmą kartą”, – aiškino A.Žalpys, per dvi komandiruotės Tartu dienas peržiūrėjęs daugybę estų menininkų kūrinių.

Parodos kuratorius apgailestavo, kad nebuvo galimybės susipažinti su Tartu menininkų kuriamais videomenais, todėl jų parodoje Kaune ir nėra. Tačiau A.Žalpys tikisi, kad šiai parodai tapus tradicinei, kitą kartą bus parodyta ir ši meno sritis. Estų menininkų kūrybos paroda – tai atsakas į Vasario 16-ajai skirtą reprezentacinę Kauno menininkų kūrybos parodą, veikusią net aštuoniose Tartu miesto parodinėse erdvėse.

Grafikos galerijoje eksponuojami Alberto Gulko piešiniai, anot A.Žalpio, darantys įspūdį dideliais formatais ir džiuginantys savo atlikimo technika – „nepamirštu pieštuku”. LAS Kauno skyriaus galerijoje karaliauja abstrakti tapyba ir skulptūra, o „Meno parko” galerijoje rodoma siurrealistinė ir hiperrealistinė tapyba. Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijoje pristatoma Ahti Sepeto instaliacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.