Studijos užsienyje duoda žinių ir užgrūdina

Kasmet keliasdešimt Klaipėdos universiteto bei Klaipėdos socialinių mokslų kolegijos studentų pasinaudoja nemokama proga vienam ar dviem semestrams pasitobulinti, įgauti naujų įgūdžių bei patirties užsienio šalių universitetuose. Savo ruožtu studijuoti ir pasisemti žinių Lietuvoje nevengia ir užsienio šalių studentai.

Pasirinkimas didėja

Pasak Klaipėdos universiteto tarptautinių studentų mainų „Socrates/Erasmus” koordinatorės Noros Venclovaitės, studentai pasinaudoti tokia galimybe gali nuo 1999 metų. Pirmaisiais metais buvo galima vykti tik į kelias užsienio šalis, o šiuo metu universitetas užmezgė ryšius ir bendradarbiauja su 82 užsienio šalių aukštosiomis mokyklomis. Per tuos septynerius metus iš Klaipėdos universiteto į kitas šalis išvyko 379 studentai, daugiausiai būtent šiais metais – 87 studentai.

Per visą šios programos gyvavimo laikotarpį dar galėjo išvykti net 260 studentų, tačiau neatsirado norinčiųjų išnaudoti puikios galimybės. Anot N.Venclovaitės, į kai kurias šalis studentai bijo ir negali vykti dėl tos šalies kalbos įgūdžių trūkumo. „Juk ne kiekvienam yra įkandamos ispanų, italų ar lenkų kalbos”, – paaiškino mainų programos koordinatorė.

Kiek trumpiau – nuo 2003 metų – šios programos mainus vykdanti Klaipėdos socialinių mokslų kolegija iš viso į užsienį yra delegavusi gerokai mažiau studentų – vos 33, tarp kurių 11 išvyko šiais akademiniais mokslo metais. Šioje mokslo įstaigoje studentams yra ir atitinkamai mažesnė užsienio šalių pasirinkimo galimybė – kolegija gali pasiūlyti išbandyti savo žinias kurioje nors iš 18 užsienio aukštųjų mokyklų.

Išvykti nesudėtinga

Pasak Klaipėdos universiteto studentų mainų koordinatorės, išvykti į užsienį gali tik dieninio skyriaus studentai, baigę pirmąjį kursą. „Tereikia gauti katedros vedėjo rekomendaciją ir šiek tiek mokėti užsienio kalbą. O koks turėtų būti studento studijų vidurkis, nėra nustatyta, tačiau, be abejo, konkursą laimi tik gabiausieji ir iniciatyvumu pasižymintys studentai”, – neslėpė N.Venclovaitė.

Be to, tarptautinių studentų mainų koordinatorė pažymėjo, kad studentui mokslai yra nemokami, pragyvenimo išlaidos yra padengiamos. Stipendijos siekia nuo 350 iki 700 eurų (apytiksliai nuo 1200 iki 2400 litų). Jos dydis priklauso nuo to, kokioje šalyje studentas studijuoja.

O studijuojančiųjų Socialinių mokslų kolegijoje vidurkis turi būti ne žemesnis nei 8 balai, be to, yra būtina laikyti anglų kalbos testą. „Dar vienas lemiančiųjų faktorių – motyvacija ir noras studijuoti užsienyje”, – pasakojo šios kolegijos mainų programos specialistė Sigita Brazdauskaitė, kuri pati pagal „Socrates/Erasmus” programą savo žinias tobulino Belgijoje, Briuselio „Vlekho” aukštojoje mokykloje.

Beje, užsienyje praleistas studijų laikas yra užskaitomas Lietuvoje – grįžę studentai savo gimtojoje šalyje toliau studijuoja su savo buvusiais bendramoksliais.

Populiariausia – Švedija

Klaipėdos universitete paklausiausios per visus šios programos egzistavimo metus šalys – Švedija (per septynerius metus išvyko 93 studentai), Vokietija (89) ir Suomija (65), o Socialinių mokslų kolegijoje didžiausio studentų susidomėjimo sulaukė Danija (4). Mažiausiai Klaipėdos studentai pageidavo vykti į Slovakiją, Latviją, Nyderlandus ir Airiją (išvyko vos po 2 žmones).

Klaipėdos universiteto koordinatorė teigė, kad stengiamasi, jog visos studijų sritys būtų atstovaujamos kaip galima tolygiau. Populiariausios šiais akademiniais metais socialinių ir visuomenės mokslų (pasirašyta 19 sutarčių), kalbos ir filologijos (16) bei pedagogikos mokslų sritys (12). Mažai bendradarbiaujama komunikacijos ir informacijos bei gamtos mokslų srityse (po 2). O Klaipėdos kolegijoje beveik visi studentai užsienio universitetuose rinkosi verslo vadybos ir tarptautinės vadybos studijas. Nė vienas šioje įstaigoje mokslus kremtantis studentas nesusidomėjo kompiuterio programavimo, finansų ar bankininkystės studijomis.

Šalčio nepabūgo

Pasak Klaipėdos universiteto „Socrates/Erasmus” programos atvykstančiųjų studentų koordinatorės Dalios Želvytės-Mockuvienės, mūsų šalyje noriai studijuoja įvairių tautybių užsieniečiai. „Per septynerius metus mes priėmėme 49 užsienio piliečius, iš jų net septyniolika šiais akademiniais mokslo metais. Šį semestrą savo žinias gilina 9 studentai, atvykę iš Turkijos, Slovakijos, Lenkijos ir Ispanijos”, – teigė atvykstančiųjų studentų reikalus tvarkanti mergina.

Tris kartus mažiau – penkis atvykusius užsieniečius, trokštančius mokslo ir tarptautinės patirties, šiais mokslo metais priėmė Klaipėdos socialinių mokslų kolegija. „Rudenį studijavo dvi lenkės ir vienas italas, o šį semestrą džiaugiamės mūsų klimato nepabūgusiomis dviem rumunėmis”, – sakė mainų programos koordinatorė S.Brazdauskaitė.

Mokosi savarankiškumo

Pasak Klaipėdos universiteto atvykstančiųjų studentų koordinatorės, kuri ir pati studijų laikotarpiu pasinaudojo studentų mainų programa, studijuoti užsienyje tikrai verta ir labai naudinga.

„Naudinga pažiūrėti, kaip kiti žmonės gyvena. Manau, kad nelaimingi yra tie studentai, kurie nėra studijavę užsienyje, kadangi jie labai daug praranda. Apie save galiu pasakyti, jog studijos ir gyvenimas visiškai svetimoje šalyje suteikia tarptautinės patirties ir savarankiškumo. Taip pat grįžęs į Lietuvą gauni sertifikatą, liudijantį, kad studijavai užsienyje. Manau, tai didžiulis pliusas ieškant darbo, kadangi tai automatiškai galima spręsti apie to žmogaus užsienio kalbų žinias, gebėjimą savarankiškai gyventi, mokytis ir dirbti kitoje aplinkoje”, – dalinosi savo asmenine patirtimi šios programos koordinatorė.

Nė kiek šios studentų mainų programos naudingumu neabejojo ir Klaipėdos socialinių mokslų kolegijos atstovė S.Brazdauskaitė. „Neapsakomai įdomu pajusti kitos kultūros alsavimą, bendrauti su įvairių tautybių studentais, geriau pažinti kitą užsienio šalį, perprasti tos šalies mokymosi metodiką. Tiesiog ten išmokau daugiau atlikti praktines užduotis grupėmis. Lietuvoje per tokį trumpą laikotarpį tikrai taip nepatobulėsi, kaip išvykęs į užsienį. Jei dar būtų galimybė kada vykti studijuoti į kitą šalį, nė kiek nesuabejočiau, tačiau kaip bebūtų gaila, tokia proga galima pasinaudoti tik vieną vienintelį kartą gyvenime”, – teigė Klaipėdos universitete ketvirtame kurse anglų filologiją studijuojanti mergina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.