Sukurta pirmoji Lietuvoje mobili kompiuterių klasė neįgaliesiems

Judėjimo negalią turintys žmonės galės mokytis darbo kompiuteriu pagrindų specialiai jiems skirtoje kompiuterių klasėje. Lietuvos paraplegikų asociacija ir bendrovė „Microsoft Lietuva” sukūrė pirmąją mobilią kompiuterių klasę neįgaliesiems.

Šiuo metu naudojimui parengta 10-ties kompiuterių klasė, kuri veiks įvairiose Lietuvos vietose. Vasarą ji įsikurs Monciškėse (Palangos raj.) judėjimo negalią turinčių žmonių stovyklavietėje. Kitais metų laikais ji bus pervežama į Vilnių bei Kauną. Per metus čia planuojama apmokyti dirbti kompiuteriu apie 100 neįgaliųjų.

„Judėjimo problemų turintiems žmonėms kompiuteris su internetu gali tapti įrankiu, padedančiu palengvinti kasdieninį gyvenimą. Deja, daugelis neįgaliųjų neturi galimybių išmokti dirbti kompiuteriu savarankiškai dėl fizinių ar finansinių kliūčių. Specialiai jiems sukurtos klasės ir nemokami kursai padės tai padaryti”, – sako Lietuvos paraplegikų asociacijos (LPA) programų koordinatorius Juozas Bernatavičius.

Pasak jo, pradžioje nemokamus kursus ketinama pasiūlyti LPA nariams – tai yra maždaug 500 judėjimo negalią turinčių žmonių. Esant reikalui jų dalyviai į klases bus atvežami specialiai neįgaliesiems pritaikytu mikroautobusu. Pirmuosius kursus planuojama pradėti rengti jau šių metų balandžio mėnesį.

10 klasės kompiuterių būtiniausia programine įranga aprūpino „Microsoft Lietuva”. Kompiuteriuose įdiegtos operacinės sistemos „Windows” ir biuro programų rinkiniai „Office”. Bendrovė taip pat finansuos klasėje dirbsiančių instruktorių apmokymus bei atlyginimus, mokomosios techninės įrangos įsigijimą. Šiam projektui „Microsoft Lietuva” skyrė daugiau nei 46 tūkst. Litų.

„Kompiuteris fizine ar materialine prasme nuskriaustoms socialinėms grupėms yra viena iš galimybių integruotis į visuomenę – lygiomis teisėmis varžytis darbo rinkoje, bendrauti, dalyvauti socialiniame gyvenime. Todėl antrus metus iš eilės Lietuvoje įgyvendiname „Neribotų galimybių” programą, kurios tikslas – išmokyti tokių grupių atstovus naudotis informacinėmis technologijomis ir atrasti jų teikiamas galimybes”, – sako „Microsoft Lietuva” generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

Pasak jo, pagal šią iniciatyvą kasmet ketinama paremti vieną Lietuvos nevyriausybinę organizaciją, kuri pareikš norą įkurti informacinių technologijų mokymo centrą.

„Neribotų galimybių” programą „Microsoft” įgyvendina 64 pasaulio šalyse. Šiemet jai iš viso bus skirta 152 milijonai JAV dolerių, o įkurtų technologijų centrų skaičius pasieks 36 tūkst. Lietuvoje programa pradėta vykdyti pernai. Pirmąją paramą gavo Klaipėdos nevyriausybinė organizacija „Dvasinės pagalbos jaunimui centras”. Ji įkūrė IT mokymo centrą jaunimui iš nepasiturinčių ir problemiškų šeimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , .

2 atsiliepimai į "Sukurta pirmoji Lietuvoje mobili kompiuterių klasė neįgaliesiems"

  1. praeivis

    Geras dalykas yra darželis. Šiandien eidama Elnių gatve mačiau tokį vaizdelį: trečiame aukšte prie atdaro balkono lango pagyvenusi aukšta moteriškė vežimėlyje laikė kūdikį. Nesupratau prasmės ir reikalo tokiai „procedūrai” . Gal grūdino? Pagal kalbos toną buvo galima spėti, kad tai auklė. Visą kelią galvojau, kad man tik pasirodė,gal ko nors nesupratau, bet vis tiek neramu. Kaip rizikuoja tėvai patikėdami vaikus svetimam žmogui. Visgi darželis ir saugiau ir ramiau.

  2. praeivis

    Įvykio vieta sugalvota. Parašiau ir išsigandau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.