Kniaukianti grėsmė

Europoje paukščių gripu jau susirgo kelios katės, o Kaune dar net nepasirašyta sutartis su valkataujančius gyvūnus gaudančia įmone

Kauno gyvenamųjų namų kvartaluose prisiveisę daugybė valkataujančių kačių, kurios minta atliekomis ir sumedžiotais paukščiais. Šie gyvūnai gali susirgti pavojingu žmogui paukščių gripu, tačiau galima grėsme dar nėra kam pasirūpinti. Dėl Savivaldybės nerangumo jau trečias mėnuo miestas gyvena be įmonės, teikiančios beglobių gyvūnų gaudymo ir priežiūros paslaugas.

Tiesa, jau paskelbtas šios paslaugos konkurso nugalėtojas, tačiau oficialios sutarties su Savivaldybę bendrovė pasirašyti dar nepakviesta.

Konkursas vėlavo

Ilgus metus už gyvūnų gaudymą, priežiūrą, naikinimą buvo atsakingas Lietuvos gyvūnų globos draugijos Kauno skyrius, turintis prieglaudą Seniavos plente. Pernai miesto valdžia nusprendė atsisakyti monopolio ir šiai paslaugai paskelbti konkursą. Tačiau tai padaryta ne prieš nutraukiant sutartį su senuoju paslaugos teikėju, o tik paskui, nes buvo laukiama, kol miesto Taryba priims naujas gyvūnų globos ir laikymo taisykles.

Gyvūnai priglaudžiami iš entuziazmo

Neseniai Savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija gyvūnų gaudymo ir priežiūros konkurso nugalėtoju pripažino įmonę „Nuaras”. Jos savininkė Jurgita Gustaitienė teigė, kad sutarties su Savivaldybe pasirašyti dar nepakviesta. „Nežinia, kiek gali užtrukti visų baigiamųjų konkurso procedūrų sutvarkymas, tačiau jau globojame apie 10 beglobių kačių, neseniai priglaudėme du po mikrorajoną lakstančius šunis: rotveilerį ir aviganį, beje, vienam jų jau radome kitą šeimininką, – teigė J.Gustaitienė. – Mes ir seniau neatsisakydavome pagelbėti, jei kreipdavosi gyventojai ar policijos pareigūnai, nors tai darydavome vien savo įmonės lėšomis”.

Kitur jau rengiamos pratybos

Pasak J.Gustaitienės, įmonė turi patirtį gaudant, prižiūrint ir naikinant beglobius keturkojus. „Šias paslaugas seniai teikiame Klaipėdos mieste ir regione, Neringoje, Alytuje”, – kalbėjo savininkė.

J.Gustaitienė sakė, kad jos įmonės darbuotojai kartu su Valstybinės veterinarijos ir maisto tarnybos specialistais jau dalyvavo pratybose Palangoje. „Ten gavome specialius drabužius, repetavome situacijas, jei reikėtų surinkti nuo ligos kritusius paukščius”, – pasakojo ji.

Verslininkė užtikrino, kad įmonė sugebėtų kontroliuoti krizę, jei Lietuvoje staiga plykstelėtų sparnuočių gripo protrūkis ir šia liga pradėtų sirgti valkataujančios katės.

Ne žudyti, o sterilizuoti

J.Gustaitienė, kurios įmonė priklauso Tarptautinei felinologų federacijai, įsitikinusi, kad paprastu gaudymu valkataujančių kačių problemos išspręsti neįmanoma. „Per metus viena katė gali sulaukti palikuonių penkis kartus, o vienoje vadoje būna po keturis ar penkis kačiukus, – aiškino ji. – Todėl dabar įsivyravęs principas „gaudyk ir žudyk” yra ne tik nehumaniškas, bet ir beviltiškas”.

Jos teigimu, daugelyje Europos miestų laukinės katės sterilizuojamos. „Kvartaluose paliekama kelių kačių populiacija, tačiau patelės sterilizuojamos, o negausėjančią keturkojų koloniją lengviau kontroliuoti, ar kuris nors gyvūnas neserga”, – kalbėjo verslininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

6 atsiliepimai į "Kniaukianti grėsmė"

  1. Katakas

    Vadinasi,prezidentūros patarėjai knygų neskaito.Nė atstovė spaudai.O gal skaitė ir patiko?

  2. kaliekas

    seniokas knygų nebeskaito? 🙄

  3. as

    😯

  4. sts

    O ka as galejau padaryti?

  5. Seniokas

    8)

  6. tika

    avys jus visi nusisnekat 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.